Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Hálás szívvel gondolunk a hősökre

2017. május 29. 4:31
Az I. világháborúban elhunyt magyar hősökre emlékeztek a Vörösmarty téren álló emlékműnél vasárnap délután.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprém Helyőrség szervezésében ünnepelték vasárnap a magyar hősök napját.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy a mai napon nemcsak az I. világháború katonáira, de civil áldozataira is emlékezünk.

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe. A hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette, mely kimondta, hogy minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szentelje.

Ennek ellenére az ünnepet 1945-től nem tartották meg. A rendszerváltást követően újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott törvény kibővítette a hatályát mindenkire, akik életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.

Porga Gyula elmondta, hogy veszprémiként a legszebb kötelességünk a veszprémi hősöket „ünnepelni”, akik az ország békéért harcoltak. Hálás szívvel emlékezünk ezen a szomorú, ám nagyszerű emléknapon rájuk, akiknek hálás lehet az utókor, hogy Magyarországon magyar nyelven emlékezhetünk meg róluk.

A polgármester köszöntőjét követően Rainer Pál történész beszédéből megismerhettük a történelmi hátterét a 10. isonzói csatának, ahol a veszprémi katonák 100 évvel ezelőtt győzelmet arattak.

Az egyházak képviselői is megemlékeztek az I. világháborúban elesett magyarokra. Az ökumenikus áldást követően a veszprémi önkormányzat nevében Porga Gyula polgármester, valamint a Veszprémi Helyőrség, a Magyar Honvédség, és a veszprém megyei katasztrófavédelem képviselői is elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

A megemlékezésen közreműködött a Magyar honvédség Légierő Zenekara, valamint a Veszprémi Petőfi Színház színészei, Máté P. Gábor és Keresztes Gábor. Előadásukban meghallgathattunk egy részletet Sebő József Háború vagy béke Veszprémben? című dokumentumjátékból.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.