Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
13°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
13°C

Új elemek, új ötletek a reformtörekvésekben / A koalíció vélhetően szakad - az MSZP széleskörű társadalmi egyeztetést kezdeményez

2008. április 12. 1:00
Nem személyi kérédsek, hanem programbeni eltérések miatt, de egyre valószínűbb, hogy szakad a koalíció. Az MSZP felkészült a kisebbségi kormányzásra - mondta Lendvai Ildikó, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője, aki a párt aktivistáival találkozott pénteken Veszprémben. Folytatódnak a reformok, de a kormánypárti elképzeléseket széleskörű vitára bocsájtják, mert a reformok véghezviteléhez társadalmi támogatottság kell, mondta a politikus.
Eljött az ideje, hogy ütköztessék programjaikat az SZDSZ-szel, mert az egészségügy és a gazdaságpolitka tekintetében is eltérőek voltak az elképzelések, jelentette ki Lendvai Ildikó veszprémi sajtótájékoztatóján. Mig a szabad demokraták egy sokkterápiás programot akarnak véghezvinni, addig a szocialisták fontosnak tartják, hogy társadalmi támogatás mellett vigyék véghez a reformokat, tette hozzá a frakcióvezető. Mert bár úgy vélik, komoly eredményeket értek el, ez egyben súlyos társadalmi áldozatokkal járt, és az emberek sok esetben nem értették a kormány intézkedéseit. A népszavazás következményeként Lendvai elmondása szerint most száz millió forint hiányzik az államkasszából, amit kérdéses, vissza tunak e még hozni, hogy megvalósítsák a tervezett adócsökkentést. Koalíciós parnerükkel a surlódások legfőbb oka, hogy az SZDSZ adócsökkentési programja drasztikusnak tűnik, és nem egyeztethető a konvergenciaprogrammal, mondta a frakcióvezető.

A különbözőség másik területe az egészségügy. A liberálisok a pénztárakba áramló magántőkével, a szocialisták az intézményrendszerek átalakításával képzelik el a stabilizálást. A képviselő emlékeztetett, hogy két hetük van még hátra, hogy az SZDSZ döntsön a jövőt illetően, de egyre biztosabb, hogy a koalció szakad. Amennyiben mégsem, akkor ezt a koalíciót újra meg kell kötni, új alapokra kell helyezni, - tette hozzá. Nem csak a külön véleményről, hanem közös gondolatokról is szólni kell, mondta Lendvai Ildikó, hiszen mindkét kormánypárt fontos célnak tekinti, egy modern európai ország létrehozását, és annak védelmét egy radikális jobb oldaltól.



Lendvai a reformelképzelések új irányairól is beszélt. A társadalombiztosítás tekinetében elmondta, hogy területileg leosztott pénztárakat hoznak létre, de ezek a pénztárak száz százalékban állami tulajdonban maradnak majd és nonprofit alapon működnek. Fontos céljuk továbbá, hogy kialakítsák a pénztárak közti versenyt, de ezt a magántőke beáramlása nélkül, csak szolgáltatási alapon lehet megteremteni. Tulajdonképpen változik az egész szolgáltaó szektor. Átszabnák a háziorosok finanszírozását. Bevezetnék a teljesítmény elvű finanszírozást, melyben nem csak a betegszámtól függ a finanszírozás, hanem attól is, hogy milyen állapotjavulást ér el egy-egy háziorvos. Szintén változásokat terveznek a felsőoktatási reformok és a szociális támogatások területén is. A főiskolákon, egyetemeken az első évben ingyenesn tanulhat minden fiatal, aki eléri a megfelelő pontszámot, ugyanakkor a második évtől ezt a térítésmentességet csak az élvezheti, aki tanulmányai során megfelelően teljesít. Biztosítanák az átjárást fizetős és a tandíjmentes, államilag finanszírozott képzés között, mindent a tanulmányi eredmény függvényében. A foglalkoztatás növelése elengedhetetlen, hiszen az emeberek alapvető problémája a bizonytalanság.



Ennek érdekében arra ösztönzik a kis és középvállalkozókat, hogy új munkahelyeket teremtsenek, elsősorban oyan munkahelyket, melyek nincsenek iskolai végzettséghez kötve, errelehetőség van az építőipar és a vendéglátás területén is. Megszűnne továbbá jelenlegi formájában a szociális segély, e helyett motiválnák a munkanélkülieket, hogy közmunkát vállajanak.

Az előrehozott választásokkal kapcsolatban a frakcióvezető asszony kijelentette, hogy erre nincs többségi akarat a parlamentben, ezért kizártnak tartja. Nincs ma olyan közjogi szituáció amelyben többségi parlamenti akarat nélkül lehetne előrehozott választást tartani - tette hozzá. Jelentős demonstrációhullámtól nem tartanak, mivel széles körű utcai demonstrációk akkor vannak, ha egy komoly politikai erő mögé áll, és ez ma egyik pártnak sem érdeke.
Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.