Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Hol tudunk síelni Magyarországon?

2018. február 13. 4:00 // Forrás: normafapark.hu, sielok.hu
Összegyűjtöttünk néhány síelőhelyet Magyarországon, ahova érdemes ellátogatni.

Normafa

A budai hegyekben található Normafa a fővárosi kirándulók egyik kedvelt célpontja. A budapestiek ide jönnek, ha leesik az első hó. Az itteni sípályának nincs gondos gazdája, így liftet vagy kezelt nyomvonalat ne várjunk, viszont a füves aljzaton már kevés havon is el lehet szórakozni, igaz, ezután felfelé mászás, a csúcson pedig remek rétesező várja a síelőket.

A Normafán több mint egy évszázados hagyománya van a síelésnek, a XX. század elején 7 sípályát alakítottak ki. A Kis és Nagy-Norma sípályáit kiszolgáló „korongos” felvonót és a pálya kivilágítását az 1980-as évek közepén szerelték le. Jelenleg sízésre leginkább a Kis-Norma sípályát ajánlják, de gyakorlottak számára alkalmas még a Nagy-Norma és az előbbi pályák folytatásaként a Harangvölgy is.

NormafaNormafa

A Kis-Norma pálya felső része enyhe meredekségű, kiválóan alkalmas kezdők számára is, az alsóbb részek viszont egyre meredekebbek, így csak gyakorlottabb sízők számára ajánlott. A pálya hossza kb. 300 m, szélessége a 130 m és 30 méter között változik lefelé keskenyedve. A pályán több síiskola rendszeresen tart edzéseket és tanfolyamokat. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésredszerben a felső részen „kék”, alsó részen „piros”.

Mátra

Legtöbb pályánk a Mátrában található, a fővárostól 99 km-re a Kékestető, melynek különlegessége, hogy tetejétől a Mátraházán található Veronika-rétig 1,8 km hosszúságban lehet lesiklani, és busz visz vissza a csúcsra. Innen már csak egy ugrás Mátraszentistván, ahol az utóbbi pár évben rengeteget fejlesztettek, és a hegy visszafogott méretei ellenére változatos csíkokat húztak az erdőbe.

MátraMátra

Eplény

Az eplényi Intersport Síaréna a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hazai viszonylatban kiemelkedő felszereltséggel rendelkezik. A modern és hatékony hógyártó kapacitásnak köszönhetően a hószegényebb években is hosszúak a síszezonok Eplényben. A teljesen kezdő pályáktól, a haladóknak való területeken keresztül egészen a kifejezetten meredek lejtőkig kínál lehetőséget a pályarendszer. A kezdők számára ideális a 2017/18-as szezonban meghosszabbított A7-es pálya, mely teljesen kezdőbarát, kék jelölésű 1000 méter hosszú pálya, de a gyakorlott sízők is megtalálják a kedvükre valót a piros és fekete jelölésű pályák között. Sötétedés után is lehet síelni Eplényben, ugyanis az Intersport Síarénában több mint 4 kilométer kivilágított sípálya található.

EplényEplény

Az Eplényben üzemelő nyolc sílift között találjuk Magyarország első négyüléses sífelvonóját, és a 2017/18-as szezonra elkészült egy második kétüléses lift is.
Ezen kívül sí- és snowboardiskola várja azokat, akik meg szeretnének tanulni síelni vagy snowboardozni.

Bánkút

Észak-Magyarország egyik legszebb részén, a Bükki Nemzeti Parkban fekszik Bánkút síterepe. Tengerszint feletti magassága 800-970 m. A pályarendszer 6 különböző nehézségű lesikló pályából és 2 könnyű tanulópályából áll.

BánkútBánkút

Pécs

Pécsen a Misina tetőn két sípálya, egy komfortos síház és egy alsó vezetésű drótköteles sífelvonó áll a síelők és snowboardosok rendelkezésére.

PécsPécs

A felvonó - amely az egyik legrégebb óta működő felvonó az országban - a 2015/16-os szezonban teljes körű felújításon esett át. A pálya egyes szakaszai kezdőknek is alkalmas terepet biztosítanak a tanulásra.

Tokos Bianka
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.