Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Veszprémi Törvényszék foglalja el a régi piarista gimnázium épületét

2017. november 3. 13:22
Megállapodást kötött pénteken a Veszprémi Törvényszék és az önkormányzat arról, hogy a törvényszék ingyenesen használhatja állami feladatok ellátására az önkormányzati tulajdonban lévő épületet.

A piarista gimnázium épülete 2008 nyara óta áll üresen, az ingatlan azonban - ahogy Porga Gyula polgármester fogalmazott a helyszínen - a „veszprémiség” tartópillére, ezért volt már több kísérlet arra, hogy újra funkciót kaphasson.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

2017-től elindult a bírósági infrastruktúra teljes megújítása, három nagy eljárásügyi kódex bevezetése történik, létszámot bővítenek, mintegy 200 új bírót vezetnek be a rendszerbe - vázolta a változásokat dr. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke. A közigazgatási és munkaügyi bíráskodás jelenlegi rendszerét a 2012. évi igazságügyi reform vezette be. Ennek eredményeként megalakultak az ún. Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok, amelyek fő feladata a közigazgatási és munkaügyi ítélkezés. Országosan 20 KMB létesült, ezek egyike a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A KMB-k 2013. január 1-től való bevezetésével egy egységes, letisztult, a bírósági szervezetrendszerbe szervesen illeszkedő modell jött létre.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökeDr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke

A kormány 2015 januárjában döntötte el azt, hogy a közigazgatási peres eljárásokat a polgári perrendtartástól elkülönülten kell szabályozni. A törvény célja, hogy a bíróság a közigazgatási jogsértéssel szemben minél teljesebb körű, valamint minél hatékonyabb jogvédelmet biztosítson. A törvény 2018. január 1-jén lép hatályba. Lényeges hatásköri és illetékességi módosulásokat vezetnek be, amelyek differenciált hatáskörelosztást szabályoznak.

2018. január 1-től régióközponti bíróságok jönnek létre.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke kiemelte: a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is ilyen régióközponti bíróság lesz. Az új szabályok megnövelik a bíróság illetékességi területét, jelentősen bővítik feladat- és hatáskörét. Ebből következően a bírói létszám az eddigi többszörösére bővül, a bíróság infrastrukturális igényei a korábbiakhoz képest számottevően növekednek.

Biztosítani kell tehát a gyors és hatékony ítélkezés, valamint az ügyfelek jogérvényesítésének feltételeit.

Az Országos Bírósági Hivatal és Veszprém önkormányzata közösen kereste a megoldást a bíróság elhelyezésére, és így került képbe a várban üresen álló épület.

Az együttműködés aláírásaAz együttműködés aláírása

A gimnázium a modern Veszprém megszületésének és fejlődésének első és leghíresebb egyetemes, iskolai és szellemi bázisa volt. Több mint három évszázaddal ezelőtt olyan alapokat tett le ez az intézmény, amelyre mind a mai napig büszkék a város polgárai. Veszprém mint iskola- és egyetemváros, az oktatás, a művészet és a tudomány kiemelt szellemi bázisa lett.

A ma kötött együttműködési megállapodásban foglaltak alapján az önkormányzat előkészíti az épület felújítását, elkészítteti annak felmérési terveit, a fejlesztés vázlatterveit és a beruházás előzetes ütemtervét. A tervezési program meghatározása során együttműködik a törvényszékkel annak érdekében, hogy a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak az épületben helyet biztosítson.

Tokos Bianka
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.