Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hivatásos zenekarrá alakul a Mendelssohn Kamarazenekar

2017. december 15. 4:00
Hivatásos zenekarrá alakul a Mendelssohn Kamarazenekar – a kérdésben az önkormányzat közgyűlése hozott döntést idei utolsó ülésén december 14-én.

A Mendelssohn Kamarazenekar 1985 óta – több mint 30 éve – működik Veszprém városában, egyesületi formában. Az együttes alapítói között az 1983-ban – a Lovassy Gimnázium keretében – induló Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárait is megtaláljuk, akik jelenleg is aktív tagjai a zenekarnak. Az együttes jelenleg közhasznú egyesületként, 1997-től kezdve a város kiemelt művészeti együtteseként, 2009 óta pedig az állam által is kiemelt előadó-művészeti kategóriába sorolva, kiemelt minősítésű kamarazenekaraként folytatja tevékenységét.

A kiemelt együtteseknek nyújtott városi, illetve állami támogatás nagyon fontos és nélkülözhetetlen hozzájárulást jelent a zenekar folyamatos működéséhez, ennek ellenére az együttes tagjai csak aránytalan terhek vállalásával tudják a kitűzött célokat megvalósítani, s megfelelni a magas művészi elvárásoknak.

Megoldást az jelenthet, ha az együttes tagjainak a magyarországi zenekari fizetési átlagtól messze elmaradó tiszteletdíját plusz forrásból rendezni tudják, s részükre folyamatos, de minimum évadszerződések formájában kínálhatnak megélhetési alapot biztosító fizetést. Így az együttesben már jelen lévő és évek-évtizedek óta folyamatosan közreműködő művészek veszprémi jövője is rendezetté válik, de az utánpótlás biztosítását, illetve a kamara-szimfonikus együttessé fejlesztést is elkezdhetik.

Veszprémben mind az itt élő zenészeket, mind a zeneszerető polgárokat régóta foglalkoztatja egy hivatásos zenekar létrehozásának gondolata. Akadályt mindenekelőtt az anyagi kondíciók hiánya jelentett és jelent. A Mendelssohn Kamrazenekar éves bevétele mintegy 33 millió forint (ebből 28,2 millió forint a költségvetési támogatás). Hivatalos zenekarként azonban éves szinten százmilliós költségvetéssel kellene számolniuk.

A zenekar művészeti vezetőjével, Kováts Péter hegedűművésszel történt előzetes egyeztetés alapján 2019-ben fejeződhetne be a hivatásos zenekarrá válás folyamata. A többlépcsős program második lépéseként 2018-ban az eddigi éves működési támogatás biztosítása mellett további 50 millió forint hozzájárulás szükséges. A program harmadik lépéseként a tervezett fejlesztésekkel a 2019-es költségvetési évben végezetül megtörténhet a teljes átalakítás.

A Közgyűlés az átalakítás folyamatának biztosítására a Mendelssohn Kamarazenekar kiemelt együttesként történő jelenlegi szintű éves támogatása mellett 2018. évi költségvetés terhére további 50 millió forint összegben előzetesen kötelezettséget vállalt.

vehir.hu
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.