Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Az EFOP célja az egyes ember és a közösségek financiális támogatása

2017. október 18. 14:01
Schanda Tamás, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, és Porga Gyula, Veszprém polgármestere sajtótájékoztatót tartott az EFOP, Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Veszprém megyei eredményeiről szerda délután az Új Nemzedék Közösségi Térben.

Schanda Tamás, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusban megvalósuló operatív programban Magyarország erősítését segítik elő, amelynek eredményei a magyar lakosok és a helyben élők életkörülményeinek javítását szolgálják. Az Emberi Erőforrások Operatív Program a humán területek összes ágát érinti: ide tartoznak az egészségügyi fejlesztések, az oktatás, a családokkal, fiatalokkal foglalkozó szociális intézmények, a társadalmi felzárkózást támogató területek. Kiemelte, középpontban az ember áll, valamint az emberekből álló közösség támogatása.

Schanda Tamás, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkáraSchanda Tamás, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára

A program a megyében a térség fejlesztéséhez és versenyképességéhez járul hozzá. A pályázati támogatás összege megközelíti a 28 milliárd forintot, de ez nem a végleges szám, hiszen további pályázatok várnak elbírálásra. A magyar kormány célja a tudásalapú társadalom erősítése, ehhez nélkülözhetetlen a korszerű és fejlett infrastrukturális háttér az oktatásban. Veszprém megyében közel 2,25 milliárd forintos támogatásban részesül 18 köznevelési intézmény, így több mint 5000 tanuló tanulhat korszerű iskolai környezetben. Ajkán, Sümegen, Veszprémben tornatermek, tantermek újulnak meg, elindul az akadálymentesítés és a fűtéskorszerűsítés. A hátrányos helyzetű gyermekek támogatását segíti, hogy 7 tanoda újul meg többek között Nyirádon, Berhidán és Tapolcán, ami 200 gyermek felzárkózására ad lehetőséget.

A gyermekek étkezési körülményeinek javításához közel 140 millió forinttal járultak hozzá, amely 7 intézményen keresztül valósul meg: cél az étkezési kultúra fejlesztése az egészségprevenció elősegítésével, ismeretterjesztő dietetikus előadások szervezésével, valamint az iskolai étkezés eszközfejlesztései is.

A programban kiemelt szerepet kapnak a felsőoktatási fejlesztések: a felsőfokú oktatás, matematikai, természettudományos, műszaki informatikai képzések népszerűsítése, a duális képzés megerősítése, nagy tematikus kutatási hálózatok létrehozása. Ehhez a Pannon Egyetem 4 milliárd forintos támogatásban részesült több programon keresztül.

A kormány a közösségekre is odafigyel. Veszprém megyében két felhíváson keresztül több mint 870 millió forintot biztosítanak 27 egyházi és civil szervezet számára. Fontos a gyermekvállalás előtt állók segítése – ehhez 360 millió forinttal járulnak hozzá 9 civil szervezeten keresztül, ezen kívül a nők munkaerőpiaci helyzetének javítása is középpontban áll. Információs és szolgáltató központok létesülnek Várpalotán és Balatonalmádiban, ahol a nők a család és a munka összeegyeztethetőségéhez kaphatnak szakértői segítséget.

Az egészségügyben a betegbiztonság az egyik legfontosabb fejlesztési terület ebben a ciklusban. Ehhez az ajkai Magyar Imre Kórház, a zirci Erzsébet Kórház, a pápai Gróf Esterházy Kórház, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház, valamint a balatonfüredi Állami Szívkórház kap 650 millió forintos támogatást. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is támogatásban részesül a hajléktalanellátó megújításához.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere Porga Gyula, Veszprém polgármestere

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte, az infrastrukrális fejlesztések mellett a közösség építése is fontos, a fejlesztések nem célként fogalmazódnak meg, hanem eszközként, ezeket élővé kell tenni, amely csak a közösségeken keresztül lehetséges. Nemcsak az intézmények aktívak, hanem a civil szervezetek is tevékenyen részt vesznek a pályázatokban, ezeknek köszönhetően több 100 millió forinttal gazdagodtak. Kiemelte, számos képzési terület is kapott támogatást. A helyi civil szféra a benyújtott pályázatokon keresztül 250 milliós támogatásban részesült, ezek nem infrastrukturálisak, hanem pontosan a megújult infrastruktúrát engedik hatékonyan használni programokon keresztül.

Tokos Bianka
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.