2021. június 15.
//
Jolán névnap

Titkok, érdekességek Veszprémről

2012. február 26. 23:17
Turistaként járhatták be Veszprém nevezetes helyeit azok, akik részt vettek a Tourinform iroda ingyenes programján, vasárnap.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából február utolsó vasárnapján az idegenvezetők a helyi lakosoknak kínálnak városvezetést, Veszprém harmadik alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében.

Két alkalommal indult városnézés ezen a napon, délelőtt a várban, délután pedig a megszépült Séd-völgybe kalauzolta el az érdeklődőket Ferenczik Brigitta. Érdeklődésünkre elmondta, a városba érkező, kikapcsolódni vágyók mellett sok veszprémi is előszeretettel látogatja ezeket a programokat, hogy minél többet megtudjanak saját városukról. Összesen mintegy százan járták be a nevezetességeket, a kisgyermekektől a nyugdíjasokig mindenki képviseltette magát.

A délutáni program a bazilikától indult, majd a szerelmesek szigetén át, a Margit-romokat érintve egészen a Jezsuita templomig tartott. A látogatók egyebek mellett megtudhatták, a Séd (korábban Sedy-nek is nevezték, ami patakot jelent) vize sokszor kapott szerepet a történelem során, már István korában is malomkerekeket hajtott, a 18. században pedig 15 malmot is működtetett. A városban 3 kilométeren át kacskaringózik a patak, vize pedig eljut a Fekete-tengerig is.

Az idegenvezetés közben elhangzott, a Benedek-hegy keleti oldala egykor temetkezési helyként is szolgált, a honfoglalás kori magyarok mellett törökök is temetkeztek ide. A másik, meredekebb oldalán sokan életüket vesztették. A városi legenda szerint a hegy tövében élt egy idős bácsi, aki megelégelte, hogy emberek esnek a kertjébe, ezért szalmabálákkal párnázta ki az udvarát, nagyon sok emberi életet megmentve.

Tovább sétálva, a Patak téren Ferenczik Brigitta elmesélte, hogy ezen a területen már István korában is tartottak piacot, ezek a vasárnapok egyben a törvénykezés napjai is voltak, az emberek kiálltak a beszélő kőre, s megvitatták a dolgokat, innen származik a tér eredeti neve: beszéd kő.

A túra útvonala az 1937-ben elkészült Völgyhíd alatt vezetett tovább. Érdekességként elhangzott, az átadás után 1,5 órával már megtörtént az első baleset. 2005 óta műemlékvédettség alatt áll az építmény.

A tavaly átadott Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében projekt állomásait érintve számos érdekes információ elhangzott, a résztvevők közül valaki nosztalgiázni szeretett volna a túra során, mások egy kellemes sétát vártak a programtól, s voltak, akik az új információra éheztek. A több mint másfél órás városnézés végül a Jezsuita templomban ért véget, ahol az idegenvezető apró ajándékokkal kedveskedett a helyi turistáknak.
 

Cseh Zoltán

További cikkek

Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során - közölte a munkálatokról tartott hétfői tihanyi sajtótájékoztatón Takács Ágoston vezető régész.
Járműfejlesztői státuszt kapott a Pannon Egyetem
Járműfejlesztői státuszt kapott a Pannon Egyetem
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járműfejlesztői nyilvántartásába vette a Pannon Egyetemet. A járműfejlesztési státusz immár lehetőséget ad az egyetemnek az egyedileg fejlesztett járműrendszerek, mérőberendezések és aktuátorok nem csak tesztpályán, hanem közúton történő tesztjeinek elvégzésére is.
A Balaton idei fagyija hársmézzel, mandulával és almával készül
A Balaton idei fagyija hársmézzel, mandulával és almával készül
A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó hársmézzel, karamellizált mandulával és almával készülő Mézesem nevű fagylaltja lett a Balaton Fagyija verseny idei győztese - derült ki hétfőn a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban megrendezett díjátadó ünnepségen.
A negyedik műfüves focipályát is átadták Veszprémben
A negyedik műfüves focipályát is átadták Veszprémben
A Deák Ferenc Általános Iskolában hétfőn adták át a műfüves focipályát, amely a Magyar Labdarúgó-szövetség és az önkormányzat összefogásával jöhetett létre. A Jendrassik, a Báthory és a Kossuth iskola után ez volt a negyedik intézmény, ahol infrastrukturális fejlesztés történt.
OVSZ: hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók
OVSZ: hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók
Fél évig kedvezményesen vásárolhatnak az elfogadóhelyeken a véradók az Önkéntes véradó virtuális kártyával hétfőtől - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a véradók világnapja alkalmából az MTI-vel.