Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Képesek vagyunk legyőzni a rákot

2018. március 8. 15:25
Fotókiállítást és könyvbemutatót szervezett a Csolnoky Ferenc Kórház Onkológiai Centrumában a veszprémi Fagyöngy Egyesület csütörtökön.

Az Ébredés, az új kezdet című könyvben – ahogy az azonos című kiállításon is – Bánhalmi Norbert művészi fotóit láthatjuk, melyeket a rákkal megküzdött nőkről készített. A domináns fekete környezetbe ültetett monokróm aktok egyszerre ábrázolják az életet és mutatják meg a rá telepedő sötétséget. A képeket pedig kiegészítik a mögöttük rejlő történetek, amiket Elek Erika formált szöveggé. Minden kép egy sors, méghozzá egy küzdelmes sors; a szövegben minden sor a szembenézéssel és a küzdelemmel foglalkozik, és miközben feltárja az életért vívott harc közben átélt minden szenvedést és félelmet és veszteséget, azért arra is emlékeztet minket: van remény és érdemes küzdeni.

Némedi LajosNémedi Lajos

Ahogy Némedi Lajos alpolgármester a kiállítás megnyitóján fogalmazott, a legyőzhetetlen is legyőzhető, ha hittel, bizalommal és megfelelő külső segítséggel felvértezve nézünk szembe vele. Hozzátette: a korszerű műszerek és az orvosi tudás fontos, de önmagukban kevesek: a betegség legyőzéséhez kell a lelki erő, amit a betegeknek önmagukban és az őket támogató szeretteikben kell megtalálniuk.

Dr. Hornyák LajosDr. Hornyák Lajos

Dr. Hornyák Lajos, az Onkológiai Centrum vezető főorvosa megköszönte a betegséggel megküzdötteknek, hogy kiállnak és jelzik: küzdeni kell, mert a küzdelemnek van eredménye. Megjegyezte: a centrumnak köszönhetően a betegeknek végre nem kell hosszú órákat utazniuk, hogy megkapják a megfelelő színvonalú kezeléseket. A főorvos méltatta azokat a közösségeket, amelyek mindig készek támogatni azokat, akiknek szembe kell nézniük a rákkal.

A művészet és a gyógyítás kapcsolatáról beszélt dr. Cselik Zsolt, a sugárterápiás osztály vezető főorvosa. Mint fogalmazott, a művészek megjelenítik a gyógyítással járó fájdalmakat és örömöket is. Elmondta: ez a kiállítás adta az első apropót, hogy a művészetnek helyet adjanak a centrum falain, a képek megmutatják, hogy az orvosok és hozzátartozók támogatásával a betegek elindulhatnak a gyógyulás felé vezető úton. A főorvos jelezte, hogy a jövőben további kiállításokat is szívesen látna az intézetben.

dr. Cselik Zsoltdr. Cselik Zsolt

A tárlatot dr. Dávid Gyula, a kórház főigazgatója nyitotta meg, a képeket egy hónapig tekinthetik meg az Onkológiai Centrum Sugárterápiás osztályán. A könyvek elérhetők a Fagyöngy Egyesületen keresztül.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.