Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Új hulladékudvar épül a Haszkovó lakótelepen

2017. október 26. 11:06
A városrészen gyakran oda nem illó szeméthegyek alakulnak ki, ezért is van szükség az új udvarra, mely 2018 év végéig készülhet el a „garázs-soron”- hangzott el az októberi közgyűlésen, amelyen a környezetvédő felszólalások domináltak.

„Sajnálatos jelenség Veszprémben, így a Haszkovó úti lakótelep környékén is, hogy a kommunális és szelektív edények mellé gyakran oda nem illő szeméthegyeket pakolnak nem környezettudatos személyek”- mondta napirend előtti felszólalásában Czaun János, fideszes önkormányzati képviselő, majd folytatta:

Ezeket eddig is befogadta volna a Kistó utcai hulladékudvar, ám most ez a szolgáltatás közel költözik a lakótelephez. Ennek kapcsán lehetőség lesz festék vagy lakk maradék, toner, vegyes papír, karton papír, PE fólia, társított és kevert csomagolás, vegyes üveg palack, veszélyes hulladék csomagolása, hajtógázas palack, gumiabroncs, fénycső, hűtőberendezés, étolajés zsír, akkumulátor, szárazelem, képcsöves berendezés, biológiailag lebomló hulladék, lom hulladék, valamint ruha, textil, cipő elhelyezésére.

A 60 millió forintos, KEHOP pályázatból épülő hulladékudvar az úgynevezett garázs-soron, a garázsok közti térben lesz kialakítva 2018 decemberéig.

Tiszta a veszprémi levegő

Gerstmár Ferenc (LMP) napirend előttijében arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan a veszprémi levegő hosszú ideje tisztább az átlagosnál, ám tavaly télen jelentkeztek problémák. „Volt, hogy kifogásolt levegő-egészségügyi helyzet alakult ki, de olyan is előfordult, hogy levegőjét egészségtelennek minősítették”- mondta, majd hozzáfűzte, hogy a légszennyezettséghez jórészt a közlekedés és az olcsó, nem megfelelő tüzelőanyagok és korszerű fűtőberendezések használata járul hozzá. Hogyan lehetne javítani?-kérdezte.

Porga Gyula polgármester válaszában elmondta, az elmúlt hat évben jó minősítést kapott Veszprém levegője, a 2011-ben elfogadott klímastratégia egy része is ennek javítását célozza. "Tudjuk milyen állapotban vannak a helyijáratos buszok, ezeken, valamint a közlekedési hálózat fejlesztése folyamatosan napirenden van." A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a városban egyre többen váltanak elektromos autóra, a töltőállomások építésével is ezek elterjedését akarják ösztönözni, hamarosan pedig tudatformáló kampányt is indítanak ezzel kapcsolatban a városban- mondta.

Porga gyula az október 26-i közgyűlésenPorga gyula az október 26-i közgyűlésen

Sok a zöldterületen parkoló belvárosi autó, de nehéz a szankció

Katanics Sándor (DK) arra volt kíváncsi, hogy mit tudna tenni az önkormányzat annak érdekében, hogy a Veszprém belvárosában megakadályozza a zöldterületre való parkolást. A polgármester elmondta, a szabálysértési törvény 2012. évi megváltozása nem teszi lehetővé, hogy a zöld környezetet sértő magatartások szankcionálhatóak legyenek, rendeletet pedig bonyolult jogszabályok miatt nem tudnak hozni, és különben is ez „nem szabályozási, hanem kulturális kérdés”.Mindketten egyetértettek abban, hogy fontos kérdésről van szó, ám jelenleg csak a nem esztétikus, viszont funkcionális akadályokkal tudják megakadályozni a zöldterületre való parkolást. Porga Gyula elmondta, a jövőben a belváros peremén terveznek több parkolót építeni a meglévő 5 ezer belvárosi parkoló mellé.

Kiegészíthetik a veszprémi ösztöndíj rendszerét

Gerstmár Ferenc indítványt nyújtott be azzal kapcsolatban, hogy a 2016 óta tartó felsőoktatási tanulmányokat folytató veszprémi fiatalok támogatását módosítsák, hogy a rendelet kiegészüljön olyan támogatási formával, amely azt mozdítja elő, hogy tehetséges veszprémi diákok helyi felsőoktatási intézményben tanuljanak tovább. Az intézkedés segítheti, hogy tudásukkal később is szűkebb pátriájukat szolgálják, hozzájárulhat az elvándorlás megelőzéséhez. Porga Gyula egyetért a felvetéssel, és azt ígérte, hogy még az idén közgyűlés elé terjesztik a módosítási javaslatot.

a veszprémi közgyűlés október 26-ána veszprémi közgyűlés október 26-án

Ez volt még…

Napirend előtt sürgősségi indítványt is előterjesztettek, hogy a lakhatási körülmények javításának érdekében a városi önkormányzat konzorciumi partnerként működjön együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal egy pályázat érdekében. A jelenlevők közül ezt mindenki elfogadta. A közgyűlés elfogadta azt is, hogy az önkormányzat az elővásárlási jog miatt előzetesen kötelezettséget vállal a Jókai utca 8 szám alatti ingatlan 20-25 millió forintos vételárának biztosításáról.

Brányi Mária alpolgármester elismerően szólt arról, hogy Veszprém közterülete több értékes műalkotással lett gazdagabb az idei évben, melyek környezetében megjelenő spontán virágcsokrok jól mutatják, hogy a város lakossága hamar a szívébe zárta, magáénak érzi a munkákat.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.