Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Fény az éjszakában

2017. június 25. 4:30
Ismét fény táncolt a Csónakázó-tó vízén: második alkalommal rendezte meg a Juhannus ünnepet a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület szombaton, amelynek keretében egy lángoló csónakot is vízre bocsátottak a Kolostorok és kertekben.

A nyári napforduló ősidők óta számon tartott ünnep a természeti népek körében, sokan sokfelé pedig a mai napig is felelevenítik a hozzá kötődő népszokásokat. Mi idehaza elsősorban Szent Iván-éjként ismerjük, a finnek viszont Juhannusnak, azaz a fény, az éjféli nap és a zászlók ünnepének hívják, amit minden évben a június 24-hez legközelebb eső hétvégén tartanak.

Ilyenkor a sarkkörön túl a nap a horizont felett marad egész éjszaka, az északi népek pedig családjuk körében, többnyire a nyaralóikba elvonulva, vidám mulatozással és makkara, azaz kolbászsütéssel töltik az éjtelen éjnek is nevezett ünnepet. Utóbbira utal a zászlók sajátos használata is: a hagyomány szerint a finn zászlót 18 órakor húzzák fel az ünnepet megelőző napon, és csak másnap 21 órakor engedik le.

Ezt az ünnepet elevenítette fel a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület is, immár második alkalommal: a tavalyi évben a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat részeként, idén pedig Finnország függetlenségének 100 éves évfordulójához kapcsolódva valósult meg a rendezvény – mondta el Szamosi Attila egyesületi elnök.

A nap során több színes programmal is készültek, többek között asszonycipelő és csizmahajító versennyel, az este leglátványosabb részeként pedig fáklyás menet vonult a Csónakázó-tóhoz, ahol a hagyományoknak megfelelően egy öreg csónakon máglyát raktak, majd – a szokástól kicsit eltérően, a település legidősebb embere helyett – Porga Gyula polgármester vezénylésével a vízre bocsátották az égő ladikot.

Bertalan Melinda
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.