Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Esély a felemelkedésre

2017. november 3. 12:20
Egy hirtelen családi tragédia, egy végzetes kimenetelű baleset vagy prózai módon a munkahely elvesztése… hátrányos helyzetűvé válni sokszor csak egy pillanaton múlik, kimászni a gödörből viszont hosszú évekbe is telhet. Támogató kéz nélkül, amely felhúz a mélyből, gyakran szinte kilátástalannak tűnhet a helyzet.

Márpedig gyerekként nem az a feladata az embernek, hogy a kilátásai miatt aggódjon. Persze felnőttként sem ez a cél, de bizonyos élettapasztalattal a hátunk mögött talán könnyebb megbirkózni a nehézségekkel, mint védtelen gyermekként. Másrészt ideális esetben ennek a kornak a játékról, majd idősödve önmagunk és a világ felfedezéséről kellene szólnia.

Persze az élet nem mindig az ideális esetet kínálja fel, ilyenkor azonban illik fityiszt mutatni neki, mondjuk azzal, hogy támogatjuk a rászorulókat.

Molnár F. RolandMolnár F. Roland

Molnár F. Roland, a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület elnöke tulajdonképpen a maga módján ugyanezt tette. Nem titkolja, egykor ő is állami gondozottként, intézetben nőtt fel, éppen ezért pontosan tudja, milyen nélkülözni és milyen érzés, amikor valaki végre segítő kezet nyújt. Éppen ezért, miután sikerült talpra állnia, felnőve úgy döntött, maga is visszaad abból, amit egykor kapott és a hátrányos helyzetű fiatalok segítését tűzte ki célul.

A lassan tizedik évét taposó Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesületet 2008. február 15-én alapította meg, s már az év decemberében el is kezdték a jótékonykodást. Missziójuk Veszprém és vonzáskörzetének rászoruló fiataljainak támogatása, érdekvédelme, életkörülményeinek javítása, kulturális felzárkóztatásuk megvalósítása és szabadidejük hasznos eltöltésével az egészséges életmódra nevelése.

Minden évben osztanak tanszercsomagot akár a képviselőkkelMinden évben osztanak tanszercsomagot akár a képviselőkkel

Amit megálmodtak, azt rendre mind ki is vitelezték. Éves tevékenységük gerincét elsősorban öt rendezvény teszi ki: a szeptember eleji jótékonysági füzetosztás, novemberi jótékonysági gálájuk, karácsonyi báljuk, környezetvédelmi sportnapjuk és a gyerekeknek szervezett külföldi kirándulások. De ahol tudnak, ezen felül is segítenek. Mindig céltudatosan adnak, arra, amire éppen szükség van: étkezésre, kollégiumi díjra, szemüvegre, de tartottak már jótékonysági koncertet szívátültetésre váró kisfiúnak is, adakoztak a vörösiszap katasztrófában sújtott család javára és egy szomorú eset alkalmával egy édesapát is segítettek, amikor nem volt fedezete gyermeke temetésére.

„Nemet sose mondunk, aki hozzánk fordul, azt támogatjuk” – vallja Molnár Roland. A segítség pedig el is kél, mert egyre több a hátrányos helyzetű gyerek a térség középiskolásai között – éves szinten mintegy 200-300 fiatal –, általános iskolában pedig szinte duplája ez a szám.

A legnagyobb attrakció a jótékonysági gálaA legnagyobb attrakció a jótékonysági gála

Szerencsére jótékony lélekből is akad, és ha kell, a veszprémiek valóban összefognak a jó ügy érdekében. Az elmúlt évek alatt nemcsak az egyesület létszáma bővült közel 60 főre – a rendes tagok között ma már ott van Márfi Gyula érsek és Laposa Zsófia, a Laposa Birtok borásza, míg a tiszteletbeli ügyvezető elnök Kiss Csaba, Szentantalfa polgármestere –, de a támogatók száma is szépen alakul. Több mint 400 önkéntes mellett a tíz év alatt megközelítőleg 3500 szponzor segítette az egyesületet, s a jelenlegi jótékonysági gálát is 330-340 adományozó szponzorálja, míg az adó 1% felajánlásokból az elmúlt 7 év alatt (mióta arra jogosult az egyesület) mintegy 700 ezer Forintot sikerült összegyűjteni. Mindezekkel együtt a VVHHFE éves szinten átlagosan 350-400 diákot részesít anyagi támogatásban, 700-800 tanuló pedig tárgyi támogatást kap.

„Mindig figyeljük a gyerekek arcát, amikor találkoznak a törődés hihetetlen erejével. Öröm, boldogság, hála sugárzik minden tekintetből. Mi ezekért a pillanatokért cselekszünk!” – áll az egyesület hitvallásában is.

Akad szép számmal támogató isAkad szép számmal támogató is

A legnagyobb előrelépési lehetőséget ugyanakkor természetesen a megfelelő iskoláztatás jelenti még ma is, éppen ezért a Pannon Egyetem is beállt a támogatók sorába, s néhány éve a hátrányos helyzetű középiskolásoknak felzárkóztató órákat, nyelvi foglalkozásokat tartanak.

Az intézmény a társszervezője az egyesület jubileumi, 10. gálájának is, melyet november 18-án rendeznek meg a Pannon Egyetem aulájában. A színvonalas esten többek között Hegedűs Ágnes énekes, a Nemzeti Színház egy színésze, a Csermák Antal Zeneiskola és a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió növendékei, valamint a Botev és a Rózsa iskola diákjai lépnek fel, a gála teljes bevételével pedig az egyesület 150 diák karácsonyát teszi boldogabbá. Molnár Roland reméli, ezúttal is sikerül minél többeket megnyerniük a jó ügy érdekében, hiszen ahogy mottójukban is áll: „jót tenni könnyű, ha sokan segítenek!”

A november 18-án 17 órakor kezdődő gálára még kaphatók jegyek a Hangvillában, a Petőfi Színház jegyirodájában, a Tourinform irodában, a Historia Hotelben és a PLT ügyfélszolgálati irodáiban.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.