Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Közel háromezerrel több bérletes

2017. június 20. 4:30
Megtartotta évadzáró ülését a Petőfi Színház, ahol a szokásokhoz híven a társulati díjakat is átadták.

A színház elmúlt évadának legnagyobb sikere kétségtelenül a bérletesek számának növekedése: összesen 19081 darab bérletet sikerült értékesíteniük, ami majdnem 3000-el több a tavalyi szezonhoz képest. Nem panaszkodhatnak a nézőszám alakulására sem: 254 előadásra 83316 néző jutott. Ez országos szinten is kiemelkedőnek számít a vidéki színházak között – mérlegelt Oberfrank Pál direktor.

Emlékeztetett: a mögöttünk álló évadban 5 nagyszínpadi és 3 ifjúsági, valamint 5 játékszíni bemutatót tartottak. 14 vendégjátéknak adtak otthont, emellett 13 alkalommal vehettek részt maguk is kitelepülésen, a nyár folyamán pedig még 9 alkalommal játszanak külhoni helyszíneken.

Az évadzáró társulati ülésen részt vett Nagy Károly kanonok is, aki a hálaadás fontosságára hívta fel a figyelmet. „Az önzés világát éljük, egyre követelőzőbbek vagyunk, minden azonnal kell, a sikerekért viszont elfelejtünk köszönetet mondani” – fogalmazott. A színésznek meg kell köszönnie a tehetséget, hogy játszhat, nekünk pedig azt, hogy itt vannak ők, akik olyanok, mint a hegyre épült városok, vagy mint a sötétségben is ragyogó gyertyafények: „a játékukon keresztül fényt és boldogságot árasztanak, éltető erőt hoznak az ember szívébe.”

Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP választókerületi elnöke szerint abban, hogy Veszprém a kultúra fellegvára lehet, a Petőfi Színház is jelentős szerepet játszik. Így a teátrum az év végén beadandó Európa Kulturális Fővárosa pályázatnak is egyik fontos pillére lesz. De a teátrum nem csak a helyi lakosság számára jelent komoly tényezőt, országosan is jegyzik, hiszen a Modern Városok Program keretében a teljes épület felújítása valósulhat meg. A Magyar Közlöny szerint erre idén 680 millió forintot különítettek el, jövőre 4 milliárdot, 2019-ben pedig mintegy 4,5 milliárd forintot fordítanak a munkálatokra – tájékoztatott Ovádi.

Strenner Zoltán, a Közjóléti Bizottság elnöke ugyancsak kitért a teátrum eredményeire. Mint mondta, csoda, hogy egy ilyen, évtizedek óta folyamatosan magas színvonalon teljesítő színház működik a városban.

Oberfrank Pál hozzátette, idén anyagilag is nagyon jó évadot zártak, stabil lábakon áll a színház, jövőre pedig az idei évad kedvencének számító A király beszéde című előadáshoz hasonló bemutatókkal várják a nézőket – erről itt írtunk korábban.

A színház hagyományaihoz tartozik, hogy minden évad végén átadják a társulati díjakat. Idén a színházi tárak munkatársai és a társulat szavazatai alapján Simonné Szabó Szilvia szervező és jegypénztáros kapta a háttérdolgozóknak járó Medgyaszay-díjat. A színészek szavazatai alapján a legkiválóbb színművésznek járó Latinovits-díjat Máté P. Gábor vehette át, míg a közönség díját, a Petőfi-díjat Kőrösi Csaba érdemelte ki, immár hetedik alkalommal.

Az elmúlt két év hagyománya után ezúttal is kihirdették az Évad Nézője díj nyertesét Kanyár Erika személyében, Benczédi Sándort pedig a társulat Örökös tagjává fogadta. A díjak mellett köszöntötték a jubiláló tagokat is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.