Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Ilyen lesz a két új belvárosi csomópont Veszprémben

2018. január 26. 4:00
Brányi Mária alpolgármester a januári közgyűlésen jelentette be, idén megépítik az új belvárosi csomópontokat Veszprémben. Turbókörforgalom, útfelújítás, középsziget, térkövezés és faültetés is lesz a projektben. Lámpa viszont nem lesz, és néhány zebra is eltűnik. Mutatjuk a látványterveket és a részleteket.

A fenntartható városi közlekedésfejlesztés jegyében indítja el évek óta várt projektjét idén Veszprém. Brányi Mária alpolgármester tegnapi felszólalásából a lentieket mazsoláztuk ki a fejlesztésről.

A beruházás nettó 362.505.847 forintba fog kerülni, melyet a Colas Út Zrt. – „PRACTICAL” Kft. konzorciuma épít meg. A TOP-os prioritás keretében a Budapest út - Brusznyai utca - Mártírok útja - Bajcsy-Zsilinszky utca és Kórház utca találkozásánál lévő csomópontok teljes átalakítása valósul meg.

A beruházás keretében két körforgalmi csomópont épül.

Az egyik Budapest út – Brusznyai Árpád utca – Mártírok út között, a másik a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca – Mártírok útja – Kórház utca találkozásánál.

Van egy régebbi képünk a tervről:

A cikkben külön-külön mutatjuk, hogy mit lehet eddig róluk tudni.

1.A Budapest út – Brusznyai Árpád utca – Mártírok útja

A három út találkozásánál háromágú csomópont épül. A Budapest útról közeledve -a szelvényezés innen indul- két forgalmi sáv halad majd, melyek mellett a Jutasi út felől a direkt kanyarodó sáv folytatásában új buszmegálló helyeket építenek ki.

A megállóhelyek melletti gyalogjárda térkő burkolatot kap. A járda melletti támfalat a gyalogjárda, illetve a forgalmi sávok helyszükséglete miatt el kell bontani és a szükséges helyen 40 méter hosszon új támfalat kell építeni. A Budapest úton kb. 45 folyóméter hosszon a teljes pályaszerkezet átépül, és kb. 50 fm hosszon szélesítést és új kopóréteget kap.

A tervezett körforgalom Budapest úti ágán két behaladó sáv és két kihaladó sáv épül, melyek között középsziget kap helyet. Ide terveztek egy gyalogátkelési helyet is. Az eltolás mellett horganyzott acél, nem vízszintes huzalozású gyalogos védőkorlát beépítése gondoskodik a gyalogosok biztonságáról, illetve az átkelőhely rendeltetésszerű használatáról. A középszigeten növényzet is kap helyet.

A szelvényezés szerinti baloldalon, a kijelölt gyalogos átkelőhely és az autóbusz megállóhelyek közötti szakaszon nem építik vissza a meglévő járdát, a gyalogosok az épületek előtti felújítandó járdán fognak közlekedni.

A tervezett körforgalomban a forgalmi rend turbó körforgalom szisztémája szerint alakul, mely szerint a behaladás pillanatában el kell dönteni a kihajtási célt. A forgalmi sávok között 4,0 m széles középsziget kap helyet. A Brusznyai Árpád utca, kb. 45fm-es hosszon teljes pályaszerkezettel kerül átépítésre, míg további kb. 45fm-es szakaszon szélesítést és új kopóréteget kap.

A tervezett körforgalom harmadik ága a Mártírok útja, amely egy kihaladó és két behaladó sávból áll.

A Mártírok útja keleti oldalán a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca és Vörösmarty tér csomópontjától a Budapest úton lévő gyalogátkelőig, aszfalt burkolatú térkő burkolatú járdát felújítják. A Mártírok útja ezen szakaszán kijelölt gyalogos átkelőhely megszűnik.

2.A Bajcsy-Zsilinszky Endre utca – Mártírok útja – Kórház utca

A Mártírok útja déli ágán a középsziget kiépítésére és a kiemelt szegélysorok korrekciójára van szükség. A kórház belső útja irányába 4,0 m széles, térkőburkolatú bejárót kell kiépíteni, amely a sürgősségi betegszállításban résztvevő járművek részére biztosítja a bejutást. A bejáró mellett mindkét oldalon zöldfelületet kell kialakítani a meglévő útpálya, illetve gyalogjárda visszabontásával. A tervezett burkolatokkal és szegélyekkel csatlakozni kell a meglévő térkő burkolathoz. A tervezett középszigeten süllyesztett szegéllyel határolt térkő burkolatú kanyarodásra is alkalmas felület kerül kiépítésre a sürgősségi járművek részére, amelyeknek így a Mártírok útja déli ágáról érkezve – a forgalom függvényében - nem kell a körforgalmat körbejárni.

A Mártírok útján a körforgalom felé vezető forgalmi sáv beszűkítését úgy alakul ki, hogy ott az autóbusz megállóhelyről történő kihaladáshoz szükséges paraméterek biztosítva legyenek. Az új szegélysor, illetve a meglévő gyalogjárda burkolata között új zöldfelület épül.

Kórház utcában a körforgalomba történő belépés forgalmi sávját és a körforgalomból a gyorsétteremhez vezető utat kell kialakítani a kivitelőznek. A Kórház utca szélső forgalmi sávjának megszűntetése során keletkező sáv zöldfelületként hasznosul.

A fejlesztést kiegészítő egyéb beavatkozások:

• 207 méter csapadékcsatorna építés + víznyelőbekötések

• Villamos hálózat építés kivitelezése földkábel beépítésével: 662 fm-en

• Közvilágítás építése földkábel beépítésével: 541 fm-en

• Ideiglenes forgalomtechnikai munkák kivitelezése a szükséges mértékben.

• Növénytelepítés: 29 db fa elültetése, 12423 cserje elültetése, 515 m2 füvesítés.

A munkálatok pontos megkezdéséről nincs információnk, de a szerződésben szereplő kivitelezési határidő szerint mindennek 2018.12.11-ig el kell készülnie.

Látványtervek: Veszprém VMJV Polgármesteri Hivatala

Ge. Á.
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.