Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kósa Lajos Veszprémben: a Modern Városok Program nem jöhetne létre a magyar emberek munkája nélkül

2018. február 8. 14:54
2022-ig 3500 milliárd forint kerül a vidéki városokhoz, mely nagy része nem EU-s, hanem hazai forrás. A veszprémi viadukt régi ígéret, hamarosan ez is elkészül- hangzott el a MJVSZ veszprémi ülésén csütörtök délelőtt.

A megyei jogú városok polgármesterei és Orbán Viktor miniszterelnök mellett Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke és Kósa Lajos a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter is felszólalt a Megyei Jogú Városok Szövetségének csütörtöki közgyűlésén Veszprémben.

Intézkedések nélkül összeomlottak volna az önkormányzatok

Szita Károly az önkormányzatok gazdasági helyzetéről beszélt a polgármestereknek. Szerinte három mérföldkő kellett ahhoz, hogy 2010 után ne omoljon össze a magyar önkormányzati rendszer:

  • 2011-ben arra kértük a miniszterelnököt, hogy gomboljuk újra a kabátot, gondoljuk át a gazdálkodást. Ekkor született meg az új önkormányzati törvény (Mötv). „Közel 30 éve számolom az ősz hajszálakat, és bárki bármit mond, ma már nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban gazdálkodunk"-fogalmazott.

Szita Károly: van beleszólásunk a fejlesztésekbeSzita Károly: van beleszólásunk a fejlesztésekbe

  • 2012 és 2013 között a kormány megszabadította az önkormányzatokat az 1000 milliárdos adósságterhétől, mely a 2010 előtti kormánynak köszönhetően rakódott a vállukra. „Ők úgy gondolkodtak, hogy ha valamit nem akartak ellátni, vagy valamire nem volt pénz, vegyetek fel hitelt.”

  • Harmadik mérföldkőnek az évszázad beruházási projektjét, a Modern Városok Programot nevezte, ami olyan lehetőséget ad az önkormányzatok kezébe, hogy legyen beleszólásuk abba, hogy mit szeretnének fejleszteni. „Nem Budapestről mondták meg nekünk, hogy mi épüljön, hanem mi állítottuk össze a listát, hogy mire van szüksége a városainknak és térségeinknek.”

„Ma már arról beszélgethetünk, hogy hogyan tudunk modern magyar városokat építeni úgy, hogy közben megőrizzük a hagyományainkat is.” Szita szerint a MVP az évszázad fejlesztési elképzelése, ám úgy látja, a fejlődés megtorpanhat, hisz csak biztonságban és nyugalomban hajthatók végre a fejlesztések, és Brüsszel nemhogy letenne a kötelező betelepítési kvótáról, hanem nyár közepéig felgyorsítaná annak bevezetését.

Magyarországon 2500 település polgármestere utasította el korábban a kötelező betelepítési kvótát, ami példa értékű, hisz az újkori demokráciában nem volt még ilyen egyetértés valami ellen.

Kósa Lajos: a magyar emberek munkája nélkül nem lehetne fejleszteni

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter részletesebben beszélt a polgármestereknek a Modern Városok Programról.

Elmondta: azért, hogy felzárkózzunk az EU-s átlaghoz, a valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési program során 2022-ig összesen 3500 milliárd forintot költenek a városokra, melynek nagy része hazai forrás. Hangsúlyozta, hogy ha a magyar emberek munkája nem teremtené meg a kellő anyagi hátteret, akkor ezeket a fejlesztéseket nem lehetne elkezdeni.

kósa lajos: a Modern városok program az eddigi legnagyobb vidékfejlesztési koncepciókósa lajos: a Modern városok program az eddigi legnagyobb vidékfejlesztési koncepció

Szerinte téves és „marhaság” az a feltételezés, hogy ha nem lenne EU-s pénz, akkor Magyarország nem tudna előre lépni. Bár örülünk az unió támogatásának, apró szépséghibája, hogy meghatározzák azt, hogy mit tart helyesnek és ez alapján mire költjük. A MVP-vel olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek az ott élők igényeit tükrözik-mondta.

A program sajátsága továbbá, hogy korábban be nem váltott ígéretek valósulnak meg, példaként említve az új uszodát és az 1990 óta ígérgetett új veszprémi völgyhidat, melynek tervezése most zárul le, és hamarosan el is készülhet.

Megjegyezte, mint minden fejlesztésnek, ennek a programnak is lehetnek buktatói és dilemmái. Itt példaként a fejlesztések következtében növekvő működtetési költségeket emelte ki, hozzátéve, hogy a kormány már a tervezés időszakában számol ezzel a tényezővel. Kósa szerint az ellenzék elhamarkodottan ígérget például akkor, mikor az iskolák önkormányzati tulajdonába adását követeli, hisz nem számolnak a működtetéssel.

A kétnapos közgyűlésen többek között az Állami Számvevőszék, a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Államkincstár, a T-Systems és az MVM Zrt. képviselői és vezetői is Veszprémben folytatnak tárgyalásokat és tartanak beszámolókat.

Ge. Á.
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.