2019. február 20., szerda
Álmos névnap

Országos gálaműsort rendezhet a Petőfi Színház

Veszprémben rendezik meg a MASZK Országos Színészegyesület gáláját és díjátadóját a színházi világnapon - tudtuk meg az esemény hétfői, a budapesti Kogart Galériában megrendezett sajtótájékoztatóján.

Március 27. a színház világnapja. A MASZK Országos Színészegyesület jótékonysági gálaestet tart ezen a napon, idén már tizenötödik éve – ennek bevételével a beteg, idős, elesett színészeket támogatják. Ez ugyanakkor a szakma ünnepe is – hangsúlyozta Hegedűs D. Géza, a MASZK egyesület elnöke – amikor megállunk, és visszagondolunk az elmúlt évre.

Hegedűs D. Géza

Ilyenkor szakmai díjakat is átadnak, köztük a Gobbi Hilda életműdíjat és a Soós Imre pályakezdő-díjat, melyet a MASZK alapított a minisztérium támogatásával. A Gobbi Hilda életmű-díjat olyanok kapják, akik egész életüket a szakmának szentelték, míg a pályakezdő-díjat egy-egy fiatal színész és színésznő veheti majd át. Vámos László halála után alapítottak egy díjat az ő emlékére, amit egy tehetséges fiatal rendezőnek adnak át, valamint az Amfiteátrum-díj is gazdára talál: ezt a legjobb szabadtéri társulat kapja. Idén harmaszor gazdára talál a Kállai Ferenc özvegye által alapított díj is, melynek ikuratóriumában részt vesz a MASZK is.

Oberfrank Pál

Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója elmondta, hogy egy megyeszékhelyen működő színház léte nagy munkát és odafigyelést, áldozatokat kíván mindenkitől, aki érintett. A színház azért jött létre, mert az ott élőknek igénye volt rá. A veszprémiek nagyon büszkék a színházukra, ezt mutatja az is, hogy komoly bérletes közönségük van. Hála a fenntartó odafigyelésének, az állam segítségének és a kíváncsi publikumnak, a Petőfi Színház tizenhatezres bérletes közönségével kiválóan teljesít a kulturális piacon. Nagy örömmel látják vendégül a MASZK éves gáláját, ugyanakkor tudják, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket az esemény befogadásával. Élő zenekar, kórus és tánckar fog fellépni a gálán, és az egész társulat örömmel vesz részt az eseményen.

Porga Gyula

Porga Gyula polgármester számára nagy öröm, hogy városunk láthatja vendégül ezt a nemes rendezvényt, a vidéki városok közül - Kecskemét után - másodikként. Úgy gondolja, hogy a veszprémi színjátszás a hazai színházi élet fontos pillére. Amikor önkormányzati fenntartásba került az intézmény, örömmel fogadtuk a feladatot. A színház egy szellemi közeg, a Petőfi Színház képes megfelelni minden elvárásnak. Bízunk benne, hogy a rendezvény mellett a társulat előadásai is nyomot hagynak a magyar színházi közéletben.

A gálaesten fellépnek a MASZK művészei, köztük Hegedűs D. Géza, Fehér Anna és Kulka János. Megemlékeznek Kállai Ferencre és Gobbi Hildára, aki most lenne száz éves. Emellett a Veszprémi Petőfi Színház történetének nagy alakjait is megeleventik – például Latinovits Zoltánt –, a társulat pedig emlékezetes darabjainak jeleneteiből állít össze egy műsort. 

Az egyesület gálaestjét a Zwack Unicum és a Magyar Posta támogatja. Ez utóbbi bélyegeket ad ki a színházi világnaphoz kapcsolódóan, az ebből befolyó összeggel támogatja az egyesületet.

A MASZK Országos Színészegyesület eredetileg 1990-ben alakult Magyar Színész Kamara néven. A Kamarai Törvény hatályba lépése (1996) óta, - miután kamarai státuszt nem kapott - egyesületként működik, 1996-tól Színészkamarai Egyesület, majd 2000. novembertől MASZK Országos Színészegyesület elnevezéssel. A MASZK a színművészeti tevékenységet folytatók országos, szakmai érdekképviseleti szervezete.

Célja a magyar színművészek szakmai szervezetbe tömörítése annak érdekében, hogy segítse és védje tagjai szakmai, erkölcsi érdekeit, védje a szakma hitelét, rangját, etikáját. Növelje a színészi munka társadalmi megbecsülését, elősegítse a szakmán belüli összefogást, önbecsülést. A MASZK időszerű konkrét feladatai közt tartja számon többek között a színészek foglalkoztatásának szakmai feltételeit összegző és szabályozó megállapodások megkötését a foglalkoztatókkal, a színészek szakmai felkészültségét növelő mesterkurzusok szervezését, rendezvények szervezését a rászoruló kollégák támogatására, valamint a szervezet működésének segítésére, a színészi hivatás erkölcsi elismerését, megbecsülését szolgáló kezdeményezéseket. Folyamatosan figyelemmel kíséri a színészek tevékenységét, szükség esetén konkrét segítséget nyújt a hozzá fordulóknak. Tevékenyen részt vesz az előadóművészi jogok védelmében, érvényesítésében, azok kiszélesítését célzó tevékenységben..