Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Porga Gyula az év polgármestere

2012. október 18. 18:20
Porga Gyula, Veszprém polgármestere vehette át „Az Év Polgármestere” díjat csütörtökön Tihanyban, a Városi Polgármesterek Randevúján.

A Szféra Európa Kft. 1995 óta rendezi meg a Városi Polgármesterek Randevúja elnevezésű eseményét, amelyre polgármestereket, alpolgármestereket és jegyzőket várnak. A településvezetők szakmai fórumának ezúttal Tihany adott otthont.


Tósoki Imre

Házigazdaként Tósoki Imre, Tihany polgármestere köszöntötte kollégáit. Települése bemutatása során kiemelte a Tihanyi Legenda projektet, amelynek keretében többek között a fő tér is megújulhatott, és a nyáron felvette Mádl Ferenc nevét. Hozzátette: a Club Tihany harminc évvel ezelőtti megépítése óta ez a legjelentősebb helyi turisztikai fejlesztés.


Tállai András

A konferencia szakmai részében Tállai András belügyi államtitkár tartott előadást az önkormányzati rendszer változásairól, valamint dr. Nemes Andrea, a turizmusért felelős államtitkárság főosztályvezetője beszélt a Balatonnal kapcsolatos turisztikai tervekről.

A nap csúcspontja a díjátadó volt. Három kategóriában, a polgárok internetes szavazatai alapján kerültek ki a győztesek. Az Év Jegyzője a budaörsi dr. Bocsi István lett, Az Év Alpolgármestere a szarvasi Besenczy Zoltán, Az Év Polgármestere pedig a veszprémi Porga Gyula.

Miután átvette Szász Endre festőművész alkotását, Porga Gyula megköszönte a veszprémi közösség szavazatait, és köszönetet mondott családjának is, akik - ahogy a városvezető fogalmazott:  "elviselik, hogy polgármester vagyok".

Az ünnepély után válthattunk néhány szót a polgármester úrral.

– Hogy érzi magát most, a díj átadása után? Jól láttam, hogy megilletődött?

– Nyilvánvalóan. Ritkán adatik meg egy polgármesternek, hogy kitüntetést vehet át, általában átadni szoktam a díjakat. A polgármesterek igazi megmérettetésére négyévente kerül sor, amikor a választók szavaznak. Most félidőben vagyunk, két éve vagyok a város polgármestere, és mindenképpen meglepődtem, hogy ezt a díjat én kaptam meg. Természetesen nagyon jól esett, hiszen ez egy közönségdíj, nem egy szakmai zsűri ítéli oda. Nagyon örülök neki, hogy vannak Veszprémben, akik a munkám alapján jelöltek erre a kitüntetésre, illetve hogy én kaptam a legtöbb szavazatot az országban.

– Ön szerint minek köszönhető, hogy így alakult a szavazás eredménye?

– Szeretném azt hinni, hogy ez annak a két éves munkának köszönhető, ami egy nagyon dinamikus városfejlesztést jelent Veszprémben. Ebben az időszakban közel tízmillió euró uniós forrással lett gazdagabb a városunk. Most, napjainkban ezzel a forrással leginkább földkupacok és építési területek formájában lehet találkozni, de jól esik, hogy a veszprémiek bíznak abban, hogy ezek valóban szükséges és indokolt beruházások, és ezzel is gazdagabbá válik a közösségünk. Fontos azt kiemelni, hogy ez nem elsősorban rólam szól, ez csapatjáték. Rengeteg segítséget kapok – ez jelenti a hivatal tevékenységét, az intézményekben folyó munkát, jelenti a képviselőtestületet, akiknek a támogatása minden döntéshez szükséges. Meggyőződésem, hogy ez a mi nagyobb közösségünknek, a veszprémi közösségnek a sikere is.

– Mit jelent ez az elismerés Veszprémnek? Kérdezem ezt azért is, mert Veszprém az egyetlen olyan város, amelynek két polgármestere is megkapta ezt a díjat.

– Szerintem ez azt jelenti, hogy a veszprémi közösség figyeli a polgármester munkáját, törődik azzal, hogy mi zajlik a városban, és nem csak kritikus, hanem a jól végzett munkát dicséri is. Mi veszprémiek szeretünk nyerni, örülünk a veszprémi sikereknek és közösségként tudunk ennek örülni. Nyilvánvalóan az is hozzá tartozik, hogy ha egy versenyen elindulunk, azt szeretjük megnyerni, és szeretünk segíteni a másik veszpréminek. Biztosra veszem, hogy ez is a siker egyik oka.  

A díjat eddig a következő polgármesterek kapták meg: 1997 - dr. Magyar Levente (Jászberény), 1998 - dr. Dióssy László (Veszprém), 1999 - Szita Károly (Kaposvár), 2000 - Csabai Lászlóné (Nyíregyháza), 2001 - Kósa Lajos (Debrecen), 2002 - Babák Mihály (Szarvas), 2003 - Vértes Árpád (Hévíz), 2004 - Kocsis Imre Antal (Szekszárd), 2005 - Ficsór József (Kiskunfélegyháza), 2006 - dr. Toller László (Pécs), 2007 - dr. Bóka István (Balatonfüred), 2008 - dr. Gyimesi Endre (Zalaegerszeg), 2009 - Szalay Ferenc (Szolnok), 2010 - Borkai Zsolt (Győr), 2011 - HabisLászló (Eger), 2012 - Porga Gyula (Veszprém).
Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.