Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

A Pannon Egyetem a gazdaság motorja

2017. április 28. 18:28
Konzultációsorozatot kezdeményezett Navracsics Tibor uniós biztos a felsőoktatási intézmények gazdaságfejlesztésben betöltött szerepéről és lehetőségeiről. Elsőként a Pannon Egyetem és a város, illetve a térség képviselőivel egyeztetett.

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosának elmondása szerint erre két oka is volt, amiről péntek délután sajtótájékoztatón számolt be a Pannon Egyetemen. Egyrészt nemrégiben végezték el az európai felsőoktatási stratégia felülvizsgálatát, aminek a keretében igyekeznek minél több egyetemmel, illetve a felsőoktatásban érdekelt minisztériumokkal és szervezetekkel megbeszélést folytatni arról, a jövőben milyen irányba kell elmozdulnia a felsőoktatási politikának. Másrészt egész Európa-szerte egyre nagyobb az igény arra, hogy az egyetemek oktatási tevékenységük mellett a gazdaságfejlesztésben is dominánsan vegyenek részt.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az egyetemek dolgozóik képzettsége, kereseti viszonyai és fogyasztási szokásai, valamint az igénybe vett szolgáltatások révén, részben pedig szellemi kisugárzásuk révén jelentősen hozzá tudnak járulni egy ország nemzeti össztermékéhez, egy régió vagy település gazdasági növekedéséhez – fogalmazott az uniós biztos. Mindezt számadatok is alátámasztják: Nagy-Britanniában például a 2007-es 2,3 %-ról 2012-re 2,7%-ra nőtt a felsőoktatás által generált bevételek és jövedelmek aránya a nemzeti összterméken belül.

Navracsics Tibor hozzátette: nem véletlen, hogy éppen Veszprémben kezdte meg konzultációsorozatát. A felmérések szerint ugyanis Veszprém megyében a legmagasabb a kutatás-fejlesztési fordított támogatások aránya: míg az országos átlag csupán 1,3%, a megyében ez a 2%-ot is meghaladja. Ebből adódóan Veszprém megye az országos fejlesztési politika szempontjából is a kiemelt tudástőkéjű régiónak számít, az uniós biztost pedig elsősorban az érdekelte, hogyan működnek együtt ebben a város, az egyetem és a térség képviselői, és milyen fejlődési utakat látnak maguk előtt.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint az intézmény meghatározó szerepet játszik a Nyugat-Pannon régió gazdasága szempontjából. Portfóliójából adódóan nagyon erős kutatás-fejlesztési tevékenységet képvisel, emellett szoros kapcsolatot ápol a gazdasági szereplőkkel is, és olyan országos és nemzetközi partnerekkel büszkélkedhetnek, mint a MOL Zrt., a Paks Zrt. vagy az IBM. Gazdasági szerepét erősítik a duális képzések is, amelyekben szintén élen járnak: több mint 100 partnerük van, és a résztvevő hallgatók száma jelentősen meghaladja az átlagot. Vannak még hiányosságok ugyan, de zajlik a rendszer finomhangolása – mondta el a rektor. Mindamellett szinte napi szintű együttműködést alakítottak ki az önkormányzattal is, az egyetem a térség és a város meghatározó eleme lett kulturális és társadalmi szempontból is.

Ezt erősítette meg Porga Gyula polgármester is, kiemelve az intézménnyel kötött öt évvel ezelőtt együttműködési megállapodást, amelynek már jól látszanak az eredményei. Ilyen például a közösen létrehozandó Európa Kulturális Fővárosa pályázat, az együtt működtetett Sziveri Intézet, vagy a Modern Városok Program keretében létrejövő Aranyosvölgyi Tudáspark, melybe a tartalomszolgáltató egyetem, a fenntartó önkormányzat mellett a térség gazdasági szereplői is bekapcsolódnak, mint a szolgáltatások igénybevevői.

Ehhez hasonló kapcsolatot jelent a Pannon Városok Szövetsége is, amelynek köszönhetően nemcsak az egyetem egyes telephelyei tudnak hálózatosan együttműködni, de az egyes városok között is szövetség fonódott. Ezzel egyfajta térségi erőt is sikerülhet majd kifejteni, az együttműködést pedig érdemes lenne akár háromoldalúvá kibővíteni, ahol az Aranyosvölgyihez hasonló projekteket generálhatnának – fejezte ki reményeit a polgármester.

Bizonyos fajta együttműködés már el is kezdődött, hiszen az egyetem a térség vállalataival is nagyon jó kapcsolatot ápol – mutatott rá Ovádi Péter, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője. Ilyen például a Herendi Porcelánmanufaktúrával kötött megállapodás, de jól működik a duális képzés a veszprémi Transmoduls és a nemesvámosi Vesz-Mont 2000 Kft.-nél is. Ugyanakkor még be lehetne hozni több vállalkozást is, amelyet a jövőben Ovádi Péter vállalt.

Bertalan Melinda
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására. 2022. augusztus 3. 11:03 Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be. 2021. november 26. 12:15 Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben. 2021. február 2. 12:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.