Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Megyei fiatalok remekeltek a szakmák világversenyén

2017. november 2. 15:31
Az Abu Dhabiban megrendezett világbajnokságon Papp Dóra Viktória a szépségápolás területén, míg Piltman Gábor ácsként ért el szép eredményt. A fiataloknak csütörtökön Porga Gyula polgármester személyesen is gratulált.

A Szakmák versenyeként is ismert World Skills világ- és Európa bajnokságot kétévente rendezik meg, utóbbit mindig a páros években, és ehhez igazodik a világbajnokság. Ezen a megmérettetésen vett részt a két megyei fiatal is, Papp Viktória Dóra és Piltman Gábor.

Papp Viktória Dóra, Piltman Gábor, Piltman Miklós, Porga GyulaPapp Viktória Dóra, Piltman Gábor, Piltman Miklós, Porga Gyula

A verseny célja a legkiválóbb szakmabeliek felkutatása, ami tulajdonképpen arra is kiváló lehetőséget nyújt, hogy idehaza és a munkaerőhiánnyal küzdő országokban is visszanyerjék a szakmák a becsületüket, és bebizonyosodjon, ilyen úton is lehet sikeres egy fiatal. A világbajnokságra 22 éves koráig bárki jelentkezhet, aki szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezik, míg az Európa-bajnokság esetében 24 év a korhatár, illetve fontos feltétel, hogy minden versenyző mögött álljon egy szakmai támogató – mondta el Piltman Miklós, az ács szakma támogatója.

Az október 15–18. között, Abu Dhabiban megrendezett vébén végül 59 szakmában mintegy 1300 versenyző képviseltette magát – Magyarországról 19 szakmából összesen 20-an vettek részt (az egyik versenyszám páros volt). Ennyi résztvevő között kimagasló eredményt elérni nem kis teljesítmény, Dóra és Gábor pedig épp csak egy hajszálnyival maradt le a kiválósági éremről, de már így is elmondhatják magukról, hogy a magyarok között a legjobbak: a világbajnokságot megelőzően egy előválogatón vettek részt, majd hat hónapon keresztül, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával mesteremberek mellett készültek a döntőre.

Gábor a versenyen / Fotó: flickrs.com/worldskillsGábor a versenyen / Fotó: flickrs.com/worldskills

A fiataloknak nem sok támpontja volt, jórészt az előző évek feladataira támaszkodhattak, esetleg egy 30%-ban változó tesztfeladatot kaptak előzetesen, illetve Dórát kollégái is segítették, biztatták, akik korábban szintén részt vettek a versenyen. Részben ez is motiválta, hogy ő is elinduljon: korábban Keszthelyen érettségizett, de már a szakközépiskolában betekintést kapott a fodrász és kozmetikus szakmákba, majd ezt követően, három év alatt, idén májusra meg is szerezte a kozmetikusi képzettséget. Ennek ellenére nem kis kihívás volt számára a verseny: külföldön a szépségápolás sokkal több mindent takar, mint idehaza, ahol a manikűr-pedikűr sem tartozik már bele, a verseny alatt viszont utóbbiakat is el kellett végeznie, emellett arc-, ránc-és testkezelés, szőrtelenítés, szempillaépítés és egy arab éjszakára utaló fantáziasmink elkészítése is várt rá.

Papp Viktória DóraPapp Viktória Dóra

Könnyű helyzetben a Táncsics iskolában végzett és jelenleg technikusi tanulmányait folytató Gábor sem volt, annak ellenére, hogy a versenyre egy tesztprojekttel készülhetett, amihez aztán egy nagyon hasonló asztallal, székkel, virágtartóval ellátott kerti kiülőt kellett elkészítenie. Elsőre könnyűnek tűnt a feladat, de a nehézségek időközben jöttek elő, a bírák pedig elég szigorúak, tized milliméterekben mérik a pontosságot. Szerette volna, ha sikerül megszereznie a kiválósági érmet, de a kitűzött céljait így is elérte, világot láthatott, a versenyeredményt a szakmabeliek is értékelik, az igazsághoz pedig hozzátartozik, hogy a győztes ázsiaiak évek óta készülnek ezekre a versenyekre, már-már egy robot maximalizmusával.

A fiatalok teljesítménye természetesen dicséretes, jövőre pedig állnak elébe az Európa-bajnokságnak is.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.