Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Szenteket láthatunk Veszprémben

2017. május 25. 4:00
Persze csak szobor formában. Így viszont erős a kínálat: a múlt hónapban beharangozott Szent Mihály-szobor mellett Szent Imre, Szent Anna, Szent Joachim és Szűz Mária szobrával is gazdagodnak a veszprémi közterületek.

A Szent Annát, Szent Joachimot és Szűz Máriát ábrázoló szoborcsoportot a Szent Anna-kápolna előtt, a Ranolder téren helyeznék el.

A kör talapzaton három egész alakos, ember méretű ábrázolás jelenik meg: az ülő alak Szűz Mária, a két álló alak pedig Szent Anna és Szent Joachim. A művész Piller Csaba nemcsak a hívőket kívánja megszólítani, hiszen tudatosan törekszik arra, hogy a figurák ábrázolása a mai kornak is megfeleljenek. A szobor talapzata kiemelkedne a térburkolatból, ezzel is elősegítve a történetiség kifejezését. A mű anyagát tekintve „acry stal carrara” poliészter, a szék, amelyen Szűz Mária ül saválló acél. A tervezett avatás időpontja: 2017. július 26., Szent Anna napja.

Árpád-házi Szent Imre tiszteletének Veszprémben is hagyománya és kultúrája van. A legenda szerint titokban a város székesegyházának északi oldalán lévő Szent György-kápolna falai között tett tisztasági fogadalmat. Imre herceg emlékére a kápolna előtt állították fel bronzszobrát, Erdey Dezső 1940-ben készült alkotását. Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulóján, 2007-ben Veszprémben is több helyszínen tartottak megemlékezéseket.

Most a Népfőiskola Alapítvány Lakitelek, valamint a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány az országosan már több helyen is felállított Szent Imre szobor egyik változatát ajánlotta fel a városnak. A felajánlók elképzelése szerint a szobor legméltóbb helye a Szent Imre téren lenne. A tervezett avatás időpontja: 2017. június 3. Az alkotás költségeit a felajánló a Népfőiskola Alapítvány Lakitelek, valamint a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány finanszírozza. A szobor lektorálásának, alapjának, talapzatának költségeit és a területet az önkormányzat biztosítja. A bronz alkotást Lantos Györgyi szobrászművész készíti el, melynek magassága talapzattal együtt 230 cm.

vehir.hu
további cikkek
További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen.  2024. január 23. 17:17 A diákok mellett a kismamák is egy vonaljegy áráért vehetnek bérletet februártól A diákok mellett a kismamák is egy vonaljegy áráért vehetnek bérletet februártól Utazási kedvezményekről döntött a közgyűlés csütörtökön, és megpecsételődött a hulladékszállítást végző VHK Nonprofit Kft. sorsa is. Összefoglalónk az év utolsó képviselő-testületi üléséről. 2023. december 14. 15:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.