Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kossuth Lajosra emlékeztek születésének 215 éves évfordulóján

2017. szeptember 19. 3:00
Megemlékezést tartottak kedd reggel Kossuth Lajos születésének 215. évfordulója alkalmából a Kossuth-laktanya emlékparkjában.

A Kossuth Lajos-laktanyában megtartott ünnepségen - amelyen a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radezred Kossuth laktanya katonái vettek rész – Darnai Ákos hadnagy emlékezett meg a névadó születésének 215. évfordulójáról.

Darnai Zoltán főhadnagy arról beszélt: büszkék arra, hogy a legnagyobb jelentőségű forradalom előkészítőjének Kossuth Lajosnak a nevét viseli a laktanya. 17 évvel ezelőtt, 2000 március 30-án állították fel az ország 13. Kossuth emlékszobrát a veszprémi laktanyában.

„Az óramutató nem szabályozza az idő folyását, de jelzi; az én nevem óramutató; jelzi az időt, mely jönni fog, melynek jönni kell, ha a magyar nemzet számára még tartottak fel jövőt a végzetek, és annak a jövőnek neve: szabad haza Magyarország szabad polgárainak, annak a jövőnek neve: állami függetlenség.” – olvashatjuk Kossuth Lajos utolsó, legfeljebb néhány héttel halála előtt sajátkezűleg papírra vetett feljegyzései között.

Kossuth Lajos a XIX. századi Magyarország egyik legnagyobb hatású politikusa volt. Abban is, ahogy kortársaira hatott, és abban is, ahogy az utókor számon tartja őt, viszonyítási pontként. Korszerű eszméket vallott és gondolkodásának két fő alappillére a nemzetköziség és a szabadság parancsoló igéje volt.

A Magyar Honvédség 54. Veszprém Radezred jogelődje létrejöttének 55. évfordulóját is a mai napon ünnepelték. Az emlékparkban található kopjafa a Kossuth-laktanya katonai alakulatainak és az ott szolgálattevő katonáknak állít emléket 2007 óta.

Az ünnepélyen jelen volt és koszorút helyezett el Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú város alpolgármestere, Nagyné Czaun Marianna, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója, valamint a Magyar Honvédség alakulatainak vezetői.

Krónusz-Riskó Annamária
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.