Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Az Európába jutásért küzdők az új migránsok

2017. július 18. 12:09 // Forrás: 888,Hill
Legalábbis illene őket így hívni az amerikai AP hírügynökség legújabb stíluskönyve szerint. Úgy látják, hogy a terroristákra és iszlamistákra csak a „támadó” kifejezés lenne a megfelelő. Hová kéne még puhulni?

Az már rég nem újdonság, hogy a liberális média az egész migránshelyzetet inkább érzelmi oldalról próbálja megfogni, mintsem az észérvek alapján. Ha történik például egy dzsihadista támadás, jellemző, hogy az elkövetőről magányos farkasként, a cselekményről pedig elszigetelt esetként számolnak be. Az Associated Press most tovább puhítaná az amúgy is meglehetősen polkorrekt liberális médiát.

Az AP belső szerkesztési szabályzatát sokan tekintik irányadónak világszerte. 2011-ben például ők voltak azok, akik hatására az angol médiában az „e-mail”-t „email”-re, a „Web site”-ot pedig „website”-ra kezdték el cserélni.

A könyv megalkotásának eredeti koncepciója főként stilisztikai volt, például hogyan használják az újságírók cikkeikben a kisbetűket és nagybetűket. Az utóbbi időkben ez a cél azonban megváltozni látszik, és a könyv hasonlít inkább egy cenzúra szerű útmutatásra.

A 2017-es stíluskönyvben (AP Stylebook), sok más egyéb mellett arról is írnak, hogy miként kellene írni mostantól például az iszlamistákról, a bevándorlókról és az LGBTQ tagjairól.

fotó: 888.hufotó: 888.hu

Az összesen 200 új módosítás között nem meglepő módon még mindig ott van az iszlamofób kifejezés, melyről tudjuk, hogy egy kreált szó azok ellen, akik kritizálni merik az iszlámot. Létezik amúgy keresztényfób kifejezés?

A könyv szerint az „illegális bevándorlók” és a” papírok nélküli bevándorló” szóösszetétel nem elfogadott, helyette "azok, akik az Európába jutásért küzdenek" vagy az „Európába jutásért harcolók” kifejezés a megfelelő. Az „idegen” kifejezés amúgy már évek óta tiltottnak számít.

Az amnesztia szót is kerülni kell a migránsokkal kapcsolatban, helyette a „próbaidőt”, vagy „kegyelmet kapott”-at kell használni. Érezzük a különbséget nem?

A könyv a terrorizmushoz kapcsolódó szavakat is tartalmazza. A „militáns”, „magányos farkas” megengedett, míg a „támadó terrorista” vagy az „iszlamista nem”. A fegyverekről az AP Stylebook úgy értekezik, hogy azokat direkt negatív színben kell feltüntetni.

Az amerikai belpolitikával kapcsolatban a stíluskönyv például azt is előírja, hogy a republikánusokat mindig a "jobboldali" megnevezéssel együtt említsék meg, míg a demokratákkal összefüggésben soha ne használják a "baloldali" határozószót. Az elfogultság tetten érhető ott is, hogy az AP megköveteli, hogy a politikával kapcsolatban a „vitatott” szót ne használják az újságírók-írja a 888.

Úgy tűnik, hogy a sokak által követett AP-nél, a szavak és kifejezések puhításával próbálják altatni az embereket, tartva attól, hogy nevén nevezzék azt, ami.

Címlapfotó: Geekzine

Ge. Á.
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.