Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek segítséget jelenthetnek a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetre

2018. január 23. 2:00
Gazsi Attila VOSZ-elnökhelyettes szerint kielégítőek a hazai makroadatok, az infláció alacsony, stabil a költségvetés, a munkaerőpiaci helyzet viszont aggasztó. Utóbbin a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek enyhíthetnek- mondta kedd délelőtt a városházán.

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 22 állomásból álló közös szakmai rendezvénysorozatot szervez a nyugdíjas szövetkezetekről, amelynek keretében országosan, minden megyében tájékoztatják a nyugdíjasokat és a vállalkozásokat a legfontosabb szabályokról, emellett jó gyakorlatokat is bemutatnak a résztvevők számára.

A rendezvénysorozat első állomásának Veszprém adott otthont a városházán. A keddi eseményen Ovádi Péter önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy Veszprém méltán lehet büszke arra, hogy támogatja a nyugdíjasokat, hisz a városban 2011 óta Idősügyi Tanács is létezik. Ezt a törekvést 2013-ban országosan is elismerték, hisz Veszprém Idősbarát díjat kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ovádi kiemelte azt is, hogy a városban országos átlagban is kiemelkedően magas itt tevékenykedő aktív nyugdíjas közösségek száma.

a szakmai napot az önkormányzat részéről ovádi péter nyitotta mega szakmai napot az önkormányzat részéről ovádi péter nyitotta meg

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese a fórumon arról beszélt, hogy a kis, -közepes és nagyvállalkozókat is érinti a munkaerőpiaci krízis, ami már a termelékenységet veszélyezteti. Demogárfiai, elvándorlási, egészségügyi és foglalkoztatás politikai okok miatt ma 200 ezer ember hiányzik a versenyszféra munkahelyeiről, ezért a VOSZ számára fontos a munkaerőpiaci kínálat bővítése.

Az adatokról szólva kiemelte, tavaly májusban 2,7 millióan részesültek nyugdíjas, vagy nyugdíj-szerű ellátásban Magyarországon, 70 ezren dolgoztak nyugdíj mellett, miközben 150 ezer nő ment nyugdíjba a Nők 40 program miatt. Ma Magyarországon a 65 év felettiek foglalkoztatási aránya 2,4 %, ami fele a nyugati országokéhoz képest. Szerinte a nyugdíjas szövetkezeti megoldások logikus eszközt jelenthetnek az aktív, és az erre nyitott nyugdíjasok munkaerőpiacra való visszacsábítására.

Gazsi Attila szerint közérdekű nyugdíjas szövetkezetek enyhítik a munkaerő-piaci gondokatGazsi Attila szerint közérdekű nyugdíjas szövetkezetek enyhítik a munkaerő-piaci gondokat

„Tapasztalatuk és megbízhatóságuk miatt szükség van a jó fizikai állapotú nyugdíjasokra, különösen a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a vendéglátásban és az adminisztratív munkakörökben. A nyugdíjas szövetkezetek vállalkozói szempontból is hasznosak, hisz számos adókedvezményben részesülnek. A VOSZ szerint jól kidolgozott munkaszerződés esetén a nyugdíjas szövetkezetekkel mindenki jól járhat”- mondta. Hogy mennyire és miként, arról az Ecoport magazin készített nemrég egy hosszabb anyagot:

Ecoport - AMIKOR A GAZDASÁG ÉS A NYUGDÍJAS IS NYER

Bár az élethosszig tartó tanulás fogalma és az atipikus foglalkoztatási formák megjelenése már az évezred elején elkezdte átrajzolni az elképzeléseinket a munka világáról, a nyugdíjasokra még mindig hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint akik már csak a jól megérdemelt pihenésre vágynak.

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetség Ellenőrző Bizottságának elnöke, Dávid Ferenc szerint ma itthon 4,4 millió munkavállaló mellé jó esetben plusz 200 ezer főt tudnak újra a piac számára „behúzni’, ami egyelőre nem oldja meg a demográfiai és munkaerő-piaci problémákat, ám alkalmas arra, hogy enyhítsen rajta. Úgy látja, a munkerőpiaci eszköz alkalmas arra is, hogy helyreállítsa a generációk közti szolidaritást.

2017. július 1. óta lehet bejegyeztetni közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket. Eddig közel 100 ilyen szervezet alakult meg, összesen mintegy húszezer taggal, több száz szerződéssel és nagyjából 1 milliárd forint éves szerződésállománnyal. A már meglévő tapasztalatok szerint a nyugdíjasok legszívesebben napi 4-6 órában vállalnak feladatot, heti 3-5 napot, lehetőség szerint délelőtt, de nem zárkóznak el az éjszakai munkavégzés elől sem. Érdekesség a motivációjuknál, hogy az anyagiak másodlagosak, a hasznosság, a minőségi időtöltés és az újraélt közösségi élmény mögött.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.