Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Napirend előtt: év végéig megépítik az új belvárosi csomópontokat Veszprémben

2018. január 25. 10:58
360 millió forintból teljesen átalakulnak a Budapest út - Brusznyai utca - Mártírok útja - Bajcsy-Zsilinszky utca és Kórház utca találkozásánál lévő csomópontok Veszprémben. Új buszmegállókat is építenek, a gyalogjárdák térkő burkolatokat kapnak- tájékoztatott Brányi Mária alpolgármester napirend előtt a januári közgyűlésen.

A januári közgyűlésen Brányi Mária alpolgármester napirend előtt számolt be arról, hogy a generálkivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás után a Colas Út Zrt. – „PRACTICAL” Kft. konzorciuma uniós és önkormányzati pénzből építi meg a nettó 362 millió forintos csomópontokat és a hozzá kapcsolódó kiegészítő elemeket. „A város egyik legforgalmasabb csomópontjánál induló munkák a kivitelező részéről komoly szakmai felkészültséget kívánnak nem csak műszaki téren, hanem az építést elősegítő koordináció terén is”- mondta. A kivitelezővel történő szerződéskötés január 30-án létrejön, a kivitelezési határidő december 11.

A tájékoztatás szerint:

  • A beruházás keretében két körforgalmi csomópont épül a Budapest út – Brusznyai Árpád utca – Mártírok útja találkozásánál
  • A tervezett körforgalomban a forgalmi rend turbó körforgalom szisztémája szerint alakul, mely
    szerint a behaladás pillanatában el kell dönteni a kihajtási célt
  • Kórház utcában a körforgalomba történő belépés forgalmi sávját és a körforgalomból a gyorsétteremhez vezető utat alakítanak ki
  • A Budapest úton kb. 45fm hosszon a teljes pályaszerkezet átépül, és kb. 50fm hosszon szélesítést és új kopóréteget kap
  • A Bajcsy-Zsilinszky Endre utca – Mártírok útja – Kórház utca találkozásánál négyágú, egysávos körforgalmi csomópont épül
  • Kiegészítésként csatornákat, víznyelőket, új villamoshálózatot és közvilágítás építenek, valamint 29 fát és 12 ezernél is több cserjét ültetnek el

A fejlesztésről részletesebben, látványtervekkel egy külön cikkünkben írunk majd.

A belvárosban új parkolók épülnek, biztosított a kézilabdaklub működése

A 2018 nyarára 14 új parkolóhelyet alakítanak ki a „húszemeletes” épület déli részénél, az ún. „OTP parkoló lemez” alatt, az egykori üzletek helyén- mondta Porga Gyula Hartmann Ferenc azon kérdésére, amelyben az MSZP-s képviselő arról érdeklődött, hogy kié a terület, és mikor teszik rendbe a város ezen szégyenfoltját. A területet jelenleg a VKSZ Zrt. használja. A jobbikos Forgóné Kelemen Judit a Bakonyalja városrész, és a Jutasi úti lakótelep parkolási gondjai felől érdeklődött, „lesz-e bővítés?”-kérdezte. A polgármester levélben ígért tájékoztatást.

Hartmann Ferenc továbbá indítványt nyújtott be, hogy Csatár-hegy érdekében Veszprém pályázzon a Földművelésügyi Minisztérium azon kiírására, amely a zártkerti besorolású földrészletek infrastrukturális hátterének javítására írtak ki. Porga Gyula elmondása szerint a városvezetés korábban áttekintette a pályázatot, és arra jutott, hogy azt eredetileg a jóval hátrányosabb helyzetű települések felzárkóztatására írták ki, Veszprém az elvárt 60 pontos feltételrendszerből 30-nak sem felel meg, nem tudná azt elnyerni, ezért nem támogatják a pályázat benyújtását. Hozzátette: Csatár-hegy problémája fennáll, fejlesztésekre van szükség, a 2018-as költségvetésben jelentősebb összeg szerepel majd az ottani terület rendbetételére.

Az Demokraták Veszprémért frakcióvezetője interpellációjában arra volt kíváncsi, hogy mi a sorsa annak a 600 millió forintnak, amelyet önkormányzati tulajdonú Csarnok Kft. kapott korábban a várostól. Porga Gyula válaszában elmondta, köztudomású, hogy a kézilabdaklub életében számos változás történt: a nyár óta stabil, de új tulajdonosi szerkezete van a klubnak, az év végén pedig a Veszprémi Építők Sportegyesület elnöke mondott le. Ha lezárulnak az ezzel kapcsolatos cégbírósági eljárások és tennivalók, tárgyalni fognak a 600 millió forintról. Kiemelte, hosszútávon biztosított a csapat működése.

A magyar kultúra napjához méltóan ünnepelt Veszprém

Hegedűs Barbara önkormányzati képviselő felszólalásában arról beszélt, hogy a város a Veszprémi Programiroda szervezésében közel egy hetes rendezvénysorozat keretén belül, különféle művészeti felvonultatásával, kiállításokkal, irodalmi programokkal, előadásokkal várta a közönséget.

A Veszprémi Petőfi Színház a hétvégén ismét diákszínjátszókkal közösen ünnepelt, a hagyományossá vált Ádámok és Évák program keretén belül színpadra állították a diákok Arany János balladáit. A magyar kultúra napja tiszteletére „A Fölszállott a páva” népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor 2017-es évadának tehetségei, köztük a kategória győztes Fodor Mátyás, a Pósfa Zenekar és a Kalotaszegi Legénytársulat léptek színpadra városunkban. A színes programsorozat között üde színfoltot jelentett a Budapest Voices hétfői koncertsorozata, amelyet a város négy pontján, a Vetési gimnáziumban, a Vár Áruházban, a Hangvillában és a Balaton Plázában hallhatott a közönség.

„Kultúránk ápolása nemzeti, közösségi és személyes ügyünk is, hiszen a sokszínű magyar identitásunk egyik alapköve, ami felismerhetővé és egyedivé teszi nemzetünket. Veszprém ebben az évben is a soksrétű kulturális gyökereihez és élénk kulturális életéhez méltóan ünnepelte e jeles napot. Ezért köszönet illeti az önkormányzat kulturális intézményeit, a Veszprémi Programiroda munkatársait és minden szervezőt, aki segített életre hívni az elmúlt napok programjait”- mondta.

Némedi Lajos alpolgármester a január 8-i Wass Albertre való megemlékezésről számolt be. Kiemelte, köszönet és hála illeti azt a volt veszprémi polgárt is, akinek személyes adományának köszönhetően az író- és költőről ma egy szobor áll a városháza aulájában.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen.  2024. január 23. 17:17 A diákok mellett a kismamák is egy vonaljegy áráért vehetnek bérletet februártól A diákok mellett a kismamák is egy vonaljegy áráért vehetnek bérletet februártól Utazási kedvezményekről döntött a közgyűlés csütörtökön, és megpecsételődött a hulladékszállítást végző VHK Nonprofit Kft. sorsa is. Összefoglalónk az év utolsó képviselő-testületi üléséről. 2023. december 14. 15:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.