Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Elhunyt Milos Forman

2018. április 14. 9:55 // Forrás: mti/index.hu
A 86 éves korában elhunyt cseh rendező nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Hair, a Száll a kakukk a fészkére vagy a Tűz van, Babám!

Meghalt Milos Forman – jelentette a CTK cseh hírügynökség szombaton az Oscar-díjas filmrendező feleségére hivatkozva.

A csehszlovák új hullám egyik meghatározó képviselőjét, aki Amerikában olyan filmeket készített, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus, 86 éves korában pénteken érte a halál.

Az Egyesült Államokban élő Oscar-díjas filmrendező felesége, Martina Formanova szerint férje rövid betegsége után, családja és a hozzá legközelebb állók körében halt meg. Milos Forman temetését szűk családi körben rendezik.

Forman a '60-as években lett nemzetközileg ismert, az Egy szöszi szerelme című film miatt pedig Oscarra is jelölték 1966-ban a legjobb külföldi filmek kategóriájában. Az Egyesült Államokban már befutott rendező lett, Ken Kesey regényének, a Száll a kakukk fészkérének az adaptációjáért összesen öt Oscart adtak, köztük a legjobb rendezőnek járó díjat. Formann egyébként a kevés rendezők egyike, aki egymás után három évtizedben is megnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat, 1976-ban a Száll a kakukk fészkére, 1985-ben a végül nyolc Oscart kapó Amadeus, majd 1997 a Larry Flynt, a provokátor ért egy legjobb rendezőnek járó szobrot. A rendező 1975-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, majd négy évvel később megrendezte a Hairt, minden idők egyik legismertebb musicaljét - írja az index.hu.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.