Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Titkok, érdekességek Veszprémről

2012. február 26. 22:17
Turistaként járhatták be Veszprém nevezetes helyeit azok, akik részt vettek a Tourinform iroda ingyenes programján, vasárnap.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából február utolsó vasárnapján az idegenvezetők a helyi lakosoknak kínálnak városvezetést, Veszprém harmadik alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében.

Két alkalommal indult városnézés ezen a napon, délelőtt a várban, délután pedig a megszépült Séd-völgybe kalauzolta el az érdeklődőket Ferenczik Brigitta. Érdeklődésünkre elmondta, a városba érkező, kikapcsolódni vágyók mellett sok veszprémi is előszeretettel látogatja ezeket a programokat, hogy minél többet megtudjanak saját városukról. Összesen mintegy százan járták be a nevezetességeket, a kisgyermekektől a nyugdíjasokig mindenki képviseltette magát.

A délutáni program a bazilikától indult, majd a szerelmesek szigetén át, a Margit-romokat érintve egészen a Jezsuita templomig tartott. A látogatók egyebek mellett megtudhatták, a Séd (korábban Sedy-nek is nevezték, ami patakot jelent) vize sokszor kapott szerepet a történelem során, már István korában is malomkerekeket hajtott, a 18. században pedig 15 malmot is működtetett. A városban 3 kilométeren át kacskaringózik a patak, vize pedig eljut a Fekete-tengerig is.

Az idegenvezetés közben elhangzott, a Benedek-hegy keleti oldala egykor temetkezési helyként is szolgált, a honfoglalás kori magyarok mellett törökök is temetkeztek ide. A másik, meredekebb oldalán sokan életüket vesztették. A városi legenda szerint a hegy tövében élt egy idős bácsi, aki megelégelte, hogy emberek esnek a kertjébe, ezért szalmabálákkal párnázta ki az udvarát, nagyon sok emberi életet megmentve.

Tovább sétálva, a Patak téren Ferenczik Brigitta elmesélte, hogy ezen a területen már István korában is tartottak piacot, ezek a vasárnapok egyben a törvénykezés napjai is voltak, az emberek kiálltak a beszélő kőre, s megvitatták a dolgokat, innen származik a tér eredeti neve: beszéd kő.

A túra útvonala az 1937-ben elkészült Völgyhíd alatt vezetett tovább. Érdekességként elhangzott, az átadás után 1,5 órával már megtörtént az első baleset. 2005 óta műemlékvédettség alatt áll az építmény.

A tavaly átadott Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében projekt állomásait érintve számos érdekes információ elhangzott, a résztvevők közül valaki nosztalgiázni szeretett volna a túra során, mások egy kellemes sétát vártak a programtól, s voltak, akik az új információra éheztek. A több mint másfél órás városnézés végül a Jezsuita templomban ért véget, ahol az idegenvezető apró ajándékokkal kedveskedett a helyi turistáknak.
 

Cseh Zoltán
további cikkek
Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. ma 13:48 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. ma 13:01 A show-nak vége, jöhet egy régi-új korszak Hétvezér A show-nak vége, jöhet egy régi-új korszak Novák Katalin lemondásával elvesztett valamit a politikai közélet, amit Sulyok Tamás valószínűleg sosem fog tudni pótolni. Cserébe ő képes adni valamit, amit viszont Novák nem tudott volna. Sólyom László szellemisége újra bejárhatja a Sándor-palota termeit, miközben a politikai show-tól elbúcsúzhatunk. Véleménycikk a csütörtöki balatonalmádi bejelentésről. ma 14:17 Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat közélet Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat 2014 óta hivatalosan is február 19. a magyar ápolók napja, annak emlékére, hogy ezen a napon született Magyarország első főápolója, a hazai ápolás fejlődésének kiemelkedő alakja, Kossuth Zsuzsanna. A jeles nap alkalmából a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház egy rövid ünnepség keretei közt köszöntötte egészségügyi szakdolgozóit és ismerte el mindennapos áldozatos munkájukat.   ma 11:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.