Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Otthon a világ bármely pontján

2017. június 5. 8:50
Kipróbáltam az Airbnb-t, elmondom, mit tapasztaltam.

Élményeket szerezni, bejárni a hat kontinenst, de legalábbis egynek minél több pontját a 21. század emberének drogja. Rengetegen kerekednek fel hátizsákkal a vállukon, hogy körbecsavarogják a világot. Az utazás azonban sokszor a fapadosok alacsony árai mellett sem olcsó mulatság, a költségek jelentős hányadát pedig köztudottan a szállás és a helyi közlekedés teszi ki.

Én legutóbb Londonba utaztam, ahol ez az állítás hatványozottan igaz, noha Oyster kártyával utóbbin már sokat lehet spórolni, főleg, ha viszonylag a centrumhoz közel van a szállásunk. Ilyet viszont már közel sem olyan egyszerű találni: magyar pénztárcához mérve az olcsóbb szállodaláncok is horribilis áron kínálják a szolgáltatásaikat. Igényekhez mérten akad szolidabb költségű hely is, és nekem nem is nagyok az elvárásaim, utazás során jóformán csak alvásra használom a szállást, de azért egy lepukkant patkánylyuknál és a 18 ágyas hostel szobánál kicsit többre vágytam. Az Airbnb-ről viszont már sok jót hallottam, úgyhogy gondoltam, teszek egy próbát.

De mi is az az Airbnb?

A lényeggel valószínűleg a többség tisztában van az Uber-botrány óta, mert a mechanizmusa ugyanaz mind a kettőnek: egy online felületen keresztül házigazdaként kiadhatjuk az egész lakásunkat vagy annak egy szobáját, és ugyanígy szállást foglalhatunk másoknál.

Ahhoz tehát, hogy ezt megtehessük, értelemszerűen először regisztrálni kell az oldalon - nyilván egy szinten ez garantálja a fogadó és az érkező fél biztonságát, hiszen az egész rendszer erősen bizalmi alapú. Az első pozitív meglepetés pedig rögtön itt érhet bennünket, ha ugyanis egy Airbnb felhasználó meghívójával regisztrálunk, igen csinos összegű utazási kreditet kapunk az első utazásunkhoz (később pedig meghívással továbbiakhoz juthatunk hozzá.)

Pár ezer forintért már kibérelhetünk egy ilyen otthontPár ezer forintért már kibérelhetünk egy ilyen otthont

Innentől kezdve aztán indulhat is a keresgélés a preferenciáinknak megfelelően. Szűrők segítségével egy csomó mindent beállíthatunk az ártartománytól kezdve az elhelyezkedésen át a nyelvig, előzetesen felvehetjük a kapcsolatot a házigazdával a részleteket illetően, míg a vélemények sokat segítenek abban, hogy a szállásunk ne csak a Photoshop csodájának köszönhetően tűnjön vonzónak, hanem a valóságban is az legyen. Többb esetben egyébként azonnal, a fogadó fél előzetes jóváhagyása nélkül is foglalhatunk, érdemesebb azonban előtte üzenetet küldeni (a házigazdák felé amúgy is elvárás, hogy lehetőleg 24 órán belül reagáljanak), mert a válaszból már leszűrhetünk némi információt.

Szóval kiadó szállás rengeteg van a faháztól kezdve a korábbi hírességek házáig, pár ezer forint per éjszakáért pedig már komplett otthonnal rendelkezhetünk. És itt most tényleg szó szerint értendő a mondat minden eleme: öt napra, két fővel számolva kevesebbért szálltunk meg egy London centrumától 20 perc vonatútra fekvő takaros, kertes viktoriánus házban, mintha a Balaton-parton laktunk volna.

Ráadásul az egész jóval személyesebb: megérkezésünk és a körbevezetés után a szállásadónk rögtön a lelkünkre kötötte, hogy érezzük magunkat otthon. És valóban, kicsit olyan benyomásom volt, mintha csak a fővárosi rokonomnál szálltam volna meg egy fesztiválozás idejére: saját kulcsot kaptunk a házhoz, és akkor mentünk és jöttünk, amikor akartunk. A szomszédos boltban bevásárolhattunk, de ha úgy adódott, kölcsönözhettünk az alapvető készletekből, reggel rántottát sütöttünk, és nyugodtan napfürdőzhettünk a kertben, a szállásadóinkkal pedig mindig jót beszélgettünk, sőt, plusz tippet is kaptunk arra, hogyan juthatunk le egyszerűbben és olcsóbban az egyik kirándulásunk helyszínére.

Cserébe persze néhány dolgot ugyanúgy gondoztunk, mint a saját otthonunkban – ergo a mosogatnivalót nem illik ott hagyni, ahogy az ágyat sem rendtlenül hagyni, és azt sem veszi zokon a szállásadónk, ha az esetlegesen megmaradt ételkészleteket ott hagyjuk neki távozáskor.

Az Airbnb legjobb része mégis az, hogy sokkal mélyebb betekintést ad a helyi kultúrába, mintha egy szállodában laknánk és kizárólag a turistalátványosságokat látogatnánk meg. Házigazdánkon keresztül megismerhetjük a helyi emberek szokásait, mindennapjait, autentikus környezetben lakhatunk, vagy akár olyan rejtett pillanatoknak is szemtanúi lehetünk, amiket esetleg csak filmekben láthatunk, mint például amikor egy csapat fekete összegyűl vasárnap a templomban ünnepelni és az egésznek olyan a hangulata, mintha mindjárt megszólalna egy gospel kórus. De megismerhetjük a külföldre szakadt honfitársak történetét is – nekem például sikerült kifognom egy magyar családot, ami hatalmas segítség lehet azoknak, akik nem olyan magabiztosak a nyelvtudásukban, vagy olyan útitárssal utaznak, aki nem beszéli a nyelvet.

Akár ilyen házakban is lakhatunkAkár ilyen házakban is lakhatunk

Nem állítom, lehetnek buktatói is az Airbnb-nek, kellő nyitottság és a rugalmasság nélkül pedig nem is érdemes belevágni a dologba, hiszen mégis csak idegenek jóindulatára bízzuk magunkat. Kalandkeresők viszont jó irányban kutathatnak.

Bertalan Melinda
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.