Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Nyomtatott szemüveggel a jobb látásért

2018. március 7. 3:00
Bemutatta az egyénre szabott, 3D nyomtatási technológiával készült Yuniku szemüveget a Szemeszter Optika szerdán. A technológia előnye, hogy nemcsak a lencsét, de a keretet is a vásárló igényeihez igazítják.

– A Szemeszter Optika működésének három fő pillére a magas szakmai színvonal, a társadalmi felelősségvállalás és az innováció. A Yuniku szemüvegek is az innováció miatt különlegesek – mutatott rá Naményi Miklós, a Szemeszter Optika tulajdonosa.

Naményi MiklósNaményi Miklós

Az innováció jelentőségét méltatta a bemutatón Ovádi Péter önkormányzati képviselő is, aki rámutatott: Veszprémben a Pannon Egyetem élen jár ezen a téren kutatásaival, de az önkormányzat sem akar lemaradni, éppen ezért a Modern Városok programon belül egy tudáspark létrehozását tervezik, amely a kutatás-fejlesztés központja lenne a városon belül.

Ovádi PéterOvádi Péter

Ha már felszólalt, a képviselőt rögtön a 3D szkenner készülék elé is állították, hogy rajta mutassák be a rendszer működését.

Mint azt Bácskai László, a Hoya magyarországi vezetője elmondta, a Yuniku nemcsak technológiai, hanem szemléletváltást is jelent. Feltalálói abból indultak ki, hogy a szemüveget egységként kell kezelni: nemcsak a lencsét kell a lehető legjobban a vásárló szükségleteihez igazítani, hanem épp ilyen fontos a keret testreszabása is.

Éppen ezért a vásárló arcáról néhány másodperc alatt nagy felbontású 3D számítógépes modellt készítenek, hogy aztán a rendszer tized milliméteres pontossággal az arc formájához igazítsa a leendő keretet. Mindeközben figyelembe veszi a vásárló szokásait is: mint például hogy állandóan viseli-e a szemüveget, vagy csak munkához, olvasáshoz; vagy éppen milyen fényviszonyok mellett használja majd. Minden keret egyedi, tulajdonosához leginkább illő formájú.

Bácskai LászlóBácskai László

Miután a számítógépes rendszerben véglegesítették a megrendelést, a kereteket 3D nyomtatás technológiával állítják elő Belgiumban. A lencséket Magyarországon, Mátészalkán gyártják le és helyezik bele a keretbe. A Hoya ipari 3D nyomtatóit ugyanakkor nem érdemes az otthonra megvásárolható készülékekhez hasonlítani, azokkal ellentétben ugyanis a Belgiumban működtetett gépek olyan műanyagot állítanak elő, amiből például nagy terhelésnek kitett csípőprotéziseket is készítenek, így a keretek tartóssága garantált.

A Hoya új technológiájához Európában egyelőre mindössze háromszáz üzletben férhetnek hozzá a vásárlók, ezek egyike a veszprémi Szemeszter Optika.


KAPCSOLÓDÓ CIKK AZ ECOPORTON:

Ecoport - YUNIKU - Tökéletes szemüveg a tökéletes látásért

Meg fog lepődni. A YUNIKU fontosnak tartja, hogy szolgáltatása elérhető legyen azok számára, akik felismerték, hogy a látás mekkora kincs. Akik tisztában vannak azzal, hogy lehet valami igazán kényelmes és divatos úgy, hogy közben komoly segítséget jelent érzékszervi hiányosságaink kezelésének szempontjából.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.