Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Ébredjünk együtt a tavasszal!

2018. március 12. 4:00
A tavaszi fáradtság természetes állapot, amelyet a tünetek száma és elhúzódása különböztet meg a depressziótól. Télen kimerülnek a tartalékjaink, ezért is éljük meg a tavaszi fáradtságot. Minden kellemetlen tünet ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója.

Vannak olyanok, akiknek a tavaszi fáradtság csak kifogás, másoknak viszont reális probléma. Vannak, akik annyira megijednek a hirtelen jött tünetektől, hogy orvoshoz is fordulnak, mert azt hiszik, valami komolyabb gond van. Pedig hivatalosan tavaszi fáradtság nem létezik, orvosi szempontból legalábbis nem jelöl konkrét betegséget. Ez egy adaptív rendellenesség, mely addig tart, amíg a szervezet önszabályozása alkalmazkodik az új feltételekhez.

A fáradtság energiahiányt jelent, amellyel együtt járhat a koncentráció hiánya, étvágytalanság, apátia, fejfájás, álmatlanság, ingerlékenység, demotiváció, bágyadtság, nehézkesség vagy kimerültség. Ez igencsak sok tünet, de mindegyik mögött a hívatlan vendég áll – a tavaszi fáradtság.

Az első tavaszi hetekben jelentkezhet a mindennapi ciklus változásai miatt, melyek az endorfinok, szerotonin, melatonin és az idegrendszer más összetevőinek változásait idézik elő, aminek következménye a testi és lelki hanyatlás érzése. Mindezt elősegíti a téli nehéz étrend, a kevés zöldség és gyümölcs, naphiány és a természetes mozgás hiánya.

A tavaszi fáradtság sokakat teljes erővel ragad el, és jobban szenvedhetnek azok, akik túl nagy stressznek vannak kitéve, vagy személyes, illetve családi gondokkal kell szembenézniük.

Általánosságban érvényes, hogy a felnőttek érzékenyebbek a tavaszi fáradtságra, mivel a fiatal szervezet alapvetően könnyebben alkalmazkodik.

A tavaszi fáradtság tünetei megelőzhetőek némi életmód változtatással. Ahhoz, hogy együtt ébredhessünk a tavasszal egy pár apró változtatás is elegendő:

Kiegyensúlyozott étrend

A szakemberek a napi ötszöri étkezést javasolják a glükóz csökkenésének elkerülése érdekében, hiszen ez növelheti a fáradtság érzését és befolyásolhatja a hangulatot. Sokat segíthetnek a piros termések – narancs és a paradicsom, általában a zöldségek és gyümölcsök. Így aktívabbnak és kevésbé egykedvűnek fogjuk magunkat érezni. Az energiadús reggeli is segíthet a tavaszi fáradtság tüneteinek leküzdésében.

Az ételek elkészítésénél használjunk friss élelmiszereket és kerüljük a feldolgozott termékeket, melyek az emésztést aránytalanul terhelik. El kell felejtenünk a téli hónapok ízletes, telített zsírsavakban és sóban gazdag zsíros füstölt termékeit! A rendszeres folyadékpótlásról se feledkezzünk meg, naponta fogyasszunk legalább két liter vizet vagy teát.

Napfény járja át a szívem újra

Bizonyos kutatások alátámasztották, hogy a D-vitamin hiánya döntően hozzájárul a tavaszi fáradtság megjelenéséhez, érdemes tehát az első napsugarak láttán kimerészkedni a szabadba. Szervezetünk szinte kívánja a napot, élvezzük, ahogy az első napsugarak hatására töltődünk. Nem baj, ha a felhők mögött bújkál a nap, így is jobban felfrissít egy gyors séta a friss levegőn, mint egy erős kávé.

Legalább 7-8 óra pihenés

Az egészséges alvás alapelve a rendszeresség, a hőmérséklet és az alvást megelőző tevékenységek. Igyekezzünk mindig megközelítőleg azonos időben lefeküdni, a helyiséget kiszellőztetni alvás előtt és éjszakára túlságosan nem befűteni. A vacsora és az alvás között legalább két órának kell eltelnie.

Mozgás nélkül nem fog menni

Nincs mit tenni, torna nélkül nem fogjuk magunkat jobban érezni, még akkor sem, ha legszívesebben elnyújtóznánk a díványon és átaludnánk a fél napot. A rendszeres mozgásra szükségünk van, abból a szempontból is, hogy több endorfin termelődjön szervezetünkben. Egy kis mozgás segítségével könnyebben búcsút inthetünk a demotivációnak és javulhat a hangulatunk is.

A test mellett ápoljuk lelkünket is

Gondolkozzunk pozitívan! Ne keltsünk, és kerüljük is a felesleges konfliktusokat, viszont vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat. Az igaz emberi kapcsolatok segítenek a feszültség oldásában. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a felőlük áradó szeretetből. Szánjunk több időt kedvenc hobbinkra. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét - a művészet befogadása lélekgyógyító lehet.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.