Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemsokára becsengetnek

2017. augusztus 30. 11:45
Kedden megtartották a 2017/2018-as tanév Veszprém Megyei Szakmai Tanévnyitóját a Hangvillában.

A rendezvény nyitásaként Némedi Lajos alpolgármester köszöntőjében kiemelte: a nyár nem telt eseménytelenül, számos iskolában történt felújítás, korszerűsítés. Hangsúlyozta, hogy az iskolákban nemcsak a tanítás, hanem a nevelés is fontos, és az lesz az elkövetkező tanévben is.

Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa a köznevelés helyzetéről tartott előadást. Elmondta, a jogszabályok tekintetében nem lesz lényegi változás a következő tanévben. Bővebben beszélt a tankönyvellátás rendszeréről, annak változásairól: a kormány a 2017/2018-as tanévben az 5-8. évfolyamon is bevezeti az ingyenes tankönyvellátást, és kiterjeszti a középiskola 9. évfolyamára is. A tankönyvfejlesztés eredményeként 177 újgenerációs tankönyv jött létre, amely 660 pedagógus munkáját dicséri. A 2018-20 közötti időszakra tervként tűzték ki a sajátos nevelési igényűek és a nemzetiségi tanulók tankönyveinek fejlesztését, valamint új digitális tananyag létrehozását. Sipos Imre kiemelte, hogy a Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztése is folyamatban van, ez alapján 200 tankönyv és 30000 digitális tananyag, okostankönyv válik majd elérhetővé a tananyag elsajátításának megkönnyítéséhez.

Az iskolai fejlesztések részeként sok iskolában kezdtek tanterem, tornaterem-és tanuszoda építésébe. A diákok a NETFIT-rendszer visszajelzései (Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt) alapján egyre jobb eredményeket érnek el. Hangsúlyozta, hogy a pedagóguspálya egyre vonzóbb, évről évre egyre többen jelentkeznek. A gyógypedagógushiány felszámolásáért két helyen is indítanak új képzést az országban: az egyiket Debrecenben, a másikat Nyíregyházán, és a Klebelsberg-ösztöndíjat a gyógypedagógus hallgatókra is kiterjesztik.

Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a rendszer jövőbeli változásait emelte ki. A 2018-as PISA-felmérés fő vizsgált területe a szövegértés lesz. A kompetencia felmérés rendszerét igyekeznek továbbfejleszteni, és a természettudományos mérési területet is integrálni. Az általános és középiskolások médiaértésének vizsgálatát is célként tűzték ki, valamint az első idegen nyelvi mérés továbbfejlesztését.

Tokos Bianka
Szalai Csaba
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.