Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A geopark akár megélhetést is biztosíthat

2008. április 10. 16:47
Észrevétlenül változik a világ körülöttünk. Nemsokára mi, veszpérmiek is egy geoparkban fogunk élni, legalábbis a Balatoni Nemzeti Park munkatársai ezen fáradoznak. A munkálatokban azonban mindnyájunknak érdemes kivenni részét, hisz bárki profitálhat belőle. Korbély Barnabást a Balatoni Nemzeti Park Bakony-Balaton Geoparkért felelős munkatársát kérdeztük.

- Mit is takar ez a fogalom, hogy geopark?

- Egy park, amelynek számos olyan élettelen természeti érték van a területén, amely tudományos, oktatási, ismeretterjesztési szempontból jelentősnek mondható. Fontos ismérve, hogy a területén élő emberek, és a helyben működő szervezetek, közösségek tesznek ezen élettelen természeti értékek megőrzéséért, megóvásáért és bemutatásáért, továbbá ezek a természeti értékek fenntartható módon történő hasznosításával a helyi közösség életét anyagi értelemben is segítik. Fenntarthatóság alatt pedig olyan programokat értünk, mint a vezetett túrák, amiből folyamatosan lehet úgymond pénz csinálni. Geoparkunk rendkívül nagy – Hévíz térségétől az Észak-Bakonyon át egészen a Móri-Árokig terjed-, ám nem jelent semmiféle korlátozást a benne élőkkel szemben. Egyéni kínálatukkal pedig bekapcsolódhatnak a park területén folyó munkába. Tanösvényeket készíthetnek, hisz már Magyarországon is megjelentek a geoturisták, akik kifejezetten a terület földtani képződményeire kíváncsiak. A nemzeti park és a geopark nem keverendő össze: Szervezetileg a Balatonfelvidéki Nemzati Park igazgatóság egy csoportja működteti. Ezért ha valaki a lakóhelye környezetében geo túrákat szeretne indítani, fel kell keresnie igazgatóságunkat, s ha a tervezett szolgáltatás színvonalát megfelelőnek találjuk, a honlapunkon még reklámozzuk is. Most például Szentgál község határában van a Kőlik nevezetű barlang, aminek a feltárásán helyi barlangkutatókkal együtt dolgoznak a nemzeti park munkatársai melyet nemsokára meg is nyitnak a nagyközönség előtt, s a helyi barlangkutatók fogják a barlangtúrákat vezetni.

- Milyen geológiai tanösvények találhatók a parkban?

- Jelenleg is több kiemelt jelentőségű tanösvényt gondozunk, a legismertebb talán a Tihanyi félszigeten található Lóczy Lajos Tanösvény, amely a széles körben ismert vulkanológiai értékeket is bemutatja. A másik, ami eléggé fajsúlyosan foglalkozik a geológiával, a Badacsony tetején található tanösvényünk, tőle nem messze található Szigligeten a Kamon kő nevű sziklafalról elnevezett tanösvény, ami viszont nemcsak a terület geológiai értékeivel foglalkozik. Említhetnénk a Keszthelyi-hegységben kanyargó Pele apó tanösvényt, de bízunk benne, hogy a geopark megszületésével a Bakonyban is létrehozhatunk újabb tanösvényeket. A geopark ugyanis még születőben van, jelenleg is dolgozunk azon a dokumentáción, amely megteremtésének feltétele. Ha elkészül, segítségével az európai geopark-hálózat tagjaivá válhatunk, illetve ennek keretén belül kapcsolódhatunk az unesco hasonló projektjeihez. Ezzel a vaskos dokumentumokkal pályáztunk ezekre a megtisztelő címekre, ami ugyan anyagi támogatással nem jár, de előnnyel indulunk rengeteg pályázaton, azon kívül a terület presztízsét is nagymértékben növeli, ami turisztikai szempontból sem elhanyagolható. Már több olyan település keresett meg bennünket, amelynek határában természeti érték található.

- A lakosság részéről keresték már meg önöket ötleteikkel?

- Teremészetesen! Alsóörsön például egy használaton kívüli vörös kőfejtő hasznosításáról gondolkodnak a helybéliek. Olyan bemutatóhelyet, szabadtéri színpadot szeretnének létrehozni benne, ami nemcsak egy találkozóhely lesz, hanem egyúttal ezt a geológiai értéket is tanulmányozhatóvá teszi.

- Mi a következő lépésük?

- Felkeressük a területen található településeket, és megnézzük, hogy ott milyen értékeket tudunk kiaknázni.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.