Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Titkok, érdekességek Veszprémről

2012. február 26. 22:17
Turistaként járhatták be Veszprém nevezetes helyeit azok, akik részt vettek a Tourinform iroda ingyenes programján, vasárnap.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából február utolsó vasárnapján az idegenvezetők a helyi lakosoknak kínálnak városvezetést, Veszprém harmadik alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében.

Két alkalommal indult városnézés ezen a napon, délelőtt a várban, délután pedig a megszépült Séd-völgybe kalauzolta el az érdeklődőket Ferenczik Brigitta. Érdeklődésünkre elmondta, a városba érkező, kikapcsolódni vágyók mellett sok veszprémi is előszeretettel látogatja ezeket a programokat, hogy minél többet megtudjanak saját városukról. Összesen mintegy százan járták be a nevezetességeket, a kisgyermekektől a nyugdíjasokig mindenki képviseltette magát.

A délutáni program a bazilikától indult, majd a szerelmesek szigetén át, a Margit-romokat érintve egészen a Jezsuita templomig tartott. A látogatók egyebek mellett megtudhatták, a Séd (korábban Sedy-nek is nevezték, ami patakot jelent) vize sokszor kapott szerepet a történelem során, már István korában is malomkerekeket hajtott, a 18. században pedig 15 malmot is működtetett. A városban 3 kilométeren át kacskaringózik a patak, vize pedig eljut a Fekete-tengerig is.

Az idegenvezetés közben elhangzott, a Benedek-hegy keleti oldala egykor temetkezési helyként is szolgált, a honfoglalás kori magyarok mellett törökök is temetkeztek ide. A másik, meredekebb oldalán sokan életüket vesztették. A városi legenda szerint a hegy tövében élt egy idős bácsi, aki megelégelte, hogy emberek esnek a kertjébe, ezért szalmabálákkal párnázta ki az udvarát, nagyon sok emberi életet megmentve.

Tovább sétálva, a Patak téren Ferenczik Brigitta elmesélte, hogy ezen a területen már István korában is tartottak piacot, ezek a vasárnapok egyben a törvénykezés napjai is voltak, az emberek kiálltak a beszélő kőre, s megvitatták a dolgokat, innen származik a tér eredeti neve: beszéd kő.

A túra útvonala az 1937-ben elkészült Völgyhíd alatt vezetett tovább. Érdekességként elhangzott, az átadás után 1,5 órával már megtörtént az első baleset. 2005 óta műemlékvédettség alatt áll az építmény.

A tavaly átadott Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében projekt állomásait érintve számos érdekes információ elhangzott, a résztvevők közül valaki nosztalgiázni szeretett volna a túra során, mások egy kellemes sétát vártak a programtól, s voltak, akik az új információra éheztek. A több mint másfél órás városnézés végül a Jezsuita templomban ért véget, ahol az idegenvezető apró ajándékokkal kedveskedett a helyi turistáknak.
 

Cseh Zoltán
további cikkek
A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43 Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Amikor a világjárvány nem gátolta a szabad mozgást, Veszprémből minden év decemberében elindult egy furgon egyenesen az erdélyi Kovásznába, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Boldog Apor Vilmos Ház gyermekotthonba megrakodva adományokkal. Romániában jelenleg viharos időszakukat élik Csaba testvér karitatív szervezetei, a veszprémi segítség viszont idén sem marad el. Sőt, a helyi vállalkozók és magánemberek adományait idén már ismét személyesen viszik ki Erdélybe. tegnap 11:41 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. 2023. november 28. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.