Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Mit csinál egy illatesztéta?

2018. április 19. 4:00
Az illatok hatással vannak a testi-lelki egészségünkre. Nem mindegy, hogyan választjuk ki őket.

Nem véletlen, ha még nem hallottunk erről az egyedülálló mesterségről, hiszen Magyarországon Lipovszky Csenge az egyetlen, aki ilyen formán foglalkozik az illatokkal, és az illatesztéta elnevezést is ő maga találta ki.

A differencia a parfömür és az illatesztéta között az, hogy az illatesztéta nem készíti a parfümöt, hanem beszél róla.

„Vallom azt, hogy az aisthesis, azaz a szépség tudománya nem csupán a látvány vagy a zene világában nyújt rácsodálkozni valót, hanem az egyik legősibb és legösztönösebb érzékelésünk, a szaglás esetében is.” – mondta a magyar illatesztéta.

Előadások és különböző egyéni tanácsadások során Lipovszky Csenge azt szeretné átadni az embereknek, hogy hogyan figyeljünk oda az illatkora, és hogyan használjunk önmagunk kiteljesítésére.

Az illatesztéta „működése” a grafológus munkájához hasonlítható. Attól függően, hogy egyes illatjegyekre milyen választ ad, illetve milyen parfümöt választ magának az illatesztéta kliense, nagyjából ki tudja rajzolni egy hosszabb folyamat után az ember személyiségét.

Mi használjuk az illatokat vagy ők használnak minket? Tulajdonképpen mindkettő igaz. Kimutatható, hogy az illathasználat abszolút visszahat az illat használójára, annak önbizalmára és kisugárzására. Ezzel közvetlenül, vagy közvetetten illatunk akár hatással lehet a másik emberre és céljaikra.

A legérdekesebb, hogy az illatok annyira hatással vannak ránk, hogy a másik embernek még csak éreznie sem kell a parfümünk illatát, hogy észrevegye rajtunk például az önbizalmat, amit a parfümünk által nyertünk.

Készült egy felmérés, melyben 3 férfit megkértek, hogy 3 napig ne használjanak se arcvizet se másmilyen illatot, illetve másik 3 férfit pedig arra, hogy illatos arcvizet használjanak. A 3 nap elteltével lefotózták őket és megmutatták a kísérletben tesztalanyként résztvevő nőknek, hogy válasszák ki, melyik férfi számukra a legérdekesebb és legattraktívabb. A nők nem éreztek illatot, mégis kivétel nélkül mindegyik nő azon 3 férfira szavazott, akik használtak arcvizet. Ez is azt mutatja, hogy magabiztosságot és vonzalmat ad nekünk egy jó illat.

Az illat szeszélyes, folyamatosan változik, de egyben alkalmazkodó is. Ami az egyik emberen nem jön be, az a másikon működik. Az esztéta szerint az illat és a parfüm abszolút szubjektív dolog ugyan, vannak azonban olyan objektív tényezők, mint a komponáltság, az alapanyagok minősége, vagy éppen a harmónia, amelyek alapján körülírható a jó parfüm.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.