Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Lesz-e Szilícium-völgy a Balaton-felvidéken?

2017. június 1. 2:30
A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő támogatásával megvalósuló országos startup roadshow Veszprémbe is ellátogatott. Szerda délután Veszprém és a régió innovatív ötletei is bemutatkoztak a Pannon Egyetem konferenciaközpontjában.

A programsorozat fő célja a helyi innovációs ökoszisztémák lehetőségeinek bemutatása az inkubációtól kezdve a tőkebefektetésen át a nemzetközi piacra lépési lehetőségekig.

A köszöntőket követően kerekasztal-beszélgetést szerveztek többek között Porga Gyula veszprémi polgármester, dr. Kovács Gyula a Pannon Egyetem kancellárja és dr. Markovszky György a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke részvételével, melynek témája a régiós startup ökoszisztéma, a Balaton-felvidéki Szilícium-völgy lehetősége volt.

Porga Gyula elmondta, hogy a fejlesztések és a fenntarthatóság mindenkor fontos volt. Most, a XXI. században a mezőgazdaságon és a szolgáltatási szektoron túl

a kreatív iparban való részvétel rendezi át a fogyasztást és a gazdaság szerkezetét.

Az a feladat, hogy ebbe az irányba gondolkozzunk, mivel ez az ökoszisztéma kialakulásának peremfeltétele.

Veszprémnek is, mint minden városnak nem csak joga, de kötelezettsége is van, így nem csak a közigazgatási határain belül kell gondolkodnia, hanem régiós szinten a fejlesztések és fenntarthatóság témakörben is. A város célja egy olyan kreatív ipari stratégia kialakítása, ami itt valósulhatna meg legelőször.

A Modern Városok program keretében létrejött a MOME és a Pannon Egyetem partnerségével egy gazdasági célú tudományos park, ahol az egyetemi kutatások már a piaci kutatásokhoz közelítenek.

A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy alacsony – 1,8% – a munkanélküliek aránya a városban. Ez viszont a cégek szempontjából nem nagy öröm, hiszen számukra égető a munkaerőhiány. Ellenben pozitív, hogy az ország megyei jogú városai közül Veszprémben él a legtöbb értelmiségi, arányosan itt a legmagasabb a diplomások száma. A jövőképhez ezt az adottságot szeretnék megőrizni.

Ezért is a továbbiakban is központi szerepet kap az innováció és az oktatás a városban. A városfejlesztés kialakításához – polgármester szavaival élve

a „szexi Veszprém” kialakításához szükségük van a fiatalokra.

Ez Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatának is markáns része lesz.

Dr. Kovács Gyula, a Pannon Egyetem kancellárja az egyetem kutatásaira és fejlesztéseire tért ki beszédében. A pályázatokkal a hallgatók felé nyitnának, és kancellár biztatta a fiatalságot, hogy vállaljanak szerepet az ötletelésben és a feladatok végrehajtásában is. Az egyetem nagy hangsúlyt fektet a továbbiakban is a fejlesztésekbe való folyamatos erőforrások invesztálásra is. Céljuk, hogy a fiatalok maradjanak, és még többen jöjjenek a városba, valamint az egyetemre.

Dr. Markovszky György a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kamara feladataira és szerepére is kitért. Mint mondta, ők szintén arra törekednek, hogy még többen maradjanak Veszprémben. Feladatuknak látják, hogy

közelebb hozzák egymáshoz az egyetem és a fejlett gazdasági élet szereplőit.

Úgy látja, hogy a város, az egyetem és a kamara összefogásával ez elérhető lesz. Veszprémnek szembe kell néznie versenytársaival, Győrrel és Székesfehérvárral, akik a tömegtermelés által ”elszívják Veszprém erejét”. Meg kell találni azt, hogy Veszprém miben tud többet, miben más a többi városnál. Ha emellett áll ki a város, az egyetem és a kamara, akkor Veszprém versenyképes város lehet.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. 2024. március 19. 14:38 Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban Kabóca Bábszínház Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban A Kabóca Bábszínház fennállásának egyik fontos mérföldkövéhez érkezett decemberben, amikor új helyre költöztek a Deák Ferenc utcába, a vár lábához. Most már igazán otthonosan mozognak az új épületben, amit a közönségükkel együtt szeretnének felavatni márciusban.   2024. március 5. 21:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.