Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatta következő évadát a Pannon Várszínház

2018. április 16. 12:31
A humorra épít és filmekről jól ismert történeteket állít színpadra a Pannon Várszínház a következő évadban.

A PANNON VÁRSZÍNHÁZ KÖVETKEZŐ ÉVADA:

  • Géczi János - Vad Fruttik - Likó Marcell - Vándorfi László: Béke presszó
  • Márton Gyula: Csinibaba
  • Marc Camoletti: Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban
  • Bacsó Péter: A tanú
  • Hámos György - Vajda Anikó: Mici néni két élete

A színház igazgatója, Vándorfi László hétfőn mutatta be a következő szezon repertoárját.

– Az előadásaink természete egy fogalommal írható körül: a humor eszközével élünk. Humorral lehet történelemről, társadalomról és komoly történetekről is mesélni, de a vége mégis az, hogy az emberiség kacagva búcsúzzon múltjától, legyen öniróniája a jelennel kapcsolatban és tudjon pozitívumokat találni a jövőben. Szórakoztatni, gondolkodtatni és megrendíteni szeretnénk a nézőket – vezette elő a direktor.

Vándorfi LászlóVándorfi László

Az évad első bemutatója egy saját fejlesztésű produkció, a Béke Presszó című játék lesz, amit Géczi János és Likó Marcell szövegeiből és a Vad Fruttik zenéjéből áll össze. Zenés darabról van szó, melyben a félplayback alapról induló hangzást fokozatosan átveszi az élő zene, amit azonban nem zenészek, hanem zenéhez értő színészek adnak elő. A történet az inotai Béke művelődési ház egykori büféjéhez kötődik. Az erőmű furcsa műemléki környezetet teremt: sok emlék van a falakban, melyek között Hamvas Béla is dolgozott raktárosként. Ebben a környezetben elevenedik meg a történet, amelyben meghasadnak a dimenziók, talán megnyílnak a pokol kapui is, és életre kel a darab, amit egy kelet-európai Tarantinós hangulat leng át.

A Csinibaba - bár színpadra írták - legtöbbünknek a mozikból ismerősA Csinibaba - bár színpadra írták - legtöbbünknek a mozikból ismerős

Színpadra állítják a Csinibaba című színdarabot is, amely alapján filmet is forgattak a kilencvenes években. A mozi elkészülte után azonban nagyon nehéz ügy lett újra színpadra vinni a művet a különböző, szerteágazó szerzői jogok miatt: az, hogy Veszprémben láthatja majd a közönség, négy év szervezőmunkájának az eredménye. A történetben Jiří Menzel-féle cseh humorra hajazó lírai abszurd humorral révednek vissza a hatvanas évekbe, a történet olyan ismerős világban játszódik, amelyben az álmok lényegesen messzebbre nyúlnak, mint a valóság.

Szelle Dávid rendezőként is szerepet vállal az évadbanSzelle Dávid rendezőként is szerepet vállal az évadban

Szelle Dávid rendezi Marc Camoletti Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című vígjátékát, amit Hamvai Kornél fordításában élvezhetnek majd a nézők. A rendező elmondta, hogy egy szórakoztató darabra számíthatunk, melyben egy francia építész három stewardess menyasszonnyal is kényezteti magát, és akik természetesen nem tudnak egymásról. Aztán bekövetkezik a klasszikus vígjátéki helyzet: a három nő egyszerre bukkan fel az építész házában, ami komoly logisztikai kihívások elé állítja a hazugsághálót fenntartani akaró férfit.

Egy újabb emblematikus magyar film is megelevenedik a Hangvilla színpadán: Bacsó Péter Tanúját, a '40-es, '50-es évek diktatúrájának görbe tükröt állító alkotást láthatjuk majd, melyre jellemző az örkényi humor. A kultuszfilm történetét Hamvai Kornél dolgozta színpadra.

Hámos György és Vajda Anikó Mici néni két élete című vígjátékának alapja a fiatalok lakáshoz jutásának nehézsége, de közben szól az időseknek a szerelemhez, barátsághoz, élethez való jogairól is. Tündéri helyzetek, szituációs humorok tömkelege jellemzi a commedia dell'arte eszközeiből építkező vígjátékot.

Vándorfi László arról is beszámolt, hogy az elmúlt évad valamennyi előadását műsoron tartják, viszik a vidéki játszóhelyekre is, így összesen 21 aktív darabból álló repertoárral rendelkezik majd a társulat. A következő évad végén, már az azt követő szezon előbemutatójaként Shakespeare egyik legnagyobb klasszikusát, a Hamletet láthatjuk majd bő egy év múlva.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.