Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Könyv a könyvekről

2018. február 3. 4:00
Bemutatták Koncz Pál: Papírmívesség és könyvművészet Veszprém megyében a 18–20. században című kötetét csütörtökön a Laczkó Dezső Múzeumban.

A Jakab Réka által szerkesztett kötet Koncz Pálnak (1951–2015), a Laczkó Dezső Múzeum egykori restaurátorának egybegyűjtött szakmai életművét tartalmazza. A nagyszámú érdeklődő előtt bemutatott könyvet dr. Horváth Gergely Krisztián történész ismertette.

– Keserédes alkalom ez. Édes, mert egy gyönyörű új kötettel gazdagodtunk, és keserű, mert Koncz Pál már nem lehet közöttünk – fogalmazott a történész, rámutatva: a könyv éles példája annak, hogy a papírmívesség nemcsak történelmi téma Veszprém megyében, hanem élő hagyomány is. Mint mondta, Koncz Pál nemcsak kiváló restaurátor, hanem kiváló történész is volt. Szemlélete, hogy a tárgy történelmi rétegek hordozója, abból a tárgyon túlmenő következtetéseket lehet levonni.

A Veszprém megyei könyvtörténet megírása egyszerre izgalmas és nagyon hálátlan feladat volt, olyan, mintha valaki nemcsak kirakni szeretné a puzzle-t, de előbb a darabkákat is meg kellene találnia. Ennek oka, hogy a megye feudális iratanyaga nagy hányadában elpusztult. Koncz Pált a könyv érdekelte, a papír gyártásától a fellelhető példányok megtalálásáig minden mozzanat iránt gyermeki kíváncsisággal viseltetett.

Kutatásának origója a vízjelek kutatása volt, ebből kiindulva térképezte fel egy-egy könyv vonzáskörzetét. Koncz Pál tökéletesen ismerte a könyvészeti-kötészeti szaknyelvet. A könyvben valamennyi ábra és rajz a saját keze munkája, bármit fel tudott skiccelni, rajzai első próbálkozásra is közölhetőek.

Munkájában a szerző felvázolja a megye papírmalmainak történetét, azok működését, a bérlők kapcsolatrendszerét, megrendelőit. Ezeken keresztül holisztikus képet ad a feudális társadalmi berendezkedésről, és közben mégis figyel a részletekre.

A könyvkötőkről először 1992-ben készített tanulmányt, melyben az egyes kötésformák mesterekhez kapcsolásával, a szerszámkészletek történetével és a könyvek piacának feltérképezésével foglalkozott. A restaurátor, kutató-történész munkáját a nyomozói logika kíséri végig. Igyekszik családtörténeti környezetbe helyezni a könyvkötőket: kik voltak azok, akik erre a szakmára adták a fejüket?

Koncz Pál tanulmánykötetéből minden részletre kiterjedően tárul elénk megyénk könyvművészetének története.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.