Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Ellenzékből is lehet eredményeket elérni

2018. március 5. 12:00
Ez attól függ, hogy valaki komolyan veszi-e képviselői munkáját, vagy sem- mondja Bernáth Ildikó, aki nyolc éven keresztül volt a veszprémi térség ellenzéki országgyűlési képviselője. Szerinte a Facebookon nem lehet a választók problémáit megoldani.

Bernáth Ildikó a veszprémi térséget képviselve 2002 és 2010 között ült a Parlamentben a Fidesz színeiben, ellenzékiként. Nevéhez az országos ügyek mellett több jelentős, a várost is érintő felszólalás és intézkedés kötődik.

Mielőtt még jobban belemennénk, érdemes tisztázni, hogy egy képviselőnek- legyen akár kormánypárti, vagy ellenzéki- milyen eszközök állnak rendelkezésére: törvényjavaslatot nyújthat be, módosító javaslatokat fogalmazhat meg, és felszólalhat az általános vitákban. Ezeken kívül interpellációt és kérdéseket tehet fel.

Bernáth Ildikó 2002 és 2006 között 122 esetben, második ciklusában pedig 129 alkalommal tett fel kérdést, vagy interpellált. Ezekből emeltünk ki egyet-egyet.

Három önkormányzat kapta meg a volt repteret

„Aki komolyan veszi a megbízatását, az minden lehetőséget megragad arra, hogy a választók érdekeit képviselje és megjelenítse azokat az országgyűlésben”- mondja az ex-politikus, akihez törvénymódosítás is kötődik.

Még kormánypártiként (1998-2002) sikerült elérnie, hogy a szentkirályszabadjai repteret kizárólag katonai célok mellett polgári felhasználásúra is átminősítsék.

„2002-ben elvesztettük a választást, az új kormány egyik intézkedése pedig egy „haderő-reformnak” nevezett brutális haderő-csökkentés volt. Ez megszüntette a szentkirályszabadjai harcihelikopterek állomásoztatását, plusz megszüntették a Légierő Parancsnokságot. Helyette megalakult az Összhaderőművi Parancsokság, a székhelye pedig Székesfehérvár lett. Ez sok mindenkit érintett, hiszen nem csak hivatásos katonák, hanem civilek is dolgoztak ott. Becsléseink szerint a vállalkozóknak és a munkavállalóknak 2 milliárd forint veszteséget okozott. Ebben az ügyben fordultam a honvédelmi miniszterhez, hogy akkor mi lesz a repülőtérrel?- elevenítette fel Bernáth.

Ez az ügy Szentkirályszabadját, Balatonalmádit és Veszprémet érintette. A három önkormányzat kérte, hogy ingyenes tulajdonba kerülhessen ez az értékes ingatlan. Ezt először elutasították, majd a volt képviselő Gyurcsány Ferencet is megkereste, akinél már sikerült elérni, hogy ingyenesen adják azt át a három településnek.

Bakony Művek

„Ez egy nagyon elgondolkodtató történet”- mondja a volt parlamenti képviselő, amikor a veszprémi munkavállalókat érintő ügyről kérdeztük.

A Bakony Művek annak idején több mint félmilliárd forintos támogatást kapott, ennek ellenére veszteséges lett, csődközeli állapotba került. „A legnagyobb hitelező a Bankár Holding Zrt. volt, amely azért, hogy számára kedvezően alakuljanak a dolgok, több lépcsőben feldarabolta az ingatlant, és egy 40 hektáros kihasználatlan területhez jutott, amin jó áron lakópark építését tervezték. A miniszter akkor Kóka János, az államtitkár pedig az ex-polgármester testvére, Dióssy Gábor volt. Ez egy nagyon visszás helyzet volt. Navracsics Tiborral közösen nyújtottunk be interpellációt, konkrét eredményt ugyan nem tudtunk elérni, de a figyelmet rá tudtuk irányítani, mert fontosnak éreztük, hogy egy több évtizede itt működő cégtől emberek százai kerültek utcára a munkahely-teremtés jegyében- mutatott rá Bernáth Ildikó, aki három cikluson át volt a Foglalkoztatás és Munkaügyi Bizottság alelnöke. Jellemzően azokkal a törvényekkel és ügyekkel foglalkozott, amik a foglalkoztatást érintették. „Ellenzéki képviselőként 10-ből 7 ember azért keresett meg, mert elveszítette a munkáját."

„Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölti expozéjában 400 ezer új munkahelyet ígért, ám amikor lejárt a mandátuma, több mint 500 ezer munkanélküli ember volt az országban. Ma pedig ott tartunk, hogy 2010 óta 735 ezer új munkahely jött létre”- jegyezte meg érdekességként.

Negyedjére, de sikerült

Bernáth Ildikó különös hangsúlyt fektetett a nők és a fogyatékkal élők helyzetére is.

A Medgyessy-kormány esélyegyenlőségi minisztere, Lévai Katalin látványos külsőségek között avatta fel a Nőházat, a működéshez 10 millió forintos támogatást ígért, de annak az összegnek csak a fele jutott el a civilekhez, viszont "teljesen érdektelen és használhatatlan tanulmányokat támogattak sok millió forintért", mint például: „A nők esélyegyenlőségének problematikája a Magyarországon az uniós csatlakozás előtt”, vagy a „Nemek közötti egyenlőség előmozdítása a szakszervezetek által”. A Nőház emiatt működésképtelenné vált- meséli Bernáth Ildikó, aki ezt az ügyet is a Parlament elé vitte.

A fogyatékos gyermekeket illetően a kormánynak volt egy olyan rendelete, ami az utazási költségtérítéshez kapcsolódott- mondja a volt képviselő,- ennek lényege, hogy a költségtámogatást nagyon alacsonyra vitték le. Ez nemcsak a rákos gyerekeket kezelésre vivő szülőket sújtotta, hanem a fogyatékos gyerekeket nevelő családokat is. A volt ellenzéki képviselő ebben az ügyben négyszer szólalt fel, aminek hatására végül megemelték a támogatások összegét.

Ugyanez a kormány hangoztatta azt is, hogy a nők elleni erőszak ellen fel kell lépni. Az akkori frakcióban ült egy frakcióvezető, aki a szomszédasszonyát inzultálta, és tettleg is bántalmazta a tíz éves kisfia szeme láttára. „Ebben az ügyben is interpelláltam Lévai Katalinhoz, aki válaszában legnagyobb döbbenetemre azt mondta: nem az ő dolga, hogy ítéletet mondjon, azt a hatóság megteszi. Ennyit arról, hogy mennyire lehet komolyan venni a baloldali-liberális politikusok állandó, örökös kirohanását a családon belüli erőszakkal kapcsolatban. Ez a képviselő végig ott maradt a ciklusban, tettének semmi következménye nem volt.”

Brutális munkanélküliség idejében (ekkor minden harmadik munkanélküli több mint egy éve állástalan volt) az OFA kiírt egy meghívásos pályázatot, amelynek győztese egy olyan szervezet vezetője lett, aki korábban szocialista államtitkár volt. Ő megígérte, hogy 13 ezer embert juttatnak munkához. Végül ezer embernek sikerült munkát adni, amelyhez 90 millió forintot raktak zsebre- ehhez is hozzászólt Bernáth Ildikó, és ahhoz is, amikor a veszprémi Csolnoky Kórház kizárólag nyereséges osztályait privatizálták volna, a többit nem.

„Csak akarni kell”

A volt ellenzéki képviselő szerint az eredményekhez nem kell más, csak „akarni kell és képviselni a választókat”. Úgy látja, nem kell ehhez csodának történnie, hiszen minden képviselőnek ugyanazok a lehetőségei, és aki nem él ezekkel, nem a Parlamentbe való.

„Aki komolyan veszi esküjét és a választók bizalmát, tartja a személyes kapcsolatot az emberekkel”- mondja azon kérdésünkre, hogy mi volt az akkori kommunikáció és sikerek kulcsa, hiszen 2010 előtt még nem számított bejáratott terepnek a Facebook.

Bernáth szerint a közösségi média nem alkalmas arra, hogy személyes kapcsolatot ápoljanak a választókkal, hisz a nyilvánosság előtt posztokon és a Messengeren keresztül nem lehet a választók problémáit megoldani. „Az a véleményem, ha én ügyeket akarok felkarolni, és ezek mellett kiállni, ahhoz elengedhetetlen a személyes kapcsolat.”

Veszprém képviselet nélkül maradt

A volt ellenzéki képviselő szerint a Veszprém városhoz tartozó választókerület jelenlegi képviselete súlytalan, mintha nem is lenne. „Napi szinten követem a híreket, és nem értesültem arról, hogy a választott képviselő felkarolt volna különböző ügyeket, és képviselné azokat. Szerintem a választók is képviselet nélkül maradtak.”

Úgy látja, Veszprémnek újra egy hiteles és küzdeni képes képviselőre van szüksége, mint például Ovádi Péter: „Ő itt él közöttünk, ismeri a választókerületben élő embereket. Szerintem Ovádi egy hiteles, felkészült és dinamikus jelölt.”

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP szövetség főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel - közölte a budapesti Fidesz a közösségi oldalán. 2024. március 14. 18:47 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.