2021. december 6.
//
Miklós névnap

A geopark akár megélhetést is biztosíthat

2008. április 10. 15:47
Észrevétlenül változik a világ körülöttünk. Nemsokára mi, veszpérmiek is egy geoparkban fogunk élni, legalábbis a Balatoni Nemzeti Park munkatársai ezen fáradoznak. A munkálatokban azonban mindnyájunknak érdemes kivenni részét, hisz bárki profitálhat belőle. Korbély Barnabást a Balatoni Nemzeti Park Bakony-Balaton Geoparkért felelős munkatársát kérdeztük.

- Mit is takar ez a fogalom, hogy geopark?

- Egy park, amelynek számos olyan élettelen természeti érték van a területén, amely tudományos, oktatási, ismeretterjesztési szempontból jelentősnek mondható. Fontos ismérve, hogy a területén élő emberek, és a helyben működő szervezetek, közösségek tesznek ezen élettelen természeti értékek megőrzéséért, megóvásáért és bemutatásáért, továbbá ezek a természeti értékek fenntartható módon történő hasznosításával a helyi közösség életét anyagi értelemben is segítik. Fenntarthatóság alatt pedig olyan programokat értünk, mint a vezetett túrák, amiből folyamatosan lehet úgymond pénz csinálni. Geoparkunk rendkívül nagy – Hévíz térségétől az Észak-Bakonyon át egészen a Móri-Árokig terjed-, ám nem jelent semmiféle korlátozást a benne élőkkel szemben. Egyéni kínálatukkal pedig bekapcsolódhatnak a park területén folyó munkába. Tanösvényeket készíthetnek, hisz már Magyarországon is megjelentek a geoturisták, akik kifejezetten a terület földtani képződményeire kíváncsiak. A nemzeti park és a geopark nem keverendő össze: Szervezetileg a Balatonfelvidéki Nemzati Park igazgatóság egy csoportja működteti. Ezért ha valaki a lakóhelye környezetében geo túrákat szeretne indítani, fel kell keresnie igazgatóságunkat, s ha a tervezett szolgáltatás színvonalát megfelelőnek találjuk, a honlapunkon még reklámozzuk is. Most például Szentgál község határában van a Kőlik nevezetű barlang, aminek a feltárásán helyi barlangkutatókkal együtt dolgoznak a nemzeti park munkatársai melyet nemsokára meg is nyitnak a nagyközönség előtt, s a helyi barlangkutatók fogják a barlangtúrákat vezetni.

- Milyen geológiai tanösvények találhatók a parkban?

- Jelenleg is több kiemelt jelentőségű tanösvényt gondozunk, a legismertebb talán a Tihanyi félszigeten található Lóczy Lajos Tanösvény, amely a széles körben ismert vulkanológiai értékeket is bemutatja. A másik, ami eléggé fajsúlyosan foglalkozik a geológiával, a Badacsony tetején található tanösvényünk, tőle nem messze található Szigligeten a Kamon kő nevű sziklafalról elnevezett tanösvény, ami viszont nemcsak a terület geológiai értékeivel foglalkozik. Említhetnénk a Keszthelyi-hegységben kanyargó Pele apó tanösvényt, de bízunk benne, hogy a geopark megszületésével a Bakonyban is létrehozhatunk újabb tanösvényeket. A geopark ugyanis még születőben van, jelenleg is dolgozunk azon a dokumentáción, amely megteremtésének feltétele. Ha elkészül, segítségével az európai geopark-hálózat tagjaivá válhatunk, illetve ennek keretén belül kapcsolódhatunk az unesco hasonló projektjeihez. Ezzel a vaskos dokumentumokkal pályáztunk ezekre a megtisztelő címekre, ami ugyan anyagi támogatással nem jár, de előnnyel indulunk rengeteg pályázaton, azon kívül a terület presztízsét is nagymértékben növeli, ami turisztikai szempontból sem elhanyagolható. Már több olyan település keresett meg bennünket, amelynek határában természeti érték található.

- A lakosság részéről keresték már meg önöket ötleteikkel?

- Teremészetesen! Alsóörsön például egy használaton kívüli vörös kőfejtő hasznosításáról gondolkodnak a helybéliek. Olyan bemutatóhelyet, szabadtéri színpadot szeretnének létrehozni benne, ami nemcsak egy találkozóhely lesz, hanem egyúttal ezt a geológiai értéket is tanulmányozhatóvá teszi.

- Mi a következő lépésük?

- Felkeressük a területen található településeket, és megnézzük, hogy ott milyen értékeket tudunk kiaknázni.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írta alá Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem.
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dózsa utcai épülete előtt már karácsonyi pompájában áll a fenyőfa.
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly címzetes apát gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján szombaton az Óváros téren.
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Bár hivatalosan csak hétfőn érkezik minden otthonba a Mikulás, péntek délután páran már találkozhattak vele az Óváros téren. A Kukkantó Egyesület szervezésében a belvárosban köszöntötte a nagyszakállú a gyermekeket, majd hó hiányában egy zenélő autón indult városi körútjára ajándékokkal megrakodva. Mutatjuk az esemény legjobb pillanatait.