Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Kis odafigyeléssel már megelőzhető a cukorbetegség

2017. november 8. 15:31
Világszerte mintegy 415 millió cukorbeteg él, a még nem diagnosztizált, de érintett betegek száma pedig ennél is magasabb lehet. A súlyos következményekkel járó betegség felhívására idén is diabétesz világnapi programmal készülnek Veszprémben.

A 2-es számú cukorbetegség mind idehaza, mind világszerte civilizációs betegségnek számít. A legfrissebb adatok szerint globálisan mintegy 415 millió ember érintett, egy 2013-as felmérés szerint pedig további 280 millió ember él a diabétesz előszobájában. Ha így haladunk, a szakemberek szerint 2040-re akár 642 millióra nőhet a számuk. Pedig maga a diabétesz, és annak szövődményei (érfalelmeszesedés, vesekárosodás, látásromlás, súlyos esetben a végtagok elvesztése) is megelőzhetőek lennének és nem igényelnének magas költségeket.

A betegségre és annak következményeire szerencsére rengetegen igyekeznek felhívni a figyelmet: 1991 óta Frederick Banting, az inzulin társfeltalálója előtt tisztelegve, a Nemzetközi Diabétesz Szövetségkezdeményezésére november 14-én tartják a Diabétesz Világnapját, emellett a szövetség rendszeresen indít kampányokat is a megelőzés fontosságát hirdetve.

2015-ben közzétett kerettervükben például az egyes országok kormányainak figyelmét próbálják meg felhívni arra, milyen módszereket alkalmazhatnának politikájukban a 2-es típusú cukorbetegség robbanásszerű terjedésének megállítására. Így például javaslataik között szerepel a cukrot helyettesítő egészséges termékek elérhetőségének biztosítása, a cukros italok hirdetésének megtiltása gyermekek között, illetve a cukorbevitel csökkentésére szolgáló adóztatás bevezetése. A szövetség becslései alapján a 2-es típusú diabéteszes megbetegedések 70%-a megelőzhető lenne életvitelbeli változtatásokkal, a legfontosabb védelmet pedig továbbra is az egészséges táplálkozás és a testmozgás nyújtja.

Vándorfi Győző, Némedi LajosVándorfi Győző, Némedi Lajos

A szervezet politikájával a hazai szakemberek is egyetértenek, és ma már a civil, az állami és a magánszféra közösen összefogva próbál tenni a betegség további terjedése ellen, éppen ezért szervezik meg Veszprémben is immár 15. alkalommal a Diabétesz Világnapját – mondta el Némedi Lajos alpolgármester az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

A Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Vanderlich Egészségcentrum közös rendezvénye a globális kampánnyal egybehangzóan három fő témára fókuszál: a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésére és kezelésére gyermek-és felnőttkorban, a testmozgás fontosságára és a tudatos odafigyelésre.

A november 18-án, szombaton 9:30-kor kezdődő programon számos érdekes előadás hangzik el a gyerekekre és a felnőttekre egyaránt gondolva, emellett ismét lehetőség lesz ingyenes szűrésekre. Külön kiemelendő a „cukorbeteg lábról” szóló beszélgetés, Vándorfi Győző, az egyesület elnöke és a Vanderlich Egészségcentrum ügyvezetőjének elmondása szerint ugyanis ez az egyik legégetőbb probléma idehaza. Magyarországon 2014-ben 772 ezren szedtek valamilyen vércukorcsökkentő készítményt, a páciensek közül pedig évente több mint 3000 beteg lábát kell amputálni a betegség miatt. Holott az esetek 85%-a megelőzhető lenne, ha például az érintettek minden nap megvizsgálnák a lábukat vagy egy egészségmarketingért felelős intézmény felhívná ezekre a veszélyekre a figyelmet.

De nem véletlenül szerepel kétszer is a testmozgás a programban. A legfrissebb kutatások szerint napi 15 perc megerőltetőbb séta már elegendő lenne a szív-és érrendszeri panaszok, valamint a diabétesz megelőzésére. Természetesen akkor is lehet minőségi életet élni, ha valakit cukorbetegnek diagnosztizálnak: négy éve jött létre a ma már Európa Bajnoki ezüstérmes magyar cukorbeteg foci válogatott, akik jól példázzák, hogy még versenysportolni is lehet ebben az állapotban.

Az odafigyelés és a megfelelő információk ismerete ugyanakkor minden esetben nagyon fontos, amelyhez számos segítséget kaphatnak még az egészségnapra látogatók.

Veszprémi Diabétesz Világnap

2017. november 18. (szombat)
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola, Veszprém Jutasi u. 18/2

Színházterem

09.30–10.00: Érkezés, Kiállító standok látogatása

10.00–10.30: Megnyitó
Némedi Lajos Veszprém Város Alpolgármestere
Dr. Vándorfi Győző – Veszprém Megyei Diabetes egyesület elnöke, Vanderlich Egészségcentrum ügyvezető főorvosa
Dr. Fulcz Ágnes – Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Diabetes Centrum vezető főorvosa
Dr. Soós Hajnalka – Hétpettyes Alapítvány Kuratórium elnöke, Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekdiabetológusa
Reichardt Béláné – Alapítvány a Cukorbetegekért kuratórium elnöke

10.30–11.05: Beszélgetés a „cukorbeteg lábról” Résztvevők: Dr. Kovács Ákos, infektológus, Dr. Bene Krisztina, sebész és Dr. Vándorfi Győző, diabetológus

11.05–11.15: 10 perc torna senkinek sem árt! Torna Kovács Bernadettel

11.15–11.50: Dr. Havasi Anett – Siklósiné Gyopárosi Adrienn: Hogyan lehetünk cukorbetegként egészségesek? Az 1-es típusú diabétesz szövődményei a felnőttgyógyász és a szülő szemszögéből

11.50–12.10: Nagyné Orbán Andrea: Mitől lehet még szövődménye a gyermekkori diabétesz mellitusznak?

12.10–13.00: Szünet, kiállítás, szűrések látogatása

Fogyókúrázóknak ebéd helyett:

13.00–13.30: Fiatalító torna a női szívekért Kovács Bernadettel

Délutáni program:

13.30–14.00: Jöttünk, láttunk, ezüstérmesek lettünk – Az Európa Bajnoki (DiaEuro) ezüstérmes magyar cukorbeteg foci válogatott képviselőivel beszélget Dr. Havasi Anett, a csapat orvosa.

14.00–14.30: DietQuiz: Mi a diabéteszes étrend előnye? – Henn Dóra és Szálka Brigitta dietetikusok közreműködésével

14.30–Pannon Várszínház előadása

Gyermekprogramok – különterem I.:

10.00–13.00: Interaktív játszóház, sok érdekességgel

Szűrővizsgálatok – különterem II.:

10.00–14.00: testsúly, vérnyomás, vércukormérés, lábvizsgálat, testösszetétel analízis, szemfenék vizsgálat fundus kamerával (bemutató).

Kiállítóterem:

Diabetikus termékek bemutatója
Újságok
Életmód támogató program bemutatója
Vendégváró falatkák

15.15: A Világnap zárása – közös lufiröptetés

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.