Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kártyás vásárlások közel kétharmada érintéses

2017. június 15. 12:22 // Forrás: mti
Folytatódott az elektronikus pénzforgalom bővülése 2017 első negyedévében: a kártyás forgalomban meghatározó lett az érintéses fizetés, a vásárlások 63 százaléka történt így, ami értékben a teljes forgalom közel felét jelentette - közölte a jegybank a honlapján csütörtökön.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a belföldi kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön összesen 944 milliárd forint értékben lebonyolított több mint 134 millió darab vásárlási tranzakció darabszámban és értékben egyaránt 25 százalékos emelkedést jelentett az előző év első negyedévéhez képest. A vásárlási forgalmon belül a hitelkártyák használata némileg mérsékeltebb, 14 százalék körüli bővülést mutatott mind darabszámban, mind értékben, míg a teljes forgalom túlnyomó részét kitevő betéti kártyás vásárlások esetében a növekedési ütem 26 százalék fölött alakult. Folytatódott az érintéses technológia térnyerése a vásárlásoknál: az érintéses tranzakciók számának bővülése mintegy 80 százalék volt az előző év azonos időszakához képest.

A kártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten lebonyolított vásárlási forgalom továbbra is dinamikusan, darabszámban 34 százalékkal, értékben 37 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, részesedése a teljes forgalomban 7 százalék a darabszámot, és 11 százalék az összértéket tekintve. Mind a kártyás készpénzfelvételek száma, mind pedig értékük kismértékben nőtt az év első időszakában, átlagértékük meghaladta a 65 ezer forintot.

Az első negyedévben a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák 10,4 milliós száma gyakorlatilag nem változott az előző negyedévhez képest, azonban az interneten hozzáférhető számlák aránya az elmúlt időszakok növekedésének köszönhetően meghaladta a 81 százalékot.

Az érintőkártyák száma 2016 végéhez viszonyítva több mint 5 százalékos emelkedés eredményeként elérte az 5,9 millió darabot, azaz az összes kártya kétharmada rendelkezik ezzel a funkcióval.

A közel 88 ezer kereskedői elfogadóhelyen mintegy 113 ezer POS terminál üzemelt az első negyedévben és az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek száma is dinamikusan, több mint 4 százalékkal nőtt a megelőző negyedévhez képest. Ez azt is jelenti, hogy már a POS terminálok több mint 77 százaléka támogatja az érintéses fizetést. Az internetes elfogadóhelyek száma mintegy 4 százalékkal bővült az előző év végéhez viszonyítva, így számuk meghaladta a 8800-at.

A jelentés szerint biztonságosabb lett a kártyás fizetési rendszer, a belföldi kibocsátású kártyákkal elkövetett visszaélések száma alig nőtt, az okozott kár értéke pedig még csökkent is 2016 utolsó negyedévében. A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2016 utolsó negyedévében kevesebb, mint 8000 darab visszaéléssel 244 millió forint kárt okoztak, ami mindössze 2 százalékos emelkedést jelentett darabszámban, értékben pedig 13 százalékos csökkenést. Éves szinten a visszaélési esetek számát (33 ezer darab) tekintve 37 százalékos, az okozott kár (1,1 milliárd forint) vonatkozásában pedig 26 százalékos emelkedés történt, azaz a növekedés jelentős része a forgalom bővülésére vezethető vissza - közölte az MNB.

vehir.hu
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.