Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Lustává tesz minket a 21. századi technika?

2017. szeptember 30. 15:03
A techcégek termékei hasznosak és jók, viszont az agyunkat nemigazán kell használni hozzájuk.

Már nem újdonság, hogy a telefonunkkal fizetünk a boltban, vagy hogy felmegyünk az Airbnb-re és bérlünk lakást egy vadidegentől egy távoli országban. A 3D nyomtatás sem számít nagy kunsztnak, és az sem, hogy a Spotify-jal gyakorlatilag bármilyen zenét letölthetünk az eszközeinkre. A Teslának már önvezető autója van, az IBM-nek pedig olyan szoftvere, amelyik másodpercek alatt képes elvégezni egy jogász munkáját, és ad jogi tanácsot. Az internetnek és a technológiai fejlődésnek köszönhetően szó szerint a kezünkben van minden, a kényelmi megoldások száma gyakorlatilag végtelen.

A Mercedes vezérigazgatójával nemrég készítettek interjút, amelyben azt jósolta meg, hogy a technológia fejlődésével hogyan változhat meg az életünk az elkövetkező 20-30 évben.

Dieter Zetsche elmondta, hogy számukra például ma már nem a többi autógyártó jelenti a konkurenciát, hanem a Tesla, a Google, az Apple és az Amazon. Szerinte az elkövetkező évtizedekben a szoftverek alaposan át fogják alakítani a hagyományosnak mondott iparágakat, amelynek egyik következménye az lehet, hogy a munkahelyek 90%-a vagy gyökeresen megváltozik, vagy eltűnik.

A Concord Fordítóiroda részletesebben is szemlézte az eredeti cikket, melyből a legérdekesebb jóslatokat átemelem ide:

Az Airbnb napjainkban úgy a legnagyobb szállodaüzemeltető, hogy nem rendelkezik ingatlannal

Mesterséges Intelligencia: A számítógépek exponenciális fejlődést mutatnak a világ megértésének terén. Idén egy számítógép legyőzte a világ legjobb Go játékosát – – a vártnál 10 évvel korábban.

– Amerikában a fiatal jogászok nem kapnak munkát. Az IBM Watson jóvoltából másodpercek alatt kaphat az ember jogi tanácsot (egyelőre csak egyszerűbb kérdésekben). Ezek a tanácsok 90%-ban beválnak, szemben az „emberi” tanácsok 70%-os mutatójával.

– Tehát ha jogásznak tanul, érdemes lehet elgondolkodni a pályaváltásról, ugyanis a jövőben 90%-kal fog csökkenni az ügyvédek száma, és csak a specialista szakemberek tudnak majd a pályán maradni.

– Az IBM szuperszámítógépe, a Watson már a rákdiagnosztikában is fontos szerepet tölt be: a program által felállított diagnózis négyszer olyan pontos, mint az orvosok általi.

- A Facebook mintafelismerő szoftvere jobban felismeri az emberi arcokat, mint az emberek. 2030-ra a számítógépek okosabbak lesznek, mint az emberek.

– Önvezető autók: 2018-ban hozzák forgalomba az első önvezető autókat. 2020-ra az ipar egésze át fog alakulni. Senki nem szeretne majd saját autót, mert egyszerűbb lesz telefonon hívni egyet, amely felvesz minket a megadott helyen, és elszállít a célállomásra. Nem kell majd parkolóhelyet keresni, csak a megtett táv alapján fizetni, és utazás közben foglalkozhatunk mással is. Gyermekeinknek nem lesz jogosítványuk és saját autójuk sem.

– A legtöbb autógyártó cég csődbe fog menni. A hagyományos autógyártók szimplán csak jobb autót szeretnének gyártani, míg a tech vállalatok (Tesla, Apple, Google) négy keréken guruló számítógépeket terveznek.

– Egészség: A Tricorder X (A Tricoder név a Star Trekből ered), árát még idén nyilvánosságra hozzák. Egyes vállalkozások olyan orvosi eszközt fejlesztenek majd ki, amely kompatibilis telefonjával, alkalmas retinaszkennelésre, vérmintát vesz és elemzi a kifújt levegőt.

-Az idei év végére az új okostelefonokkal lehetőség nyílik 3D szkennelésre. Az arra alkalmas eszközökkel beszkennelhetjük lábfejünket, és kinyomtathatjuk a számunkra tökéletes cipőt.

-3D nyomtatással Kínában egy hatemeletes irodaházat építettek fel. 2027-re minden tizedik terméket 3D nyomtatással fognak előállítani.

A „moodies” nevű alkalmazás képes meghatározni, hogy milyen kedvünkben vagyunk. 2020-ra olyan applikációk lesznek elérhetők, amelyek az arckifejezésünkből megállapítják, hogy hazudunk-e.

-Mezőgazdaság: Egy mezőgazdasági robotnak köszönhetően a harmadik világbeli országok termelőinek már nem kell a földeken dolgozni, elegendő a gépe(ke)t irányítani.

-Ha okostelefonnal nem kompatibilis az ötlet, felejtse el! Egy utolsó tanács: ha huszadik századi fejjel gondolkodunk, akkor a 21. században nem járhatunk sikerrel.

Ugyan Elon Musk és Mark Zuckerberg heti szinten pingpongoznak, hogy miképp alakítja majd életünket a mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés, felmérni ezeket egyelőre nehéz. A fejlesztések nagy része arról szól, hogy minél kényelmesebb életet éljünk a világ szerencsésebbik felében.

A fenti listával lehetne ugyan vitatkozni, de az tisztán látszik, hogy gyakorlatilag lassan alánk lesz/van tolva minden, gondolkoznunk nem sokat kell, megdolgozni a dolgokért meg pláne.

Kérdés, hogy mennyire jó az, ha az innovációk hosszútávon techfüggővé és lustává tesznek minket?

Valóban szükség van például arcunkat 3D-ben szkennelő mobilokra? Vajon merre tartunk?

Ge. Á.
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.