Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

75 milliárdból fejlődik Veszprém

2018. február 13. 17:23
A Modern Városok Program veszprémi fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót kedd délután Kósa Lajos, a programért felelős tárca nélküli miniszter.

Kósa a Veszprémi Állatkertben tartott tájékoztatót, miután felmérte a vadaspark területén jelenleg is zajló fejlesztéseket. Elmondta, hogy az összesen 3500 milliárd forintos program az ország valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési programja, aminek keretében 23 megyei jogú város több mint 250 projektre szerződött a kormánnnyal. A keretösszegből Veszprémnek mintegy 75 milliárd jut, amiből 11 milliárdot már át is adtak az önkormányzatnak.

A város fejlesztési programjában 21 milliárdot tesz ki a gazdaság- és iparfejlesztés, melynek keretében 52 hektáros ipari park létesül, kutatás-fejlesztési központot hoz létre az önkormányzat és az egyetem, valamint a szakemberképzésben fontos szerepet játszó iparospark is létesül.

A kulturális fejlesztések közüla Petőfi Színház rekonstrukciója emelkedik ki, ami 9,5 milliárd forintból valósulhat meg, míg a Csermák Antal Zeneiskola belső megújulására kétszázmillió forintot biztosítanak.

A sportfejlesztések közé tartozik a Veszprém Aréna bővítése, ez ügyben az előtanulmányok készülnek. Régi vágya válik valóra a veszprémieknek az új sportuszoda megépülésével, és az 1,2 milliárd forintból megújuló Stadion korszerűsítése is időszerű volt már.
1,6 milliárd forintból épül jégcsarnok, ami az egyelőre állandó otthon nélkül működő veszprémi jégkorongsport számára biztosít majd bázist. Az Aréna melletti területeken megvalósuló fejlesztésekhez útépítés is kapcsolódik: a nyolcas és a 82-es utak összekötésével a nagyobb sportesemények idején is zavartalan lehet a közlekedés. És ha már közlekedés: megépülhet az új híd az Aranyos-völgyben – ez már több évtizede visszatérő kampányígéret, ami végre valóra válhat.

Az állatkertben már zajlanak a munkálatokAz állatkertben már zajlanak a munkálatok

– Veszprémben soha ilyen volumenű fejlesztési forrás nem állt még rendelkezésre – fogalmazott Porga Gyula polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy – ellentétben sok pályázati lehetőséggel – ezúttal a város dönthette el, mire kér pénzt, és nem a meglévő keretek közé kellett begyömöszölnie az elképzeléseit. A polgármester felvázolta az idén elinduló fejlesztéseket: az állatkertben már zajlanak a munkálatok, és még a tavasszal megindul az uszoda építése is. A Petőfi Színház rekonstrukciója is idén elindulhat, ahogy a Csermák zeneiskola belső felújítására sem kell már sokat várnunk, és a Stadionban méltatlan körülmények között dolgozó sportegyesületek sorsa is jobbra fordul a közeljövőben.

A polgármester megjegyezte: csak olyan fejlesztéseket szabad elvállalnia egy városnak, aminek a hosszú távú fenntarthatósága is biztosított.

Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP önkormányzati frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszprémi városfejlesztés nemcsak a városnak, hanem a térségnek is fontos, különösen a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos beruházások.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.