Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Veszélyes lehet visszatartani a tüsszentést

2018. január 16. 10:08 // Forrás: BBC
Legutóbb egy brit férfi járt pórul, akinek egy visszatartott tüsszentés miatt repedt szét a légcsöve.

A 34 éves leichesteri férfi esetéről a BBC számolt be. Az elfojtott tüsszentés után emberünk szörnyű fájdalmat érzett a nyakában, ami csak erősödött, ha nyelni vagy beszélni próbált. Az orvosok egy röntgenvizsgálat után megállapították, hogy megrepedt a légcsöve, légzéskor a levegő a nyakában lévő lágyszövetek felé szivárgott. A férfit egy hétig tartották kórházban, ez idő alatt csövön át táplálták, hogy a szintén sérült nyelőcsövének legyen lehetősége regenerálódni.

A BBC-nek nyilatkozó orvosok arra figyelmeztetnek, hogy bár az ilyen eset elég ritka, a kockázat nagyon is valós. Ha visszatartjuk a tüsszentést, a légutunkban megnövekedett nyomás más utat talál magának: széttépheti a légcsövünket, megrepesztheti a dobhártyát vagy elpattanhatnak erek az agyunkban.

Azt azért hozzáteszik, hogy mivel a tüsszentés egyik lényege, hogy a szervezetünk kivesse magából a zavaró mikroorganizmusokat, ezért lehetőleg figyeljünk arra, hogy mindig használjunk zsebkendőt és rendszeresen mossunk kezet - ezekre különösen most, az influenza-szezon kezdetén érdemes odafigyelni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.