Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Bemutatták Tóth Dezső Dedikált könyveim című művét

2018. február 21. 12:00
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület szervezésében megvalósuló eseményen köszöntötték a 90 éves szerzőt is a Levéltárban kedd délután.

Az eseményen köszöntőt mondott Porga Gyula polgármester. Beszédében kiemelte: amint valaki elkezd a megyében honismerettel, kulturális vagy könyvtárügyekkel foglalkozni, előbb-utóbb meghallja a Dezső bácsi fogalmat. Az életút, ami Tóth Dezső mögött van, jelentős, ám az emberhez kapcsolódó szigorú, szikár tények sosem adhatják át, hogy mit is jelent egy személyiség.

Porga Gyula köszönti Tóth DezsőtPorga Gyula köszönti Tóth Dezsőt

A kötetet Somfai Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának nyugalmazott főlevéltárosa méltatta és mutatta be, valamint beszélgetett a szerzővel. Somfai Balázs kiemelte: Tóth Dezső ifjúsági szervezőtitkár, községi tanácstag, közalkalmazott, kulturális igazgató, könyvtáros, művelődésszervező, közösségi egyesület alapító, középiskolai könyvtár vezetője, honismereti egyesületi titkár, helytörténeti-művelődéstörténeti gyűjtő, feldolgozó. Elmondása szerint próbálta ezt a hosszú listát összeadni, de mindig ugyanaz jött ki, két szó: Dezső bácsi.

Somfai Balázs Somfai Balázs

Somfai Balázs kiemelte, a kötet igényes, tartalmas kiadás, a Tóth Dezsőnek szánt könyvajánlókat tartalmazza, ezekről mesél a könyv minden oldala. Összesen 185 szerzőt, ajánlót tartalmaz, a lista hosszú, többek között megtaláljuk benne Ágh István, Csoóri Sándor, Illyés Gyula, Jókai Anna, Kallós Zoltán, Lőrincze Lajos, Veres Péter és sok más szerző dedikációját.

Tóth DezsőTóth Dezső

Tóth Dezső elmondta, a könyv első ajánlóit 1954-ben szerezte, amikor Devecseri Gábor három könyvét ajánlotta neki, egy írótalálkozó alkalmából. Ekkor ötlött fel benne, ha az a feladata, hogy a magyar irodalmat szolgálja, annak nyoma is kell, hogy maradjon. Házi könyvtára 5000 kötetből áll, amelyből már 2700 kötetet a Pápai Református Gyűjtemény könyvtárának adományozott. Tóth Dezső legtöbb műve helytörténeti, Dákáról, szülőhelyéről szól. A Dákáról szóló köteteket a helyhez kapcsolódó eseményekről szóló beszámolók teszik ki. Az első kötet a Dákán megalakult Szülőföld Baráti Kör alapszabálya. Ezeken kívül még több, mint 400 szakcikk, számos könyvészeti, bibliográfiai munka kapcsolódik nevéhez.

Tokos Bianka
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.