Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A szeretet politikája – Horváth Balázsra emlékeztek

2017. május 26. 4:31
Kiállítást és emlékülést szerveztek dr. Horváth Balázs egykori veszprémi parlamenti képviselő, belügyminiszter emlékére a veszprémi Városházán csütörtökön.

A kiállítást dr. Horváth Zsolt korábbi parlamenti képviselő nyitotta meg. Mint mondta, Horváth Balázs nagyon szerette az embereket, de nem mindenki szerette őt. Azok szerették, akik ismerték. Ember volt, polgár volt, veszprémi volt. Szerette a művészetet, az irodalmat, a színházat és a barátokat.

Horváth ZsoltHorváth Zsolt

Olyan stílust teremtett maga körül, olyan kort idézett meg, ami – mikor ő élt – nem létezett már. Imádta ezt a várost, úgy beszélt róla, hogy őt hallgatva nem lehetett nem beleszeretni Veszprémbe. A Városháza aulájában bemutatott kiállítás megidézi Horváth Balázs szellemét, és előhív számos személyes emléket azokból, akik ismerték őt.

– Gyakran esünk abba a hibába, hogy amikor a múltról beszélünk, mindig a távoli múlt eseményeit idézzük meg – fogalmazott Porga Gyula polgármester, az emlékülés levezető elnöke – de mi fontosnak gondoljuk, hogy a közelmúlt sorsfordító pillanataira is emlékezzünk. A sorsfordító események mögött mindig személyek állnak, itt Veszprémben Horváth Balázs személye megkerülhetetlen, ha a rendszerváltásról beszélünk.

Porga GyulaPorga Gyula

Horváth György, Balázs ikertestvére egy családi történetet osztott meg arról, amikor ők ketten meglátogatták Tamási Áron írót. Mint Horváth György mondta, Tamási megérzett valamit Balázsból, a kamaszfiúból, akit Madár Vince (a Hazai tükör című regény szabadságharcos főhőse) szellemi társának nevezett. Érezte, hogy lesz belőle valami. Lett. Az ő nevéhez fűződik a munkásőrség leszerelése, a polgárbarát rendőrség, az önkormányzatiság létrehozása, és ő volt az, aki betegen, közelgő halála tudatában is végigcsinált egy kemény kampányidőszakot, hogy – ahogy fogalmazott – szerezzen egy helyet a barátainak.

Horváth GyörgyHorváth György

Dr. Kónya Imre volt belügyminiszter arról beszélt, mennyire megváltoztok a viszonyok a rendszerváltás idején még egy oldalon állók között. – Együtt indultunk, arra gondoltunk, hogy Magyarországnak mi lesz jó és mit tudunk mi ehhez hozzátenni. Aztán az emberek évről évre egyre inkább egymás ellen fordultak, és ez mára gyűlölködésbe fordult. Ennek az első igazi áldozata Horváth Balázs volt – ő volt az, aki szívből-lélekből komolyan gondolta, hogy együtt kell lennünk, szeretnünk kell egymást, az ellenfeleinket is; és mégis karaktergyilkosság áldozata lett. A taxisblokád idején aljas rágalmakkal illette a média, Eörsi Mátyás azt mondta róla, hogy a tömegbe lövetést fontolgatta. Ezzel szemben Horváth Balázs azt mondta akkor, lemond, ha bármiféle erőszak esik. Nekünk, túlélőknek kötelességünk, hogy megírjuk az emlékeinket, hitet tegyünk az igazság mellett. Azért kell visszaemlékezni, hogy minél kevesebb hazugság maradjon az emberek agyában – idézte Antall Józsefet.

Kónya ImreKónya Imre

Dr. Navracsics Tibor uniós biztos szerint a kimagasló személyiség két erénye a nagyszerű egyéni teljesítmény és a csapatjátékos teljesítménye, aki hagyományt, közösséget teremt maga körül. Akkor igazán kiváló egy személyiség, ha egyszerre mutat egyéni példát és újszerűen megjelenít valamit, amit ismerünk és szeretünk.

Cholnoky Jenő világhírű földrajztudós elmélete szerint a táj meghatározza a közösség karakterét, hat az emberre – idézte fel Navracsics. – Másfajta közösség alakul ki egy széles tengerparton, más egy olyan helyen, ami szárazföldre van zárva. Más készséget fejleszt ki gy alföldi táj, mást egy hegyvidéki környék. A veszprémi tájnak is van egy személyiségformáló hatása, ami kitermeli a pannon polgárt, azt a politikus típust, aminek képviselője volt Horváth is. Pályája, teljesítménye beleillik a nagynevű veszprémi elődök – Eötvös Károly, Óvári Ferenc, Rupert Rezső – sorába. Okkal gondolhatjuk, hogy van valamilyen szellemi folytonosság a történelem nagy veszprémi politikusai között: közös bennük az irtózás a szélsőségektől, a fontolva haladás, a szabadságra, a liberalizmusra, a konzervativizmusra való egyforma nyitottság.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Az emlékülésen felszólalt még Nagy Károly népművelő, dr. Papp Sándor nyugalmazott egyetemi tanár, dr. Salamon László alkotmánybíró, Sándor György előadóművész és dr. Szabó Gyula jogász. dr. Balsai István alkotmánybíró hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni, de levelében – melyet a polgármester olvasott fel – ő is megemlékezett Horváth Balázsról.

(címlapfotó: ERDEI KATALIN - Fortepan)

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.