Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pro Meritis díjat kapott Egressy Károly

2018. március 2. 12:25
A díjat pénteken adta át Porga Gyula polgármester.

Egressy Károly 1937. április 7-én született Veszprémben. Itt végezte iskoláit is. Élete a szovjet mintájú sztálini diktatúrában indult el. A 19 éves ifjú szakmunkás ott volt a forrongó, lázongó Magyarország első szabadnapján a veszprémi Petőfi Színházba hirdetett forradalmi nagygyűlésen.

Ott volt 1956. október 25-én este a veszprémi városfoglaló tízezres tüntető tömegben, amikor ténylegesen győzött a forradalom Veszprémben. A Veszprém Megyei Forradalmi Ifjúsági Szövetség szervezője, majd vezetője lett. Ifjúsági nemzetőr. A fegyverrel bíró Egressy Károly védte a várost, a forradalmat, ott volt a Veszprémi nőtüntetésen is, társaival együtt letartóztatták. 10 év börtönre ítélték, amelyet 5 évre csökkentettek, így 1962. március 28-án szabadult. Szabadulása után szakmunkásként dolgozott több munkahelyen Veszprémben. Ellenállóként, tettekben is őrizte ’56 szellemét, lángját. 1986 óta vesz részt a veszprémi temetőkben található 1848/49-es hősök és az 1956-os veszprémi mártírok sírjainak gondozásában.

A rendszerváltást követően harmincadmagával megalapította az ’56-os szövetség veszprémi csoportját, majd évekig a Magyar Vidék Országos ’56-os Szövetség Veszprém megyei elnöke volt. Az ’56-os szabadságharc emlékének megőrzése érdekében végzett tevékenységéért a volt magyar politikai foglyok érdekében végzett kimagasló tevékenységéért a haza szolgálatában a köztársasági elnök, az ’56-os szövetség és a POFOSZ többször kitüntette emberi helytállásáért. Orbán Viktor 2013-ban MAGYAR BRONZ ÉRDEMKERESZT polgári tagozata kitüntetést adományozott részére a veszprémi Mártírok utcai és a Tizenháromváros téri temetőben az 1956-os forradalmárok, valamint az 1948-as honvéd katonák sírjának gondozásáért.

2018-ban Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi résztvevőjeként áldozatos munkája valamint ’56 szellemének ápolása, emlékének megőrzése érdekében kifejtett példamutató tevékenysége elismeréseként Egressy Károly részére Pro Meritis díjat adományoz.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.