Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jéghotelek varázslatában

2018. január 23. 4:03 // Forrás: azutazo.hu, latvanyossagok.hu
Ha valaki egy kicsit extrémebb téli kikapcsolódásra vágyik, érdemes körülnézni, mit kínál Európa a jéghotelek tekintetében.

A jéghotel ötlete 1990-ben fogalmazódott meg, amikor két barátnak, Par Grandlundnak és Yngve Bergqvistnek az az ötlete támadt, hogy építsenek egy hatalmas iglut, ami méretében túltesz az addigiakon.

Az első iglut a svédországi Jukkasjärvi kisvárosban építették, s akkoriban csak egy egyszerű művészeti galériaként szolgált, később azonban ellátták jégszobákkal is.

Következzen néhány európai jéghotel:

1. Jéghotel Jukkasjärviban (Svédország)

A svéd jéghotel 120 mérföldre helyezkedik el az Északi-sarkkörtől, nemcsak a világ legelső ilyen jellegű szálláshelye, hanem egy igazi mestermű is. Minden télen művészek sokasága gyűlik itt össze, hogy a Torne folyó fagyott jégblokkjaiból felépítsék, amelyek egyenként több tonnásak. A jéghotelt áprilistól hagyják elolvadni. Van benne jégkápolna, ahol a fiataloknak lehetőségük van házasságkötésre, illetve a jégarénában színházi előadásokat is rendeznek.

2. Hófalu Kittila-ban (Finnország)

Egy „fagyott falu” épül minden évben Finnországban. Éttermében jégből faragott asztaloknál költhetők el a finomabbnál finomabb falatok, a szobák hóval borított folyosókon keresztül érhetők el, az ajtók helyett pedig gyapjúfüggönyök csökkentik a hűvösbe zárt érzetet.

Minden évben 20 millió kiló hóból és 350.000 kiló jégből építik meg a hófalut, aminek a dizájn-ja, mérete és alakja is minden évben különböző. A faluban található jéghotelben van jégétterem, jégbár és jégkápolna. Ebben az évben az egész hotelt a Trónok harca témájában építették fel – orosz, lengyel, észt és ukrán szobrászok közreműködésével.

3. Sorrisniva Iglu Hotel (Norvégia)

30 hálószoba, jégkápolna, jégbár, számos relaxációs szoba, étterem, szauna és forró vizű medencék várják a kirándulókat.

A hotel büszke a konyhájára, ahol a vendégek egy étel kalendáriumból követhetik, hogy mik az aktuális és szezonális fogások. A legjobb alapanyagokból dolgoznak, amit Észak-Norvégia fel tud ajánlani. Vadhús, hal, krumplifélék, minőségi zöldségek és gyümölcsök várják az ide látogatókat, amelyeket a környékről szereznek be.

4. Ice Hotel (Bilea-tó, Románia)

A magas hegyekben, magányosan álldogáló jéghotel csak felvonóval közelíthető meg. A maximum 14 szoba mindegyike minden évben egy-egy zenei téma köré épül. A létesítmény fénypontja a jégtemplom. Közép-Európa egyetlen jéghotele, amibe 16 szobát építenek. A 2030 méteres tengerszint feletti magasságban található idegenforgalmi látványosságot idén december elején kezdték építeni, s néhány nappal karácsony előtt már az utolsó simításokat végezték az épületen.

5. Engelberg-Titlis Iglu falu (Svájc)

Az iglukból (hókunyhókból) álló falucska 5900 láb – csaknem kétezer méter – magasan található Engelbergben, az alpesi téli szálláshelyek csúcsát jelképezve. Összesen 44 vendég számára kínálnak helyet, és különböző szobatípusok állnak rendelkezésre: sztenderd, romantikus, „fűtött” stb.

6. Jéghotel Lumen (Zwolle, Hollandia)

A mindössze három szobából álló jéghotelt a városban megrendezett jégszobrászati fesztivál alkalmából építették. Aki meggondolja magát, és melegebb hőmérsékletre vágyik, igénybe veheti a hotel tradicionális szobáját is.

7. Eszkimó falu, Kranjska Gora (Szlovénia)

A szlovéniai eszkimó faluban, a jégkunyhók között találhatunk nagyobb társaságok számára kialakított szobákat, de természetesen gondoltak a romantikára vágyó párokra is. Az iglu-bár évfordulóknak, szülinapi buliknak, esküvőknek nyújt különleges helyszínt.

A megfagyástól egyik hotelben sem kell félni, mert mindenhol hőszigetelt matracokkal és hálózsákokkal várják a vendégeket.

Az árak pár tízezer forint / éjszaka kezdődnek, attól függ, hogy milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe, illetve az is fontos, hogy a legtöbb tájékoztató szerint egy évre előre szükséges foglalni, így ha jövőre szeretnénk jéghotelben megszállni, már most kezdjük el a szervezést.

Tokos Bianka
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.