Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Eltemették Demján Sándort

2018. április 10. 16:17 // Forrás: mti
Örök nyugalomra helyezték Demján Sándor nagyvállalkozót kedden Budapesten a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 19-es parcellájában.

A március 26-án 75. életévében elhunyt üzletember végső búcsúztatásán több ezer ember rótta le kegyeletét, köztük nagykövetek, politikusok, az üzleti, a művészi és a sport világ számos hazai képviselője. A temetésén jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, valamint a kormány több minisztere.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a barátok, kollégák, üzlettársak nevében elmondott búcsúbeszédében az elhunyt munkásságát méltatta. Mint fogalmazott, az ellátandó feladat lekötötte életét, munkatempója öldöklőnek tűnt, és bár csapatjátékos volt, döntéseiben szeretett szuverén lenni. A vállalkozók elismert vezetőjeként kiállt értük, és ellensége volt a hatékonyságot akadályozó bürokráciának. Demján Sándor megkérdőjelezhetetlen hazafi volt, mindig az ország érdekeit nézte - emlékeztette a gyászolókat.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere kiemelte, hogy a modernkori Magyarország egyik legeredményesebb üzletemberétől, mecénásától búcsúznak, aki nemcsak Budapest és Magyarország, hanem a térség egyik legtehetségesebb, legbefolyásosabb gazdasági és közéleti szereplője volt, fejlesztéseivel Budapest arculatát átrajzolta, kedvezően alakította.

A kormány nevében búcsúzó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy Demján Sándor a magyar gazdaságtörténet meghatározó alakja volt, modern gazdasági személetet képviselt. Úgy fogalmazott, hogy a vállalkozói világ legendás alakja távozott, akit emberi nagysága, az adott kor kereteit áttörő sikerei, a haza boldogulásáért végzett munkája még életében legendává tett.

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. 1943. május 14-én született Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben a Gárdonyi ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása. Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat. A Demján Sándor Alapítvány több ezer nehéz helyzetben lévő diák, egyetemista ösztöndíját finanszírozza. Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára. A hazai kultúráért, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkája elismeréseként az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.