Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Ne fogj sokfélébe, ha lelki nyugalmat akarsz!”

2017. december 18. 4:00
- írja Marcus Aurelius az Elmélkedések című művében. 5 könyv, amit 2017-ben jó volt kézbe venni.

Ennél persze szerencsére többet olvastam idén, most csak azt emelem ki, miért nem tudtam könnyen letenni ezeket a könyveket. Nem feltétlenül 2017-es könyvek következnek.

Marcus Aurelius: Elmélkedések (2016, Helikon)

A Helikon zsebkönyvek igazi főnyeremény! Nem lehet rájuk mást mondani, mint, hogy nagyon jól néznek ki. Nagyon jó színeket és illusztrációkat választottak az alkotók. Közülük most kiemelem Marcus Aurelius művét.

Marcus Aurelius, a filozófuscsászár a sztoikus irányzat egyik legjelentősebb római képviselője. Görög nyelven írt naplójegyzeteiben az uralkodó, aki gyakorlatilag egész életét háborúskodással töltötte, a lemondásról, a kötelességteljesítésről, szolgálatról, erkölcsiségről fogalmazott meg mélyreható gondolatokat, mégpedig egészen szórakoztatóan. Egy kávé mellé tökéletes választás!

Szilasi László: Amíg másokkal voltunk (2016, Magvető)

A Szentek hárfája és A harmadik híd szerzőjének könyve nem túl könnyű olvasmány. Az Amíg másokkal voltunk három kisregényből áll, amelyek Babits Mihály, Jókai Mór és Bessenyei György életének egy-egy szakaszát mutatja be. A könyvben - még ha furcsán is hangzik -, elsősorban az író tehetségét élveztem a legjobban.

Kun Árpád: Megint hazavárunk (2016, Magvető)

A Boldog észak után ez sem okozott csalódást. „Kun Árpád új regényének főszereplő elbeszélőjét rafinált módon Kun Árpádnak hívják” – írja a bookline. Valóság, életrajz, fikció keveredik a műben. Könyv utazásról, elhagyásról, családról, mindennapokról és sok minden másról.

Tóth Krisztina: Párducpompa (2017, Magvető)

Hogy lehet ennyi emberséget és emberi fájdalmat belecsempészni ilyen rövid történetekbe? – ez merült fel bennem, miközben olvastam a történeteket. Na, itt, ebben a műben olyan mélységgel felruházott történetek, novellák sorakoznak, amik között viszont muszáj szünetet tartani. Tóth Krisztina odafigyel a hétköznapokban lejátszódó emberi drámákra.

Szeifert Natália: Az altató szerekről (2017, Kalligram)

Könyv a testről és a nőiségről, álmatlanságról, szexualitásról, házasságról. Életenciklopédia.

Szeifert Natália könyve szintén letehetetlen olvasmány. Sok-sok feszültséggel teli mondat van benne. Az olvasó a két főszereplővel együtt lélegzik, a mondatokon keresztül megelevenednek, mintha szemben ülnének velünk, és úgy mesélnék el a történetüket.

Tokos Bianka
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.