Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Léptek az egykori veszprémi-alsóörsi vasútvonal mentén

2017. október 8. 10:37
Emléktúra során járták be vasárnap a túrázók a 45 éve megszüntetett Alsóörs-Veszprém vasútvonal útját - köztük a MÁV óvóhelyét is.

A városunkat és Alsóörsöt összekötő, 22 km hosszú, Meggyespusztán, Szentkirályszabadján és Balatonalmádin is átívelő vasútvonalat eredendően 1909-ben hozták létre a Balaton áru-és személyforgalmának megkönnyítésére. A vonal kiépítésével Veszprém városa egy régi problémát igyekezett orvosolni: a Déli Vasút kanizsai vonala már 1861-ben létrejött, amihez 1872-ben hozzákapcsolódott a Székesfehérvár-Celldömölk vasút, a balatoni területet ezek azonban alig érintették. Később az északi part fő vonalának tekintett 29-es vonal is elkészült, a veszprémiek azonban olyan járatot szerettek volna, amely a városon keresztül vezet. Utóbbi végül – az 1984-es elhatározás – első ízben 1908 szeptemberében valósulhatott meg, amikor a városon át vezető síneken végiggördült az első vonat, majd 1909. július 8-án a menetrendszerinti személyszállítás is elindult.

A nagy népszerűségnek számító, az utókor emlékezetében fürdőjáratként élő vonal nagy könnyebbséget jelentett a veszprémieknek a Balatonhoz való lejutáshoz, ugyanakkor nem csak egyszerű fürdőjáratként funkcionált – ahogy arra Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke és önkormányzati képviselő is emlékeztetett a túrázókat köszöntő beszédében. „A győrieket, felvidéki lakosokat is összekötötte a Balatonnal, s akár ha csak egy kis kertjük volt ott, akkor is jóval egyszerűbbé vált számukra a közlekedés, mivel a járat a 11-es számú Győr-Veszprém vasútvonal részeként is üzemelt.”

Persze, ha már emlékezni jövünk, azokról se feledkezzünk el, akiknek köszönhetően mindez lehetővé vált: Szeglethy György veszprémi polgármester és Óvári Ferenc országgyűlési képviselő rengeteget dolgoztak azon, hogy létrejöhessen a vasútvonal, sőt Szeglethy maga is kipróbálta az első vonatokat. „Elődeink át tudták gondolni, hogy milyen fontos Veszprém számára ez a vasútvonal” – hangsúlyozta, egyben arra biztatva a jelenlévőket, ha van egy-egy történetük az egykori menetrendszerinti járatokról, osszák meg azokkal, akik már csak a valaha volt sínek nyomán járhatják be a 22 km-es utat.

Jákói Bernadett, Ovádi PéterJákói Bernadett, Ovádi Péter

A nyomvonalon egyébként tíz éve hozták létre az első emléktúrákat, amely azóta a bakancsos turisták egyik kedvelt útvonalává vált. Ez ugyan egy kicsit rövidebb, mint az eredeti vasútvonal, amely a mai veszprémi vasútállomástól indult, és a belvároson keresztül haladt a pláza mellett álló egykori állomáson és a Videoton megállón keresztül Meggyespusztáig, majd onnan tovább Szentkirályszabadjára, Vödörvölgy és Remete-völgy megállóhelyeken át Balatonalmádira, az Öreghegyen keresztül, a 71-es út mellett Káptalanfüredre, míg végül a 29-es vonallal együtt megérkezett Alsóörsre.

A túrázók a MÁV légotalmi pincéjébe is betekinthettekA túrázók a MÁV légotalmi pincéjébe is betekinthettek

Alacsony utasforgalomra és gazdaságtalanságra hivatkozva végül 60 év folyamatos működés után 1969-ben szüntette meg a személyforgalmat a korabeli hatalom, majd 1972-ben a teherforgalom is leállt, a pályát pedig teljesen elbontották. Ma a vonal egy részén, Veszprém, Szentkirályszabadja és Balatonalmádi között bicikliút vezet, illetve néhány helyen még megtalálhatók a vidék legszebb vasúti vonalának egykori megállóhelyei, nyomai. Utóbbiakat látogathatták meg az érdeklődök vasárnap a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében létrejött és Jákói Bernadett helytörténész által megtervezett emléktúra során, a nosztalgikus barangolás kezdéseként pedig Erdőssy Ferenc állomásfőnök vezetésével a MÁV légoltalmi pincéjét is felfedezhették.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.