Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Bátran kísérletezzünk!

2017. augusztus 1. 12:05 // Forrás: Ecoport magazin
A nyár a fröccsökről és a jó borokról szól, na meg a jó hangulatú grillpartikról. Az ételeknél nem muszáj ragaszkodnunk a megszokott ízekhez. Számtalan fűszerrel és kiegészítővel tudjuk izgalmassá tenni a hétvégi sütögetést.

Ha nyár és hétvégi összejövetel, akkor természet, udvar, vagy bármi olyan helyszín, ami nem szorít minket a négy fal közé. A grillparti az egyik legkötetlenebb és leglazább kikapcsolódási forma, mely nem követeli meg a szép ruhát, vagy a pontos érkezést.

A recepteknél ugyanígy lazára engedhetjük a dolgokat, kísérletezzünk bátran az ízekkel és fűszerekkel. Felejtsük el a jól begyakorolt sémákat és az előre pácolt húsokat. Számtalan apró, de ügyes praktika létezik, amellyel mi magunk készíthetünk saját és barátaink ízlésének megfelelő, izgalmas és új ételeket.

A fűszerezésen múlik

A jó minőségű húsokat – legyen az akár szárnyas, baromfi, marha vagy sertés – érdemes napokkal korábban megvenni, hogy legyen ideje a pácolt ízeknek összeérni.

A Gusto Delicate-ban minden olyan ízt megtalálunk, amivel feldobhatjuk a legunalmasabbnak vélt húsokat és salátákat. Minimum 200 féle fűszer közül válogathatunk, a Karib-tengeri kreol konyhát idéző keverékektől a különleges, ízesített sófajtákon át az olyan válogatott minőségű kiegészítőkig, mint a hidegen préselt, extra szűz portugál, spanyol vagy olasz olívaolaj présházak remekei; a személyzet szívesen ad tanácsot abban, hogy mihez illik például az Arbequina, a szarvasgombás, vagy a vargányás ízű. A bárány és halételek kitűnő kísérői lehetnek a különböző ízesítésű krémek, pestók, a saláták mellé pedig az ecetek vagy akár a makréla is. A húsok mellé a grillrácsra bátran helyezzünk csöves kukoricát vagy spárgát. Felsorolni is nehéz, mi mindennel tudunk pluszt vinni egy-egy grillpartiba, de a legkönnyebb, ha személyesen látogatunk el az üzletbe, ahol készségesen segítenek a dilemmázásban. Megéri!

Közeli helyeken…

… dombokon, hegyeken – szól a klasszikus. A Balatonhoz ennyire közel nem máshonnan illik bort választani kísérőként, mint a Balaton-felvidékről és a Badacsonyról.

A Bordeaux-i borversenyen áprilisban nyert aranyérmet a Figula pincészet 7Ha nevű házasítása, mely nevét a 7 hektáron elterülő balatonszőlősi területről kapta. Nem mindennapi borról van szó, ugyanis nem a bort házasították, hanem négy fajta szőlőt szüreteltek ugyanazon a napon. Rendkívül gyümölcsös, nehéz és testes olajos nedűről van szó, mely a komolyabb grillhúsokhoz ugyanúgy passzol, mint a libamájhoz. Titka csak annyi, hogy jó mélyre kell hűteni!

A nem túl fűszeres halakhoz és szárnyasokhoz bátran ajánlható a Csobánc-hegyről származó Villa Tolnay pincészet történetének első roséja, a cabernet sauvignonból készülő Primus Rosé 2016, melyről Nagy László birtokigazgató azt mondja, érdekes módon levesek mellett is megállja a helyét. A szőlőt fél nap héjon áztatás után küldték csak préselésre, melynek eredménye nem a parfümösség, hanem az igazi karakter és a feszes savak. Elmondása szerint olyan roséról van szó, mely akár évekkel később is élvezhető.

A cikk eredetileg az Ecoport magazin online és nyomtatott verziójában jelent meg.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Szerda éjféltől hőségriadó lép életbe Szerda éjféltől hőségriadó lép életbe Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását, június 21-én (szerda) 00.00 órától június 23-án (péntek) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan – közölte a katasztrófavédelem. 2023. június 20. 15:17 Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei Sportos, kreatív, informatikai témákban is rendeznek táborokat a nyáron Veszprémben. 2023. április 28. 11:33 A nyolcvanas években a nyár is jobb volt? A nyolcvanas években a nyár is jobb volt? Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt. 2022. augusztus 6. 23:03 Balatoni tömegrendezvény = hulladéktömeg? Kis lépésekkel, művészettel a fenntarthatóbb jövőért Balatoni tömegrendezvény = hulladéktömeg? Kis lépésekkel, művészettel a fenntarthatóbb jövőért Kis túlzással a nyár minden hétvégéjére jut egy-egy komolyabb fesztivál Veszprém és Balaton környékén. Sokszínű programmal várják a borrajongókat és gasztrokedvelőket, az aktív pihenésre vágyó nagycsaládosokat és természetesen a kulturális programok kedvelőit is. Azonban a tömegrendezvények, az önfeledt nyári pörgés a környezetünkre is hatással van. Milyen kis lépéseket tehetünk a fenntarthatóbb szórakozásért? A Tiszta Balaton, tiszta művészet program többek között ezt hivatott megmutatni. 2022. július 30. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.