Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vigyázzunk értékeinkre, óvakodjunk a csalóktól!

2017. november 25. 11:40
Ahogy az elmúlt években, idén is fokozott figyelmet fordítanak a rendőrök és polgárőrök az adventi időszakban frekventált területekre.

A biztonságunkra figyelő szervezetek célja, hogy jelenlétükkel elrettentsék azokat, akik bűncselekmények elkövetésében gondolkoznak, és tájékoztassák a lakosságot arról, hogyan előzhetik meg, hogy áldozatokká váljanak.

Az adventi időszakban nagy tömegeket vonzanak az olyan helyszínek, mint a belvárosi karácsonyi vásár, a bevásárlóközpontok vagy a vásárcsarnok. A zsúfoltság kedvez a zsebtolvajoknak, de jelentősen csökkenthetjük a kockázatot, ha megfogadjuk a minden évben gyakran hallott tanácsokat: mindig figyeljünk a táskánkra; pénzünket, iratainkat lehetőleg nehezen hozzáférhető helyen, például kabátunk belső zsebében tartsuk; és ne vigyünk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt, ahol lehet, inkább kártyával fizessünk!

A rendőrség tájékoztató kampányában a négy adventi héten négy különböző témára hívják fel a karácsonyi vásárban nézelődők figyelmét, az áldozattá válás elkerülése mellett foglalkoznak például a közlekedésbiztonsággal is: az ünnepek előtti hetekben megnövekedik a forgalom az utakon, ugyanakkor a körülmények is egyre téliesebbé válnak (a köd több balesetet is okozott megyénkben az elmúlt napokban). De nemcsak menet közben kell óvatosnak lenni: a parkolóban sem vagyunk biztonságban. Sokan teszik be táskájukat az utastérbe, miközben a csomagtartóba pakolnak, ez azonban ideális lehetőség a tolvajoknak, akik pillanatnyi figyelmetlenségünket kihasználva halászhatják el értékeinket a kocsiból.

A rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak az adománygyűjtőkre is, az elmúlt években ugyanis többször is találkozhattunk azokkal, akik jogtalanul, az általuk hivatkozott szervezetek tudta nélkül gyűjtöttek pénzt a belvárosban. (Ha valóban segíteni akarunk, érdemes a támogatni kívánt szervezet központi telefonszámán, ímélcímén, weboldalán érdeklődni arról, milyen formában tehetjük ezt meg úgy, hogy valóban oda kerüljön a pénzünk, ahova szánjuk).

De nemcsak a vásárlóknak kell odafigyelniük: veszélyben vannak a kereskedők is, hiszen amíg ők a vásárlókkal foglalkoznak, a szemfüles tolvajok lecsaphatnak az ő értékeikre is.

A rendőrség tájékoztató üzeneteit az egyenruhások szórólapokon osztogatják majd a következő hetekben a frekventált helyeken, emellett a Kossuth utcai Tourinform irodánál futófénnyel is figyelmeztetik a vásárlókat, valamint időnként a hangosbemondó is tájékoztatást ad.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.