Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Játék a devianciával: GRAFFITI (1. rész)

2013. július 2. 6:22
Mi a graffiti? Művészet? Életmód? Erre keressük a választ Fenyvesi Ottóval, aki kutatta ezt a szubkultúrát.

- Mi is valójában a graffiti?

- A graffiti jelentése felirat, falfirka. Társadalomtudományi értelemben egy szubkultúra, ami részkultúrák, alárendelt kultúrák, speciális csoportok kultúráját jelenti, amelyek eltérnek attól a feltételezett nagyobb „normális” kulturális rendszertől, melynek részét alkotják. A kutatók minden elképzelhető alcsoportot, etnikai és szexuális kisebbségeket, fogyasztási csoportot, különleges helyzetben lévő csoportok kultúráit ide sorolják, sőt a hobbi, rajongói és életstílus csoportokat, újabban pedig az úgynevezett, „törzsi” alapon szerveződő, neo-törzseket is.

- Hogyan alakul ki a szubkultúra?

- Minden emberi társadalom szociálisan differenciált. Különböző tevékenységeket – alá- és fölérendeltségben – végző, emberek csoportjaiból áll. Minél heterogénebb egy populáció, annál több „szubkultúra” alakul ki benne, amelyek meghatározott értékek köré szerveződnek. A szubkultúrák sok-sok apró részlet, amelyek a társadalom teljes egészet alkotják. A szubkultúra tehát egy társadalmon belül élő kisebb csoport kultúráját jelenti. Ezeknek megvannak a saját normái, hiedelmei és értékei, amelyek általában eltérnek a többség kulturális értékeitől.

A különböző helyzetű társadalmi rétegek egymástól eltérő módon cselekszenek, s ez a cselekvés meghatározott „szubkulturális” szimbólumokban nyilvánul meg. Ezek a megnyilvánulási formák sok esetben feltűnést keltenek, és olykor normasértő magatartást tanúsítva keresik helyüket a világban. Manapság különösen aktuális a szubkultúrák vizsgálata, hiszen a társadalomban lejátszódó új folyamatokra világíthatnak rá.

- Miből, milyen művészeti, önkifejezési területekből táplálkozik a graffiti?

- Az ember számára a kommunikáció az egyik legelemibb életszükséglet, tevékenység. Az embert ősi ösztön vezérli, hogy közöljön valamit, hogy jeleket, képeket alkosson. A graffiti tehát önkifejezés, elemi cselekedet. Közhelynek számít, hogy a falfirkák egyidősek az emberiség történetével, hiszen az ősember rajzai több ezer éve ott vannak a barlangokban, a föld alatt.

A későbbi századok is bőven szolgáltak „falfirkákkal”. A börtönök és vécék falába vésett üzenetek, az erdő fáiba bicskával belerótt évszámok, nevek, szívek, az iskolai padokba belevésett ákom-bákomok mind-mind a graffiti előfutárának tarthatjuk.

A firkálás végigkísérte az emberiség történetét. Például az „egyiptológusok megállapították, hogy az ókori piramisok sírkamráiban, folyosóin már a legelső látogatók („turisták”), hívatlan érdeklődők ott hagyták egyiptomi, görög és latin betűs kézjegyeiket. A leggyakoribb firkálásuk ez volt: „Itt jártam, hogy lássam a sírt...”

A 20. század első felében már előfordultak házfalakra írt üzenetek. Voltak idők, amikor direkt politikai tartalmú üzenetek is felkerültek a falakra. Néhány markánsabb társadalmi villongás és zavar első jelei, üzenetei a nagyvárosi házfalakon kaptak helyet, főleg a diktatúrák idején, mint 1956-ban a magyar forradalom alatt, de a vietnámi háború és a párizsi diáklázadás falfirkái is emlékezetesek.

A házfalakon megjelenő szöveges üzenetekkel általában a társadalmi ranglétrán alacsonyabban elhelyezkedők üzentek a „fentieknek”. A falakra nem csak a béke jele, a forrongó beat-korszak együtteseinek neve, különböző logók, a menő sportcsapatok neve, hanem egyéb, furmányosabb, blikkfangosabb üzenetek is felkerültek:
– Marx halott, Lenin halott, és én sem érzem túl jól magam.
– Kérjük, hogy az utolsó ember, aki elhagyja az országot, oltsa le a villanyt.
– A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert.
– Azt hiszem a szex jobb, mint a logika, de sajnos nem tudom bizonyítani.
– Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni!

- És mi a helyzet ma?

- Napjaink városa egy nagy bonyolult szövevény. Az emberben munkál egy természetes ösztön, hogy időnként ki akar törni a hétköznapok monotonitásából, az aszfalt- és betonrengetegből. Bizonyos esetben elég, ha az egyén valami mást csinál, mint ami a városi létben megszokott. Az emberi leleményesség, a metropoliszok korában, számos alternatív módot kitalál unalma elűzésére, érzelmei és gondolatainak kifejezésére, ösztöneinek szabadon eresztésére. A fiatal felnövekvő nemzedék ösztönei kevésbé irányítottak, így az ő közösségeik lehetnek a legaktívabb képviselői az új művészeteknek és extrémnek tűnő tevékenységeknek (gördeszka, falmászás stb.).

- A graffiti pusztán életmód, vagy inkább képzőművészet is?

- A graffiti elsősorban életmód, de közel áll képzőművészethez, hiszen számtalan híres művész graffitisként kezdte karrierjét. Ilyen volt a New York-i Keith Haring (1958-1990), akinek 2008-ban a budapesti Ludwig Múzeumban is kiállították életművét. Jean Michel Basquiat (1960–1988) szintén New Yorkban tevékenykedett, s akinek életéről Hollywoodban A graffiti királya címmel filmet is készítettek. A főbb szerepeket Gary Oldham, David Bowie, Dennis Hopper, Christopher Walken, Willem Dafoe, Courtney Love játszotta. Basquiat és Haring műveiért ma már dollármilliókat adnak a műgyűjtők.

A leghíresebb kortárs graffitiművész az angol Banksy, akinek az stenciljeit bizonyos városokban „műemlékké” nyilvánították. 2012. december elején a budapesti Műcsarnokban szerveztek egy kiállítást, amellyel a magyar kortárs underground művészek és graffitisek tisztelegtek Banksy előtt.
A posztindusztriális városokban található graffiti lehetőséget teremt egy közösségi élmény megélésére, és sajátos, szubkulturális értékek létrehozására. A firkálás keretében az egyes, az alul levő, a tömegkommunikációba beleszólni nem tudó ember képes igen hatásos módon, demokratikusan, sokak számára szólóan véleményt nyilvánítani.

A graffitisek többsége városi gyerek, urbánus gerrilla. Faluhelyen, kisebb településeken nem jellemző. A graffiti a jelenkori urbánus folklór része. Elterjedt időtöltésnek számít a magyar, városi fiatalok körében is. Az országban pár ezer, zömében kamaszokból álló társaság műveli, akik önkifejezési formákat keresve követik az idősebb elődök mintáit, életstílusát. Számukra a graffiti életforma, életmód, amit nagyban befolyásol, hogy névtelenül, álnév alatt, illegálisan kell csinálni.

Az interjú második részét holnap közöljük.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.