Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Karneváli szezon - a legizgalmasabb ruhák időszaka

2018. február 22. 10:44
Az emberek mindig tudták, hogy a telet érdemes ‘berendezni’ ünnepekkel. Okot adott erre, hogy egyrészt régen a tél volt a pihenő időszak, másrészt a sötétben otthon ülni igencsak lelombozó.

A farsang karneválba torkollik

A pogány népektől átmentette a kereszténység a fény ünnepét, a Saturnaliát, és ez karácsony címen az egész decemberünket feldobja azóta. A sok fénnyel, ajándékozással, rokonlátogatással járó magasztos ünnep segít átvészelni a legsötétebb évszak elejét.

A január 6-tól, hamvazószerdától hivatalosan indul a farsang ideje, a február pedig teljesen a télbúcsúztatás időszaka.

A téltől való elköszönés, a farsang olyan hosszú, hogy több részből áll, például utolsó három napja a hagyományosan fékevesztett ‘farsang farka’. Valójában ezt nevezzük karneválnak. Igen komoly bulit csaptak ilyenkor a régiek, hiszen utána következett a szigorú böjti időszak, amikor tilos volt például esküvőket tartani.

Fektessünk energiát a jelmezünkbe

A farsang a bolondozás, lazulás ideje, ilyenkor hagyományosan sok buli van, és alkalomtól függően merészebben vagy elegánsabban ki lehet öltözni.
A maszkabál jellegű, beöltözős farsangi bulik esetében az eredetiség a fontos. Jelmezt ölteni lehet viccesen vagy nőiesen is, ma már a Pinterest és más kreatív közösségi oldalak ezerszámra tálalják a jobbnál jobb ötleteket.

Ha nem akarunk álruhát ölteni, akkor - akárcsak szilveszterkor - kiélhetjük divat iránti szenvedélyünket, és megmutathatjuk a legizgalmasabb, legvibrálóbb oldalunkat. Ilyenkor végre lehet feltűnően, különlegesen öltözni, senki sem néz furcsán, ha a buliban tizenkét centis sarkú cipőben vagy tütüben érkezünk.

Ha elegánsabb az alkalom, érdemes alkalmi ruháinkat bevetni, például felvehetjük kedvenc, ámde a mindennapokban hordhatatlan hagymaszoknyánkat, vagy egy szép koktélruhát. Arra ügyeljünk, olyan legyen a szettünk, hogy tudjunk benne bulizni.

Félig ünneplő, félig jelmez

Viselhetünk egy-két kiegészítővel egészen elfogadható farsangi öltözékké átalakítható ünnepi ruhát. A ‘kétarcú’ megjelenés trükkje, hogy akár egy mosdóban hipp-hopp átváltozhatunk, miután megérkeztünk a buliba ‘sajnos nem öltöztem be’ arckifejezéssel.

Egy izgalmasabb, szmoking jellegű zakó kalappal, karmesteri pálcával rögtön mást jelentést kap. Lehetünk akár bűvészek is - ha betanulunk pár trükköt.

Amennyiben van egy feltűnőbb színű lovaglónadrágunk, lovaglócsizmánk, egy flitteres kalappal porondmesterré válhatunk. Ugyanígy színes darabokban, fehér sminkkel női bohócként is megjelenhetünk.

Ha tetőtől talpig testhez álló fekete ruhában vagyunk, akkor macskafülek és fekete álarc bevetésével macskanővé avanzsálhatunk. A cicás megjelenés garantáltan nagy sikert fog aratni.

Nagyestélyi, kisestélyi, koktélruha?

Ha nem jelmezes bulira hívnak, hanem bálra, a dress code lehet estélyi is, de a legtöbb esetben tökéletesen megfelel a koktélruha. Érdemes egy ilyen kimondottan elegáns, ám jól hordható, térdig érő szoknyahosszú darabot beszereznünk: esküvőkre, elegánsabb alkalmakra igazi jolly joker.

A koktélruha mindenkinek jól áll, hiszen fazonja derékban karcsúsított, szoknyarészét pedig alkatunknak megfelelően választhatjuk ki. Télen egy hosszú kesztyűvel, boleróval, kardigánnal egészíthetjük ki ezt a ruhát, hogy hűvösebb helyen zajlik a buli.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.